"Disneyland"-ul se construieşte! Firma primarului din Tuluceşti face parc la Movileni
Foto: Foto: Vasile Caburgan

"Disneyland"-ul se construieşte! Firma primarului din Tuluceşti face parc la Movileni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcul pe care guvernarea PDL ar fi cheltuit 800.000 de lei se face cu aproape jumătate din bani * Frma care a câştigat contractul este a familiei primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu * Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că suma iniţială era prea mare, deşi atractivă pentru proiectanţi şi executanţi, care s-ar fi bucurat de comisioane bune


Lucrările la parcul din comuna gălăţeană Movileni au început zilele trecute. S-a curăţat terenul, de îndată ce vremea a permis acest lucru, şi în curând minunea va începe să prindă formă. Aflat pe lista amenajărilor de lux, planificate la plată de guvernarea PDL, în anul 2009, parcul-minune ar fi trebuit să coste 808.000 de lei – o sumă nu numai exagerat de mare, dar şi controversată ca utilitate - în condiţiile în care oamenii dintr-o comună au nevoi mai presante, în afara aceleia de a se plimba printr-un parc.

Despre reducerea poluării – principalul motiv pe care Guvernul îl invocase pentru a aloca banii necesari construcţiei acestor parcuri – nici nu poate fi vorba, la Movileni-ul de lângă Tecuci. E adevărat că prin zonă există trafic greu – convoaie de tiruri trecând prin zonă zilnic - dar praful drumului se va ridica în aer şi se va aşeza peste tot şi fără parc, dar şi cu parc de 800.000 de lei. Dovada faptului că bugetul pentru parcul în cauză nu era făcut în interesul ţăranului, ci a executanţilor care ar fi avut o vacă grasă de muls dacă s-ar fi atribuit suma iniţială, stă faptul că firma câştigătoare, SC Prestatorul SRL Tuluceşti, s-a angajat să construiască totul pe circa jumătate din banii pe care îi prevăzuse statul pentru lucrare. Deci se poate şi cu bani mai puţini, dacă scoatem din ecuaţie gurile lacome ale clientelei politice! Cu alte cuvinte, Guvernul dădea 808.000 de lei pentru parc, iar SC Prestatorul SRL căreia i-au fost atribuite lucrările pe data de 1 martie a acestui an s-a angajat să facă totul pentru suma de 392,214.16 lei, fără TVA.

Încă de pe 28 noimebrie primarul Movileni-ul, Maricel Tudose, ne informase că la prima licitaţie au apărut contestaţii, din cauza faptului că una dintre firmele participante se angaja să facă totul cu o sumă mult mai mică în comparaţie cu estimarea financiară iniţială.

Cine construieşte "oaza"

SC Prestatorul SRL Tuluceşti este o firmă cu domenii multiple de activitate, cu 52 de coduri CAEN înregistrate. Societatea aparţine familiei lui Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti, aflat la al doilea mandat de edil. Mai exact, potrivit datelor Registrului Comerţului, asociaţi cu părţi egale în firmă sunt Petrică, Neculai şi Adrian Bratu. Potrivit CV-ului pe care şi l-a postat pe site-ul primăriei, Petrică Bratu a fost administratorul firmei Prestatorul până în iunie 2008, când şi-a câştigat primul mandat de edil. În baza unui act adiţional publicat în Monitorul Oficial în data de 1.08.2009, cei trei asociaţi cu părţi egale au decis ca administrator unic şi împuternicit cu autoritate deplină la SC Prestatorul SRL să fie soţia primarului din Tuluceşti, Maricica Bratu. În prezent, lucrurile stau exact la fel, conform datelor Registrului Comerţului.

Firma are CAEN-uri asociate activităţilor agricole, cum ar fi 0116 (Cultivarea plantelor pentru fibre) şi 0145 (Creşterea ovinelor şi caprinelor), dar şi CAEN-uri care au legătură cu activităţile de construcţii, cum ar fi 4120 (Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale), 4211 (Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor), 4312 (Lucrări de pregătire a terenului), 4322 (Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat), 4332 (Lucrări de tâmplărie şi dulgherie) sau 4334 (Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri).

Primarul Petrică Bratu a declarat că statul va deconta 80 la sută din valoarea de execuţie a lucrării, adică din 392.214 lei, nu din 800.000 de lei, suma care a rezultat în urma realizării unui studiu de fezabilitate.  

„Banii mulţi erau pentru comisioane. Se poate şi cu jumătate!”

Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că parcul se va face în banii pe care au fost atribuite lucrările. Au început deja să sosească pe şantier transporturile cu prefabricate, iar edilul spune că nici nu îl interesează a cui este firma. Important este că se înţelege bine cu inginerul constructor şi că vrea să îşi vadă parcul realizat bine, repede şi ieftin.

„Chiar acum sunt pe şantier, cu inginerul care coordonează lucrarea. Interesul nostru a fost ca suma pe care o investim aici să fie cât mai mică, pentru că trebuie să venim cu o cofinanţare. În aceste condiţii, Consiliul Local asigură cofinanţarea, dar nu la suma de 800.000 de lei, ci la jumătate din această sumă, adică la bugetul cu care firma câştigătoare a licitaţiei va executa parcul. Se pot duce la bun sfârşit lucrările fără probleme cu aceşti bani. Firmele de proiectare şi cele care execută astfel de lucrări s-au bătut întotdeauna pe sume mari ca să obţină comisioane pe măsură. Dar se poate şi cu bani puţini. Până la acest moment, molozul de pe terenul pe care se construieşte parcul a fost deja îndepărtat şi au început deja să sosească borduri”, a declarat Maricel Tudose.

Parcul de la Movileni ar urma să aibă o suprafaţă de 7.100 de metri pătraţi pe care să se planteze peste 1.600 de arbuşti şi 5.872 de metri pătraţi de gazon. Sătenii ar avea la dispoziţie 16 bănci, locuri de joacă pe 410 metri pătraţi. Vor fi amplasate şi două căsuţe-labirint, dar şi şase aparate de joacă tip arc-trifoi, iar iluminatul se va face cu 10 stâlpi cu panouri foto-voltaice. Proiectarea a fost realizată de SC Smart Project SRL Galaţi.

Citit 6526 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.