Pechea - comuna contrastelor: Fabrică de vedete şi cuib de interlopi!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Pechea - comuna contrastelor: Fabrică de vedete şi cuib de interlopi!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comuna gălăţeană care l-a dat pe Lucian Bute este şi locul de origine al clanului Boldea * Tot aici şi-a început cariera infracţională pe interlopul Machena * Din Pechea pleacă în Parlament Nicolae Marin, primarul devenit de curând senator * Şi handbalul de elită are rădăcini la Pechea * Vorba bănăţeanului se poate aplica şi aici: Pechea e fruncea şi la sport, şi la politică, şi la crimă organizată *


Şi-au pus pechenii în gând să nu lase nici măcar un an să se încheie fără să îi afle o lume întreagă! Aşa că fac ei cum fac şi ies în faţă, fie cu un campion la sport, cu primar senator sau cu un interlop de temut, urmărit de poliţie! Hotărât lucru: Pechea este o comună mare şi plină de viaţă care a dat lumii atât valori ca Lucian Bute, Cristian Ciocan sau Steluţa Luca, cât şi personaje controversate ca Mihail Boldea sau nelegiuiţi ca Machena. Cel mai nou nume sonor din comună nu mai vine, însă, nici din lumea sportului şi nici din mediul infracţional, ci din politică şi business. Vorbim despre Nicolae Marin, primarul ales de localnici în iunie 2012 şi care, după nici jumătate de an de la prima sa victorie electorală importantă, a reuşit să ajungă şi senator de Galaţi.

Viaţa, în ritm alert

Or fi şi pecheni leneşi care se trezesc abia pe la amiază, dar cine trece prin comună, la orele dimineţii, are impresia că totul în jurul său e în continuă mişcare şi că nimeni nu prea are timp să stea de pomană. Ba trec maşini încărcate cu pâine dinspre fabrica Furiosso, ba strada e luată în stăpânire de o turmă de oi, mânată de pe păşune pe carosabil, spre cine-ştie-unde. În pauze, elevii care au ATV-uri încearcă să facă senzaţie derapând pe gheaţă, în apropiere de curtea şcolii. Oamenii deja aşezaţi ies prin centru cu treburi sau rămân pe la curţile lor, să cureţe zăpada. Bărbaţii care au găsit vreme să îşi tragă sufletul se mai adună pe la porţi, în jurul unei căni mari cu vin nou. Peste zece mii de oameni şi tot atâtea poveşti de viaţă, cu succese şi eşecuri, cu bucurii şi tristeţi. În câteva cuvinte: comuna Pechea, aşa cum e ea.

Casa campionilor

Cel mai cunoscut cetăţen din Pechea este, fără îndoială, Lucian Bute, boxerul de talie internaţională, născut pe 28 februarie 1980. Este singurul băiat dintre cei cinci copii ai familiei şi a început să boxeze la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea lui Felix Păun. A luat bronzul la Mondialele din 1999, ca amator, şi a trecut la profesionişti la 23 de ani. Legitimat la clubul canadian Interbox din anul 2003, Bute câştigă în 2007 centura categoriei IBF, categoria supermijlocie. Şi-a apărat centura de nouă ori şi a pierdut cea mai recentă luptă împotriva lui Carl Froch. Pechean get-beget, campionul care ne ţine cu sufletul la fiecare meci se întoarce mereu acasă, la părinţi, după marile înfruntăre din ring. În ultimii ani, Primăria i-a invitat pe oameni să iasă din case şi să îi vadă meciurile de box ale lui Bute pe un ecran instalat în centrul comunei. Şi cum să nu vină lumea, când ştiu cu toţii că un consătean de-al lor care este de ceva vreme şi cetăţean canadian de frunte a câştigat prin knock-out 24 din cele 32 de meciuri disputate?

Tot şcoala de box din Pechea şi tot antrenorul Felix Păun l-au promovat spre glorie şi pe Cristian Ciocan, actualmente campion european la box. S-a născut pe 27 septembrie 1987, a ales să facă performanţă în Germania din anul 2008 şi a câştigat titlul european la categoria grea la doar 25 de ani, în 2012. A disputat 15 meciuri la profesionişti, a câştigat 12 (dintre care 8 prin knock-out) şi a pierdut 3. A vrut să fie handbalist în copilărie, dar a ales boxul şi a ajuns campion.

