Cum să-ţi sădeşti vie cu bani de la stat. Se primeşte până la 75 la sută din suma totală

Cum să-ţi sădeşti vie cu bani de la stat. Se primeşte până la 75 la sută din suma totală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viticultorii gălăţeni au atras peste 13 milioane de lei, în ultimii cinci ani, pentru modernizare şi reconversie de soiuri * În total, au întinerit peste 900 de hectare de vie cu struguri pentru vin * Reglementările pentru reconversia viticolă au expirat în 2012, iar acum autorităţile aşteaptă noile norme de la Ministerul Agriculturii * Cum cererii de finanţare încă există, n-ar trebui să mai treacă mult timp până la publicarea noii legi


Cine a vrut să-şi modernizeze via sau să producă soiuri noi de struguri, în anii din urmă, a primit sume consistente din fondurile publice pentru a-şi susţine investiţia. Practic, statul a venit şi cu trei sferturi din suma necesară plantării viei tinere. În ultimii cinci ani, au beneficiat de finanţare publică 42 de agenţi economici din judeţul Galaţi, care fie şi-au modernizat cultura, fie au făcut reconversie de soiuri, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. În total, din 2007 şi până la începutul acestui an, viticultorii gălăţeni au atras peste 13 milioane de lei pentru reconversia şi modernizarea a 918 hectare de vie. La rândul ei, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) are, de asemenea, un rol esenţial în întocmirea dosarelor de reconversie care sunt trimise la Bucureşti, în cadrul instituţiei fiind organizat un departament care lucrează doar pe problemele de finanţare a modificărilor pe care gălăţenii le fac în viile cu struguri pentru vin.

Cele mai recente investiţii ale viticultorilor gălăţeni s-au făcut în baza Ordinului 247/2008, care a expirat în luna februarie a anului trecut. Acum, autorităţile teritoriale din agricultură aşteaptă noile norme, care ar trebui să apară de la o zi la alta, dat fiind faptul că depunerea actelor începea, în anii trecuţi, pe 1 martie.

„Perioada de depunere a dosarelor în conformitate cu vechile norme s-a încheiat. Aşteptăm acum, de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (DADR) noile norme pe baza cărora statul va acorda sprijin pentru reconversia viticolă”, a precizat ing. Profira Onode, şef de serviciu în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi.

Anii de aur ai viţei-de-vie

După 1989, suprafeţe întinse pe sute de hectare de viţă-de-vie din judeţul Galaţi au rămas în părăsire. Aşa că, rost de investiţii substanţiale a fost şi încă mai este. Anii în care s-au accesat cele mai multe fonduri pentru reconversie de soiuri de struguri au fost 2007-2008 şi 2010-2011. În 2007, cinci agenţi economici au făcut reconversie de soiuri pe o suprafaţă totală de 203 hectare. Finanţarea din partea statului a fost de 2.772.032 lei. Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Vini-Viticolă de la Târgu-Bujor a pus vie nouă pe aproape 12,5 hectare, dar investitorul cel mai mare a fost SC Vinton SRL, care a făcut o reconversie pe o suprafaţă de 149 de hectare, cu o finanţare din partea statului de aproape 2.100.000 lei. Sezon bun de investiţii a fost şi 2011-2012, când s-a lucrat pe nu mai puţin de 304 hectare de vie, cu o contribuţie publică totală de 4.625.648 de lei pentru cei 10 viticultori. Cel mai puternic investitor a fost SC Danges Import-Export SRL, care a pus vie pe mai mult de 19 hectare, cu un sprijin financiar din partea statului de 254.400 lei.

Cel mai slab an pentru reconversie a fost 2008-2009, când trei viticultori- persoane fizice sau juridice - au lucrat pe o suprafaţă de doar 16 hectare şi jumătate, cu o finanţare publică de 975.124.

Zece dintre planurile de reconversie finanţate în sezonul 2011-2012 sunt în curs de execuţie, iar alte 12 de planuri s-au finalizat deja. Pentru cele 162 de hectare aflate în curs de plantare până la toamnă s-au accesat 2.186.076 lei, ne-a informat ing. Profira Onode.

Se schimbă normele sau nu?

În cazul în care modificările actelor normative care au reglementat până acum reconversia viticolă nu vor fi esenţiale, lucru foarte posibil, atât fermierilor, cât şi funcţionarilor le va fi la îndemână să continue programul.

Pe legea veche, puteau cere finanţare pentru reconversie viticultorii care aveau o suprafaţă exploatată mai mare de jumătate de hectar, cu suprafaţa minimă a unei parcele de o zecime de hectar. Potrivit MADR, perioada de depunere a dosarelor individuale începea la 1 martie şi se încheia pe 10 iunie. Dosarele depuse la DADR şi aprobate trebuiau completate până pe 15 septembrie prin depunerea la APIA a şase documente: cerere/formularul-tip privind sprijinul pentru restructurare/ reconversie, document de identitate financiară; copie a certificatului de înmatriculare la Registrul Comerţului, copie a statutului, pentru persoanele juridice şi eventuale acte adiţionale, copie a actului de identitate, pentru persoane fizice, şi o împuternicire însoţită de copie a actului de identitate, după caz.

Citit 3001 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.