Cine împădureşte face bani buni

Cine împădureşte face bani buni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană (UE) intenţionează să îi motiveze şi pe fermieri gălăţeni să împădurească terenuri agricole. Plăţile pentru înfiinţarea unei astfel de plantaţii pe teren arabil sunt substanţiale, la fel ca şi primele acordate pentru întreţinerea pădurii, în primii cinci ani. Se acordă, în plus, banii pentru amortizarea pierderilor fermierilor care pun pădure şi nu mai pot astfel să obţină producţie agricolă de pe terenul respectiv. În privinţa acestor ultime plăţi compensatorii, sume mai mari primesc fermierii care lucrau pământul, în comparaţie cu proprietarii care lăsaseră terenul neexploatat.

În zona de câmpie, dacă se ţine cont de punctajele aferente zonelor defavorizate şi de cele legate de reţelele ecologice de arii naturale protejate la nivel european, prima în bani pentru înfiinţarea exploataţiei poate ajunge la 1.520 euro pe hectar. În următorii cinci ani, femierul va primi 1.336 euro pe hectarul de pădure care trebuie întreţinută, astfel: 270 euro (anul I), 616 euro (anul II), 180 euro(anul III), 180 euro(anul IV) şi 90 de euro (anul V).

Banii europeni pot fi atraşi prin întocmirea şi depunerea de proiecte pe Măsura 221 «Prima împădurire a terenurilor agricole», la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP). Ca şi în cazul celorlalte măsuri, proiectul trebuie întocmit de un consultat autorizat, dat fiind faptul că nu se poate planta orice specie de arbore, ci numai acelea care se potrivesc zonei şi terenului.

Citit 3987 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2012 17:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.