Neabătută de pe calea handbalului a rămas însă Steluţa Luca, sportiva care a locuit mult timp alături de familie, într-o casă din zona tradiţională a comunei Pechea. Născută pe 20 aprilie 1975, a jucat ca inter-dreapta echipe CSS Galaţi, HC Zalău, CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, Dossobuonno Verona, Randers HK, FCK Handball şi Randers HK. În prezent, este antrenor secund la Oltichim.

Primar de Pechea şi senator de Galaţi, în câteva luni 

În vârstă de 39 de ani, Nicolae Marin este căsătorit şi are 2 copii. A ajuns primar în Pechea în urma scrutinului din iunie. Fusese consilier local din partea PC, dar spune că, după consolidarea USL, n-a mai găsit sprijin în alianţă ca să se bată pentru scaunul de primar. A obţinut, însă, susţinerea PP-DD, aşa că a candidat şi a câştigat. Şi, cum partidul i-a cerut-o, deşi ieşise primar de doar jumătate de an, s-a înscris şi în cursa pentru parlamentare şi a ajuns să fie primul primar gălăţean care a câştigat şi un scaun de senator. La redistribuire, ce-i drept.

«Am învăţat administraţie cât am fost consilier local şi m-am luptat pentru proiectele în care am crezut. N-am venit la Primărie ca să-mi fie mie mai bine, pentru că deja îmi era. Am două firme de transport, un parc auto de circa 40 de maşini şi cam 100 de angajaţi. Câştig suficienţi bani pentru mine şi familia mea. Pechenii au înţeles asta şi m-au votat. După ce am ieşit primar, s-a hotărât în cadrul partidului că trebuie să candidez şi la alegerile parlamentare. Am semnale că vreo mie de oameni care m-au ales primar n-au votat pentru mine la parlamentare tocmai ca să rămân primar aici. Dar, totuşi, o să merg în Senat pentru că mi se pare necesar ca Pechea să fie bine reprezentată şi acolo.

Traficanţii de droguri şi carne vie

Tot în Pechea îşi are originea şi clanul Boldea. Cel mai cunoscut din familie a ajuns să fie avocatul şi fostul deputat Mihail Boldea, care este, în prezent, arestat preventiv şi inculpat în mai multe doare. Printre cele mai grave capete de acuzare în cazul său se numără constituirea de grup infracţional şi înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave. Mihail Boldea s-a născut  9 martie 1976, iar problemele sale serioase cu legea au început în acest an, când a fost dat şi în urmărire internaţională. A fost deputat din partea PDL şi ulterior trecuse la UNPR. 

La Pechea au existat probleme în familia Boldea. Mai exact, primarul ales, liberalul Iancu Boldea, a fost ţinut pe tuşă, în 2008, de procesele intentate de vărul său, Gheorghe Boldea, şi de avocatul acestuia, Mihail Boldea.

Din partea dinspre Suhurlui a comunei a ieşit în lume un alt pechean bine-cunoscut, dar nu pentru laurii pe care i-ar fi adus localităţii de baştină. Este vorba despre Ionel Moca, un infractor cu state vechi, cunoscut în lumea interlopă sub numele de Machena. Oamenii din Pechea îi ştiu evoluţia infracţională şi recunosc: e şi el tot pechean şi ei îşi asumă acest lucru. Nicăieri nu trăiesc doar oameni buni. În 2007, se deschidea primul dosar de crimă organizată pe numele lui Machena pentru trafic de minore. Au urmat şi acuzaţii de trafic de droguri de mare risc şi interlopul a fost chiar condamnat, fără să execute, însă, pedeapsa. În acest moment este urmărit de oamenii legii, pentru implicare într-un accident rutier de la Schela, din noaptea de 8 spre 9 septembrie, în care au murit două persoane.

