Bani pentru refacerea sistemului de irigaţii

Bani pentru refacerea sistemului de irigaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cursul anului viitor, la nivel naţional, se vor cheltui 130 de milioane de euro pentru realizarea unor studii de fezabilitate, necesare dezvoltării reţelei de irigaţii, informează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Nu s-au dat publicităţii, momentan, date referitoare la zonele agricole care vor fi vizate pentru dezvoltarea infrastructurii de irigaţii. Totuşi, Galaţiul în care se udă pe maxim 15.000 de hectare şi care are zone ca Scâteieşti, Nămoloasa sau Oancea unde nu se poate uda, ar trebui să trezească interesul guvernanţilor.

Citit 1751 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 16:04

5 comentarii

 • postat de rudy din schela
  Miercuri, 02 Ianuarie 2013 08:16
  Cine sa trezeasca interesul guvernantilor despre sistemele de irigatii din Galati Saghian care l-a uns director pe Barceanu la ANIF unitate ce trebuie sa se ocupe cu refacerea si punerea in functiune a instalatiilor de irigatii si care nu au nici un gand cu acesta treaba parca sunt cazuti din cer.Gandul lor este la cum sa mai fure ceva pamant la Baltatu.Barceanu a facut Federatia Covurlui ca sa mai stoarca niste bani de la fraeri ca asta stie el sa faca sa fure si sa distruga.In loc sa repare ceva a distrus tot (instalati ,statii, canale si sifoanele) ,distruge si ANIF si Federati el fiind si incompatibil si nu se sesizeaza nimeni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nero2
  Luni, 31 Decembrie 2012 13:11
  Eu am fac. de imbunatatiri Funciare terminata in 1991 la Iasi si actualmente sunt somer ,cum fac sa fiu angajat in domeniu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de nero2
  Luni, 31 Decembrie 2012 13:09
  Eu am fac. de imbunatatiri Funciare terminata in 1991 la Iasi si actualmente sunt somer ,cum fac sa fiu angajat in domeniu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Duminică, 30 Decembrie 2012 21:58
  Gandesc de ceva ani ca judetul Galati sa aiba cea mai mare suprafata arabila AMENAJATA HIDROAMELIORATIV ,in special cu lucrari de IRIGATII. M-am straduit, dar ,din pacate ,staruintele mele au fost zadarnice. Desigur,ne intrebam daca se poate un astfel de scenariu...?! Eu zic ca da, cu siguranta daca am avea decidenti responsabili, care sa stie cum sa prioritizeze lucrarile nu doar pe hartie, nu doar pentru interese, ci prin proiecte implementate in teren.Niciunul dintre cei care au avut in mana fraiele de zona ale activitatii de IMBUNATATIRI FUNCIARE in ultimii ani ,dar mai ales in ultimii 3-4 ani,n-a stiut sau mai degraba n-a vrut sa valorifice proiectele valoroase elaborate la vremea respectiva-pornite cu indrazneala de fostul ministru al AGRICULTURII, Ilie SARBU si continuate timid si pentru scurta vreme de Gh FLUTUR- pe care nu trebuia decat sa le eficientizeze si sa le upqrandeze tehnologic cu oameni de meserie si specialisti cu experienta.
  S-au preferat " tunurile financiare " ,s-a demolat si s-a vandut , s-a " restructurat " prin destructurare, din pacate se pare , ireversibila ,lasand de izbeliste o AMENAJARE HIDROAMELIORATIVA unica in Europa care asigura locuri de munca si venituri cel putin pentru autofinantare prin siguranta si stabilitatea recoltelor.
  Dar vremea a trecut si parca acest sector nu-si gaseste calea.
  Se fac studii de fezabilitate.Pentru ce ?Pentru a arata ca aici, la noi,la POLUL SECETEI ROMANESTI, nu se poate face agricultura fara APA.Aceste studii s-au facut acum 35-40 de ani cand la greutatile de atunci s-a aprobat "I N V E S T I T I A pentru IRIGATII " Campia COVURLUI " ca o problema sociala . Inca o data- daca mai era necesar- s-a dovedit anul trecut ca fara SISTEMUL DE IRIGATII nu se poate performa in agricultura.
  Si cine sa faca asemenea studii pentru a scoate in evidenta eficienta dezvoltarii infrastructurii de IRIGATII...?!
