Parc demn de Disneyland! Cea de-a şaptea minune comunală la Movileni
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Parc demn de Disneyland! Cea de-a şaptea minune comunală la Movileni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un parc de 7.100 de metri pătraţi, cu peste 1.600 de arbuşti şi locuri de joacă urmează să se construiască în comuna gălăţeană * Statul este pregătit să plătească peste 800.000 de lei pentru construcţie şi amenajare *  Firmele dornice să construiască parcul au început să se certe între ele pe tema costurilor


Comuna Movileni se află printre cele şapte localităţi gălăţene care au primit deja sau ar urma să primească de la stat sume astronomice de bani pentru a-şi construi parcuri. Dacă suma destinată înfiinţării spaţiului de agrement din Barcea - despre care v-am informat în ediţia noastră din 25 octombrie - era iniţial de 565.835 lei şi a scăzut, ulterior, la 374.233 lei (fără TVA), la Movileni vorbim despre mult mai mulţi bani. Cuantumul finanţării de la care se porneşte aici, şi care ar mai putea scădea totuşi în timpul licitaţiilor, este de 808.000 de lei. Bani mulţi pentru un parc mare, de 7.100 de metri pătraţi, într-o comună mică şi nu tocmai bogată.

Campania de alocare a banilor de la bugetul de stat pentru parcurile săteşti - Gohor (989.999 lei), Tuluceşti (776.107 lei), Bălăşeşti (447.932 lei) şi Piscu (422.102 lei) - s-a bazat pe câteva acte normative. A fost vorba despre Legea calităţii aerului nr. 104 din 2011, care prevede ca, în comunele în care se înregistrează o bună calitate a aerului, să se facă investiţii în păstrarea calităţii mediului. Au contat şi angajamente pe care România şi le-a luat faţă de Uniunea Europeană, la aderare, în ceea ce priveşte extinderea spaţiilor verzi. O încadrare provizorie a comunelor din Regiunea 2, în funcţie de depăşirea gradului adminisbil de poluare, realizată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile în 2002, plasa Movileniul în categoria localităţilor cu probleme cauzate de pulberile în suspensie din aer. Principala cauză a poluării în zonă era traficul intens al maşinilor grele. Problemele în sine nu justifică, însă, amenajarea cu sute de mii de lei a unui câmp cu gazon de aproape 6.000 de metri şi plantarea a peste 1.600 de arbuşti, din bani care ar fi putut fi cheltuiţi pentru a construi, spre exemplu, un cămin de bătrâni. Nu de alta, dar praful tot o să se ridice, cu sau fără vegetaţie luxuriantă în parcul de 800.000 de lei!

Bani, praf şi pulbere

Probleme cu pulberile mai au şi alte 60 de localităţi dintre cele 64 din judeţ, dar numai şapte - toate cu primari PDL în 2009, la vremea întocmirii proiectelor - primesc sau ar urma să primească sute de mii de lei pentru parcuri. Nu pare lucru întocmai curat, iar strategia găunoasă porneşte de la Executiv. Primarii, care au absorbit aceşti bani cu cofinanţări mici şi foarte mici, au făcut, până la urmă, ce era mai bine pentru votanţii lor. Ai de unde lua bani, îi iei! Maricel Tudose, edilul Movileniului, spune că va cofinanţa cu maxim 2 la sută construcţia parcului şi că, până la urmă, s-ar putea găsi şi soluţii pentru ca din vistieria Consiliului Local să nu iasă niciun ban. A fost un drum lung de la situaţia care se înregistra în primăvara anului trecut. În ediţia noastră din 16 mai 2011, vă informam că Primăria Movileni, condusă tot de Maricel Tudose, era pe punctul de a semna un contract cu Administraţia Fondului de Mediu, dar pentru un parc de 8.000 de metri pătraţi şi cu o valoare de 989.000 lei, pentru construcţia căruia Consiliul Local ar fi trebuit să vină cu o finanţare de 110.000 lei.

Cum de a ajuns, totuşi, Guvernul să considere potrivite investiţiile de milioane de lei în crearea unor bune condiţii de relaxare pentru gălăţenii de prin comune, mai ales când oamenii au şi alte nevoi, nu vrea nimeni să-şi mai amintească acum.