Dovadă că unii dintre pecheni sunt răi atunci când vine vorba să îşi apere bunurile stă cazul patroanei Raluca Mirela Simion, care şi-a instalat un gard electrificat pentru a-şi păzi magazinul. Pe 12 iulie 2009, Vasile Lupu, un tânăr de doar 17 ani care se ferea de ploaie a atins gardul, s-a electrocutat şi a murit. Atât patroana magazinului, cât şi electricianul care făcuse instalaţia, Toader Manea, au ajuns după gratii pentru o perioadă de 15 ani.

Ne-am născut aici şi suntem mândri!

Chit că mai sunt multe de pus la punct în comună, pechenii sunt mândrii de localitatea lor. «Pentru mine e o onoare că m-am născut aici. Locuiesc şi lucrez în Pechea şi vă pot spune că oamenii sunt, înainte de toate, harnici. Viaţa de zi cu zi e când mai bună, când mai rea, în funcţie de cum şi-o face fiecare. Sunt importanţi sportivii noştrii care au plecat din Pechea şi suntem mândri de ei, dar fiecare dintre noi este reprezentativ. Primarul nostru, care a ajuns acum senator, nu trebuie să uite că încrederea noastră, a oamenilor, trebuie câştigată, prin ceea ce va face pentru comună, din Parlament”, este de părere Nela Melinte, cadru didactic la Pechea.

Pe doamna Maria Neacşu, de 69 de ani, am găsit-o deszăpezindu-şi calea de acces din faţa porţii. A fost, o viaţă, secretar în Primărie. Ne spune că pechenii nu sunt oameni răi, dar că s-au înmulţit hoţii, în ultima vreme.

«Nici nu sunt locuri de muncă, aşa că mulţi oameni ajung să fure. Sunt şi mulţi oameni necivilizaţi, care aşteaptă ca primăria să muncească în locul lor. Eu îi respect pe toţi campionii noştri din sport care au plecat din Pechea. Aş vrea, însă, ca ei să facă mai multe pentru comuna din care au plecat, pentru că deocamdată nu se vede mare lucru pe aici», a apreciat doamna Neacşu.

Afacerile se fac acasă

Chiar dacă lumea largă e plină de posibilităţi, soţii Mihai şi Daniela Măncilă din Pechea au ţinut neapărat să-şi deschisă afacerea în comuna natală, nu în oraş sau prin altă parte a ţării. Aşa s-a născut, la Pechea, SC Company Med SRL – o fabrică de asamblare a unor părţi din componentele folosite în industria auto. Familia Măncilă a lucrat în Italia şi a cumpărat cu circa 50.000 de euro o clădire de la Cooperativa „Consumcoop Pechea". Din 2007, fabrica a început să funcţioneze şi cel puţin la început n-a fost prea profitabilă. După un prim an greu, însă, lucrurile au început să meargă bine. Odată cu deschiderea atelierului s-au creat zeci de locuri de muncă şi au venit şi bani buni la bugetul local din impozitele şi taxele plătite de SC Company Med SRL. Colaborarea cu firma italiană care trimite piese la Pechea şi primeşte înapoi componente asamblate continuă şi, în acest an, firma şi-a mutat activitatea într-o hală nouă şi modernă. Soţii Măncilă ar fi putut oricând să îşi mute afacerea în altă parte, dar au preferat să rămână în Pechea, să dea şi să ajute, prin creşterea afacerii proprii, la dezvoltarea comunităţii locale.

Pâine şi locuri de muncă

Tot la Pechea funcţionează şi fabrica de pâine şi produse de panificaţie Furioso. Asta, în condiţiile în care comuna nu are alimentare cu gaz şi procesul de producţie trebuie desfăşurat cu un consum însemnat de combustibil fosil. Produsele care ies din cuptoarele din Pechea nu ajung numai pe piaţa gălăţeană, ci şi în alte judeţe şi concurează pe piaţă cu firmele mari din domeniu", ne-a declarat directorul fabricii, Dumitru Petcu. Şi aici se foloseşte forţă de muncă locală.

Citit 17294 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2012 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.