  Problema dureroasa si greu de rezolvat in clipa prezenta pe care ,din pacate , nimeni nu o sesizeaza este fara indoiala RESURSA UMANA a sectorului de IMBUNATATIRI FUNCIARE.
  O analiza recenta arata ca in acest sector mai lucreaza doar 10-12% specialisti in acest domeniu,35% din personalul activ a fost angajat in ultimii 2-3 ani pe filiera PDL din care doar 1% de specialitate.Iar in momentul de fata aproape 80% din angajati din sistem nu au studii minime de specialitate.Despre ce vorbim ?
  Politica tehnologica a agriculturii IRIGATE se face ,totusi, cu oameni destepti cu specializari potrivite activitatii de IMBUNATATIRI FUNCIARE, de unii care nu fac altceva decat sa gandeasca asa ca la sah, creand zeci si zeci de variante, pe strategii de tot felul pe domeniu.
  " Modernizarea " infrastructurii de IRIGATII se face asa la plesneala dupa masuratori si studii de acum 40-50 de ani care sunt total depasite tehnic si tehnologic dupa documentatii care nu mai sunt de actualitate si care pot avea efecte inverse.
  Institutiile ce reprezinta Guvernul Roman in teritoriu ( Dir . AGRICOLA, Prefectura)si chiar ANIF cu OUAI si FOUAI sunt decuplate total de astfel de preocupari nu au nici un serviciu sau birou care sa se ocupe de aceasta activitate.
  Unde este responsabilitatea, lipseste? De aici vine nepasarea, indolenta Rezultatele secetei reprezinta reactia la indolenta pentru IRIGATII !
  Ne trebuie urgent departamente, servicii de specialitate in organigrame care sa se ocupe cu dezvoltarea infrastructurii pentru IRIGATII. Ne trebuie set de facilitati pentru ACTIVITATEA de IRIGATII si PROTECTIA SOLULUI , pentru investitii si investitori.Este mare nevoie de locuri de munca cu salarii decente care sa inlocuiasca ,,serviciile " neprofesionale ale firmelor clientelare partinic cu preturi foarte mari ce ridica tariful pe hectarul irigat.Este timpul sa nu se mai promoveze prostii si in acest sistem de activitate sa fie dati afara cei ce continua prostiile si hotiile de mult timp in conditii suspecte.
  Toate acestea trebuie sa fie puncte cu greutate in studiile de prefezabilitate pentru obtinerea de fonduri pentru modernizarea SISTEMULUI de IRIGATII galatean.
  Lipsa aceasta actuala de interas si belsugul de lehamite, de sictir, de lene si neputinta profesionala poate fi naucitoare pentru ceea ce traim, pentru prezentul si viitorul agriculturii galatene si nu numai .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Sâmbătă, 29 Decembrie 2012 05:48
  Daca pentru studii de fezabilitate se cheltiuesc 120 milioane de euro,atunci mai bine ar fi sa fir dati la educatie si sanatate, de ce ? Daca la anul se fac studiile de fezabilitate ,scumpele de ele , in anul urmator proiectele tehnice ,in anul al treilea licitatiile si contestatiile ,rezulta ca taman in al patrulea an ,anul electoral , probabil se v-a trece la ceva concret. Fereasca sfantul ca toti acesti ani sa fie ca anul ce tocmai il incheiem.Apropo , la pretul si sistemul de achizitie actual, al produselor agricole ,la pretul actual al energiei electrice, pariez ca rezultatul studiilor de fezabilitate va fi unul singur : "nerentabilitatea irigatiilor " asa cum zicea prin 1990, un primministru emanat de Ion Iliescu ,acum mare liberal , zicerea acestuia a fost prohodul irigatiilor existente pe mai bine de 2,5 milioane de hectare.Prea tarziu si inutila reabilitarea ,reabilitare a ce ,totul (cu mici exceptii) este praf si pulbere . Primul pas ar fi cu pedepsirea celor care au distrus ,de sus si pana jos ,pana la taranii care a furat dalele de pe canale ,conductorii de pe retele si au doborat si spart stalpii, ca sa fure armatura de otel beton( de staii de pompare ,constructii hidrotehnice ,conducte subterane nu mai pomenesc) . Fara pedepsirea exemplara ,munca de refacere sau facere a sistemului de irigatii v-a fi o munca de Sisif ,ziua unii fac si noaptea altii distrug si jefuesc.Nu cred ca se v-a face mare branza ,gargara de inceput de guvernare ,sustinuta si de presa partinica....
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.