FOTO - A venit vremea culesului / Vin mai puţin, dar mai bun!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

FOTO - A venit vremea culesului / Vin mai puţin, dar mai bun!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Media producţiei de struguri de vin la hectar, în judeţul Galaţi, este de 3,1 tone * Dar sunt şi ferme care recoltează şi patru tone de struguri la hectar sau chiar opt tone! * Irigaţiile şi paza de dăunători au făcut diferenţa

Iarna a fost grea pentru viile din judeţ, iar după ce au îndurat muşcăturile gerului, butucii s-au mai şi pârjolit la soare toată vara. Chiar şi fermierii care au investit în sisteme de irigaţii şi au avut cum să-şi ude via culeg acum mai puţini ciorchini decât în anii trecuţi. Cei care n-au avut deloc apă au avut cel mai mult de suferit. Ei au înregistrat pierderi substanţiale, mai ales că, pe alocuri, s-au mai abătut şi boli grele asupra viţei. Chiar dacă nu s-a încheiat culesul, producţia medie de struguri la hectar, pe judeţ, va fi mult mai mică decât cea de anul trecut. Partea... plină a paharului ar fi aceea că, în privinţa calităţii, unii viticultori se aşteaptă ca vinul să fie mai bun ca anul trecut. Gălăţenii au pus, în acest an, 8.233 de hectare de vie de soi nobil, din care ar putea ieşi vin bun, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Agricolă (DADR) Galaţi.

La Târgu-Bujor, culesul a început din vară

La Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Târgu-Bujor (SCDVV), la fermele viticole de pe cele 386 de hectare plantate cu vie, culesul a început mai devreme ca niciodată, pe data de 21 august şi se va termina în cursul săptămânii viitoare. Din păcate, aproape jumătate din producţie s-a pierdut din cauza condiţiilor vitrege. Detalii ne-a oferit directorul instituţiei, ing. Cristina Simion. „Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, dar salvarea recoltei nu a mai depins de noi. Cauza principală a fost lipsa apei. Şi anul trecut a fost secetă, dat totuşi am avut parte de ceva ploaie căzută la timp, în iulie. În acest an n-a mai plouat deloc din luna mai. Şi cum în zona noastră nu se poate iriga, nu am putut uda via”, a precizat ing. Cristina Simion.

Probleme au apărut la Staţiunea de Cercetare şi din cauza prezenţei agrobacterium tumefaciens, "cancerul" bacterian al viţei de vie, împotriva căruia cultivatorii nu au găsit încă o cale de a lupta şi care a afectat o parte a plantaţiilor.

Producţia staţiunii - la jumătatea celei din 2011

Staţiunea de Cercetare din Târgu-Bujor culege, în aceste zile, circa jumătate din ceea ce se estimase în urmă cu câteva luni. „Am pierdut aproape jumătate din recoltă. Avem ferme care au făcut o producţie de doar 3,8 tone la hectar. Sunt şi unele dintre ferme care au reuşit să scoată 4,3 tone de struguri la hectar, dar nu mai mult. Au rămas şi rânduri întregi neculese, pentru că boabele s-au pălit sau s-au smochinit. Foarte mult chiar, în unele cazuri. Nu aveam nicio soluţie. Nici nu avem cum să începem culesul mai devreme, din cauză că strugurii nu ar fi fost maturizaţi complet”, mai spune directorul Staţiunii de Cercetare de la Târgu Bujor, ing. Cristina Simion.

Struguri s-au făcut, în ciuda îngheţului

Horticultorii de la SC Vitimax SRL Umbrăreşti au scos o producţie de struguri la hectar sub cea optimă, dar totuşi de două ori mai mare decât cea de la Bujoru. În plus, via de pe cele 245 de hectare plantate cu Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Cabernet Sauvignon şi Merlot nu a fost lovită de boli. „Avem cam 7 sau 8 tone de struguri la hectar. În condiţii normale ar fi trebuit să scoatem până la 18 tone. Avem sistem de irigaţii prin picurare şi udăm. Dar sunt încă probleme cu îngheţul. Practic, s-a înregistrat îngheţ la vie de patru ani încoace. Acum patru ani am avut îngheţ timpuriu de primăvară, pe 24 aprilie. În urmă cu trei ani, în cele şase zile cu temperaturi sub 0 grade Celsius, partea de vie rămasă deasupra zăpezii a îngheţat în proporţie de 78 până la 98 la sută. În urmă cu doi ani am avut îngheţ în două zile de iarnă în care s-au înregistrat -29 de grade Celsius. În această iarnă am avut şi -36 de grade Celsius şi din nou s-a înregistrat îngheţ. Evident, nu vorbim aici despre îngheţul întregii plante, ci despre cel al mugurilor de rod. Chiar şi în aceste condiţii, trebuie să ne descurcăm”, a precizat administratorul domeniilor de la Vitimax Umbrăreşti-Deal, inginerul horticol Mircea Hamza. Una peste alta, cu toate belele, viticultorii de la Umbrăreşti sunt optimişti. Mustul fierbe în butoaie şi se pare că vinul de anul acesta va fi unul de calitate. Prin urmare, mai puţin vin, dar mai bun, chiar dacă, pe alocuri, se ţine mai mult la cantitate decât la calitate.

Citit 3453 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Septembrie 2012 20:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.