Îşi face cineva de cap prin rezervaţia de la Breana?
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Îşi face cineva de cap prin rezervaţia de la Breana?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pădurea Breana din Roşcani se întinde pe o suprafaţă de totală 153 de hectare şi se află pe lista celor 200 de rezervaţii naturale aflate parţial în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. În zonă creşte bujorul românesc - specie protejată de lege - şi tot aici, într-un perimetru restrâns din pădure, se ţine anual Sărbătoarea Bujorului.

Până după Revoluţie, o parte a pădurii era protejată de un gard de sârmă ghimpată, care să ţină la distanţă animalele oamenilor din zonă. În prima parte a anilor '90, gardul a fost furat - se pare cu complicitatea unor localnici cunoscuţi şi care încă nu au plătit pentru faptele lor - iar intrarea în pădure a rămas descoperită. Ne-a fost sesizat faptul că sunt încă oameni din comuna Băneasa care îşi mai mână animalele prin pădure, deşi, potrivit legii, nici păşunatul în preajma zonelor protejate nu este permis.

„Românii sunt inventivi, găsesc ei o cale, dacă vor neapărat”, a precizat secretarul primăriei din comuna Băneasa, Vasile Şerban.

Întrebaţi dacă există consăteni care îşi mai mână animalele prin pădure sau care mai taie copaci, oamenii din Băneasa ridică din umeri. Nu spun nici nu, nici da. De parcă n-ar fi treaba lor sau n-ar avea motive să vorbească.

Şeful Ocolului Silvic Galaţi, Gheorghiţă Costin, spune însă că în zonă nu s-au semnalat probleme. „Din totalul de 153 de hectare pe care se întinde trupul de pădure de stejar şi salcâm, o suprafaţă de 23,15 hectare a fost retrocedată. Totuşi, proprietarii au grijă de partea de pădure care le-a revenit. Sunt doi pădurari care supraveghează zona. În ceea ce priveşte gardul, noi ştim doar că a existat, dar nu a fost în evidenţele noastre. Ocolul Silvic nu a primit sesizări cu privire la eventuale probleme în zonă. E şi greu să intri cu animalele în trupul respectiv de pădure pentru că nici nu prea sunt suprafeţe cu păşune în preajmă”, ne-a declarat Gheorghiţă Costin.

Autorităţile locale şi oamenii locului n-au negat, însă, că ar fi şi localnici care să atenteze la siguranţa pădurii. Mai ales că sesizări au existat, iar fum fără foc nu iese. Şi în Băneasa, o spune chiar Ocolul Silvic Galaţi, sunt şi hoţi de lemn, şi încă unii destul de agresivi. 

Citit 2025 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2012 22:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.