"Disneyland"-ul se construieşte! Firma primarului din Tuluceşti face parc la Movileni
Foto: Foto: Vasile Caburgan

"Disneyland"-ul se construieşte! Firma primarului din Tuluceşti face parc la Movileni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcul pe care guvernarea PDL ar fi cheltuit 800.000 de lei se face cu aproape jumătate din bani * Frma care a câştigat contractul este a familiei primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu * Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că suma iniţială era prea mare, deşi atractivă pentru proiectanţi şi executanţi, care s-ar fi bucurat de comisioane bune


Lucrările la parcul din comuna gălăţeană Movileni au început zilele trecute. S-a curăţat terenul, de îndată ce vremea a permis acest lucru, şi în curând minunea va începe să prindă formă. Aflat pe lista amenajărilor de lux, planificate la plată de guvernarea PDL, în anul 2009, parcul-minune ar fi trebuit să coste 808.000 de lei – o sumă nu numai exagerat de mare, dar şi controversată ca utilitate - în condiţiile în care oamenii dintr-o comună au nevoi mai presante, în afara aceleia de a se plimba printr-un parc.
Despre reducerea poluării – principalul motiv pe care Guvernul îl invocase pentru a aloca banii necesari construcţiei acestor parcuri – nici nu poate fi vorba, la Movileni-ul de lângă Tecuci. E adevărat că prin zonă există trafic greu – convoaie de tiruri trecând prin zonă zilnic - dar praful drumului se va ridica în aer şi se va aşeza peste tot şi fără parc, dar şi cu parc de 800.000 de lei. Dovada faptului că bugetul pentru parcul în cauză nu era făcut în interesul ţăranului, ci a executanţilor care ar fi avut o vacă grasă de muls dacă s-ar fi atribuit suma iniţială, stă faptul că firma câştigătoare, SC Prestatorul SRL Tuluceşti, s-a angajat să construiască totul pe circa jumătate din banii pe care îi prevăzuse statul pentru lucrare. Deci se poate şi cu bani mai puţini, dacă scoatem din ecuaţie gurile lacome ale clientelei politice! Cu alte cuvinte, Guvernul dădea 808.000 de lei pentru parc, iar SC Prestatorul SRL căreia i-au fost atribuite lucrările pe data de 1 martie a acestui an s-a angajat să facă totul pentru suma de 392,214.16 lei, fără TVA.
Încă de pe 28 noimebrie primarul Movileni-ul, Maricel Tudose, ne informase că la prima licitaţie au apărut contestaţii, din cauza faptului că una dintre firmele participante se angaja să facă totul cu o sumă mult mai mică în comparaţie cu estimarea financiară iniţială.

Cine construieşte "oaza"

SC Prestatorul SRL Tuluceşti este o firmă cu domenii multiple de activitate, cu 52 de coduri CAEN înregistrate. Societatea aparţine familiei lui Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti, aflat la al doilea mandat de edil. Mai exact, potrivit datelor Registrului Comerţului, asociaţi cu părţi egale în firmă sunt Petrică, Neculai şi Adrian Bratu. Potrivit CV-ului pe care şi l-a postat pe site-ul primăriei, Petrică Bratu a fost administratorul firmei Prestatorul până în iunie 2008, când şi-a câştigat primul mandat de edil. În baza unui act adiţional publicat în Monitorul Oficial în data de 1.08.2009, cei trei asociaţi cu părţi egale au decis ca administrator unic şi împuternicit cu autoritate deplină la SC Prestatorul SRL să fie soţia primarului din Tuluceşti, Maricica Bratu. În prezent, lucrurile stau exact la fel, conform datelor Registrului Comerţului.
Firma are CAEN-uri asociate activităţilor agricole, cum ar fi 0116 (Cultivarea plantelor pentru fibre) şi 0145 (Creşterea ovinelor şi caprinelor), dar şi CAEN-uri care au legătură cu activităţile de construcţii, cum ar fi 4120 (Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale), 4211 (Lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor), 4312 (Lucrări de pregătire a terenului), 4322 (Lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat), 4332 (Lucrări de tâmplărie şi dulgherie) sau 4334 (Lucrări de vopsitorie, zugrăveli şi montări de geamuri).
Primarul Petrică Bratu a declarat că statul va deconta 80 la sută din valoarea de execuţie a lucrării, adică din 392.214 lei, nu din 800.000 de lei, suma care a rezultat în urma realizării unui studiu de fezabilitate.  

„Banii mulţi erau pentru comisioane. Se poate şi cu jumătate!”

Primarul comunei Movileni, Maricel Tudose, spune că parcul se va face în banii pe care au fost atribuite lucrările. Au început deja să sosească pe şantier transporturile cu prefabricate, iar edilul spune că nici nu îl interesează a cui este firma. Important este că se înţelege bine cu inginerul constructor şi că vrea să îşi vadă parcul realizat bine, repede şi ieftin.
„Chiar acum sunt pe şantier, cu inginerul care coordonează lucrarea. Interesul nostru a fost ca suma pe care o investim aici să fie cât mai mică, pentru că trebuie să venim cu o cofinanţare. În aceste condiţii, Consiliul Local asigură cofinanţarea, dar nu la suma de 800.000 de lei, ci la jumătate din această sumă, adică la bugetul cu care firma câştigătoare a licitaţiei va executa parcul. Se pot duce la bun sfârşit lucrările fără probleme cu aceşti bani. Firmele de proiectare şi cele care execută astfel de lucrări s-au bătut întotdeauna pe sume mari ca să obţină comisioane pe măsură. Dar se poate şi cu bani puţini. Până la acest moment, molozul de pe terenul pe care se construieşte parcul a fost deja îndepărtat şi au început deja să sosească borduri”, a declarat Maricel Tudose.
Parcul de la Movileni ar urma să aibă o suprafaţă de 7.100 de metri pătraţi pe care să se planteze peste 1.600 de arbuşti şi 5.872 de metri pătraţi de gazon. Sătenii ar avea la dispoziţie 16 bănci, locuri de joacă pe 410 metri pătraţi. Vor fi amplasate şi două căsuţe-labirint, dar şi şase aparate de joacă tip arc-trifoi, iar iluminatul se va face cu 10 stâlpi cu panouri foto-voltaice. Proiectarea a fost realizată de SC Smart Project SRL Galaţi.


