Cailor le trebuie paşapoarte! Stăpânii riscă amenzi usturătoare!!

Cailor le trebuie paşapoarte! Stăpânii riscă amenzi usturătoare!!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vreţi să cumpăraţi sau să vindeţi un cal, trebuie neapărat ca animalul să aibă un paşaport eliberat de Oficiul pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie (OARZ) din Galaţi. În caz contrar, riscaţi amenzi usturătoare! Medicii veterinari sunt cei care evaluează sănătatea calului, întocmesc fişa de identificare şi îi aplică acestuia un micro-cip sub piele. Datele de pe dispozitivul electronic pot fi accesate cu ajutorul unui cititor special. Specialiştii OARZ înregistrează calul în baza de date şi îi eliberează proprietarului actul numit paşaport al cabalinei, pentru a putea vinde animalul cu acte în regulă. Dar 8.000 de cai există doar pe hârtie!

„Paşaportul este obligatoriu, potrivit Legii 191 din 30 octombrie 2012, referitoare la identificarea animalelor. Din cauza faptului că regulile nu s-au respectat, avem acum probleme. În bazele noastre de date figurează circa 26.000 de cabaline în judeţ, dar în realitate mai avem, probabil, cel mult 18.000 de cai. Programul nu ne permite să scoatem din baza de date cabalinele care nu se mai regăsesc, fără actele necesare de la foştii proprietari”, ne-a declarat şef de serviciu în cadrul Centrului Teritorial Tehnic, Regiunea 2 Sud-Est, inginerul Costică Gălie.

Eliberarea paşaportului pentru cabaline se face la cererea proprietarului, iar înregistrarea calului reprezintă un mare avantaj pentru proprietar şi pentru că, în acest fel, poate avea date importante referitoare la genetica animalului. Paşaportul e important şi pentru reglarea bazelor de date ale OARZ. Spre exemplu, atunci când un cal este sacrificat la abator, proprietarul ar trebuie să aducă paşaportul înapoi la instituţia care l-a emis.

Cine nu respectă legea plăteşte scump!

Amenda pentru vânzarea fără paşaport a unui cal porneşte de la 800 de lei şi ajunge la 1.200 de lei. Neprezentarea calului pentru identificare şi aplicarea cipului costă între 1.000 şi 5.000 de lei, iar distrugerea cipului deja aplicat se pedepseşte cu amendă de până la 1.600 lei.

Până acum, ciparea s-a făcut gratuit. După ce stocul de cipuri pe care îl au veterinarii se va epuiza, opraţiunea va costa. Se vor plăti şi manopera, aşa că bine ar fi să vă pregătiţi caii cum scrie la lege, cât timp nu vă costă nimic!

Citit 9294 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2012 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.