7.100 de metri pătraţi pentru relaxare

Terenul pe care se va construi parcul şi-a căpătat destinaţia specifică prin hotărârea de Consiliu Local 27 din 9.10.2009. Spaţiul se află la mică distanţă de primărie şi de grădiniţă, în intravilanul comunei, şi a funcţionat ani la rând ca groapă de gunoi. Destinaţia i-a fost schimbată însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi implementarea măsurilor specifice de mediu. Chiar şi acum sătenii mai vin să descarce o căruţă sau două de moloz pe pământul încă neamenajat. În imediata vecinătate a parcului se află şi cimitirul, iar spaţiul destinat agrementului se termină într-o râpă. Până jos, la drumul pe care circulă camioane grele, sunt câteva zeci de metri. Primarul spune însă că arborii care se vor planta în zona vor contribui la stabilitatea solului, iar perimetrul parcului va fi oricum împrejmuit cu gard.

Pădurea pitică din parcul comunal

Potrivit planurilor, în parcul de la Movileni ar trebui plantaţi 1.696 de arbuşti, adică o adevărată pădure pitică! Cea mai mare parte a vegetaţiei va fi alcătuită din 1.480 de tufe de buxus sempervirens, dispuse pe marginile parcului. În cantitate semnificativă, mai spre centrul parcului şi în continuarea perdelei de buxus vor fi cele 100 de tufe de juniperus horizontalis. În acelaşi perimetru vor fi plantaţi şi alţi arbori: pini, brazi şi pruni. Suprafaţa totală care va fi acoperită cu gazon e de 5.872 de metri pătraţi, pentru care se vor cumpăra 235 de kilograme de seminţe.

Locurile de joacă şi dotările

Pe 60 de metri se va întinde o groapă de nisip cu borduri, iar celelalte locuri de joacă ar urma să ocupe 410 metri pătraţi. Vorbim despre două balansoare duble, un leagăn cu două bănci şi un altul cu patru bănci. Vor fi amplasate şi două căsuţe-labirint, dar şi şase aparate de joacă tip arc-trifoi. Cine vine să se recreeze în parc se va putea odihni pe una dintre cele 16 bănci, iar iluminatul pe timp de noapte va fi asigurat de 10 stâlpi cu panouri foto-voltaice. Aleile din piatră naturală vor ocupa 257 de metri pătraţi, iar cele acoperite cu pietriş, 272 de metri pătraţi. Se vor amplasa şi două toalete ecologice, un coş de gunoi cu capacitatea de 50 de litri şi se va fora un puţ. Partea de proiectare a parcului a fost realizată de SC Smart Project SRL Galaţi, firmă înregistrată din 2003 la Registrul Comerţului.

Prea scump, prea ca la ţară!

Dacă din bugetul local al Movileniului se va plăti pentru construcţia parcului doar 2 la sută, valoarea cofinanţării proiectului ar fi undeva la 16.000 lei. Cum a ajuns primarul Maricel Tudose la socoteala asta?  "Mai mult ca sigur nu se vor atribui lucrări şi dotări de 800.000 de lei, aşa cum se prevede în proiect. Prin urmare, suma de execuţie va scădea, caz în care nici noi nu va mai trebui să cofinanţăm. Suma alocată pentru construcţia şi dotarea parcului este atât de mare, încât firmele care s-au prezentat la licitaţie au început să nu se înţeleagă. De ce? Una dintre firme a estimat că poate face parcul cu doar 400.000 de lei, iar celorlalţi participanţi nu le-a convenit acest lucru! Iar dacă se face o contestaţie, procedurile durează destul de mult", a explicat Maricel Tudose.

Constructorii au putut depune oferte pentru construcţia parcului începând cu data de 14 noiembrie, iar licitaţia în urma căreia ar fi trebuit să se atribuie lucrările s-a desfăşurat pe data de 28 noiembrie. Pe site-ul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, deocamdată, e ceaţă. Chiar dacă au fost, se pare, depuse o serie de contestaţii privind licitaţia de la Movileni, până în prezent nu a fost emisă nicio decizie de soluţionare. Prin urmare, povestea continuă, iar noi vom reveni cu informaţii suplimentare privind mersul acestui proiect.

Citit 5710 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Decembrie 2012 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.