Citit 6335 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2013 17:48

8 comentarii

 • postat de iordan
  Vineri, 31 Octombrie 2014 17:54
  5.13.128.***
  Oameni buni, bratu asta este profund corupt, a ajuns sluga baronilor psd de la judet, drept exemplu puteti lua terenul care se construieste in curtea scolii, costa 150.000 ron si scoala nu are mobilier pentru elevi, platim noi, parintii, pentru dulapuri, catedre, etc. Vi se pare corect? Tancradul dicteaza la tulucesti, fac lucrari de mantuiala. Am ajuns sa avem un primar sclav, asta este bratu petrica, o marioneta.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Cojocaru D
  Luni, 22 Aprilie 2013 14:47
  Buna ziua!
  Cei care il sustineti pe Bogatu de ce nu recunoasteti ca a fost un hot?Probabil ca ati avut parte de multimea aia de vetre de casa din partea noua a satului.Ori poate sunteti dintre cei carora Bratu le-a taiat ajutoarele sociale date de Bogatu.
  Nu vreti sa spuneti cum asteptati prin birturi sa vina ajutorul social fara sa iesiti la munca ?Toti stati cu mana intinsa dar daca mergeti pe dealuri se vede cate terenuri sunt lasate parloaga.
  2
  0
  Raportează
 • postat de locuitor al comunei
  Vineri, 22 Martie 2013 19:54
  Au trecut ani buni si s-a vazut cate a afcut domnul edil de TULUCESTI. A tras apa , a tras gaze ,a facut de toate "NU"?
  Iar nu aveti loc de "FOSTUL"? Daca nu era "FOSTUL" nu aveai apa sa te speli "locuitor al comunei"si multe altele.Ce nu este clar ca bratu si popa fac lucrari si impart banii? Mai interesativa si o sa vedeti. Dar problema este ca acum ei sunt pe val si e bine sa discutati la prezent si nu la trecut. Bravo lor ca stiu sa se strecoare si fara valva ca doar toti sunt din gasca lui nu?
  0
  1
  Raportează
 • postat de locuitor al comunei
  Joi, 21 Martie 2013 19:42
  bratu e o persoana serioasa si cu dragoste fata de comuna lui.....este firesc sa faca afaceri daca nu sunt la el in cominitate unde este ordonator de credite,este daca vreti un pret al independentei lui.E o familie serioasa ,fii ai satului.Nici nu se compara cu ce a avut inainte comuna (bogatu).
  1
  1
  Raportează
 • postat de sterian
  Joi, 21 Martie 2013 16:22
  Cata treba este la tara , mai are timp taranul sa stea in parc ? S-au e vreo smecherie de furat banii publici ? In loc ca banii sa fie folositi in alt scop ,poate si umanitar ,sa-i ajute pe oamenii saraci , fara nici un venit sau pentru construirea unor facilitati in comuna , apa , canalizare ,gaze etc. ,ei sunt aruncati aiurea petru parcuri ,asta fiind un paravan pentru a fura niste bani !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 21 Martie 2013 13:58
  Foaret bine, dar ne intrebam cum de a acceptat primarul Comunei Movileni o valoare estimata a procedurii de 800.000 lei, nu cumva valoarea devizului din proiectul de executie a fost aprobata de aceeasi Comuna Movileni? Poate era normal ca inainte de a se ajunge la o valoare estimata a proiectului de 800.000 lei (valoare ce se ia in considerare pentru plata proiectantului... sa fi fost vreun interes?) sa se fi stabilit niste limite reale. Asteptam cu mare interes sa ne comunicati valoarea cu care se va finaliza parcul... parca vom auzi ca au aparut acte aditionale etc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dascalu C
  Joi, 21 Martie 2013 09:09
  Primarul de la Tulucesti a fost PDL-ist pana la alegeri dupa care a reevaluat situatia.Despre el locuitorii comunei stiu ca nu are bani de utilitati pentru comuna(electricitate,apa curenta,turnat ceva pietris pe ulitele comunei)-asta a promis in stanga si in dreapta lin campanie,dar gaseste bani pentru o supermegabiserica(ex.fantani arteziene in curte,gard de 60000 de ron etc.).Asta doar pentru ca el si preotul sunt prieteni si parteneri de afaceri.Restul nu mai conteaza....
  0
  0
  Raportează
 • postat de gelu
  Joi, 21 Martie 2013 02:52
  Articol de doi bani. "Aia de dinainte era hoti noi suntem cinstiti!" Ma lasi?
  Si primarul asta cu 60 de coduri CAEN expertiza, supermega gospodar este evident de la PSD!
  Dar mie imi place concluzia articolului: aia cheltuiai 800000 ca sa faca ceva inutil , ai nostri doar 400000 pentru un parc, citez, "controversat ca utilitate - în condiţiile în care oamenii dintr-o comună au nevoi mai presante, în afara aceleia de a se plimba printr-un parc" si care "nici nu poate fi vorba sa contribuie la reducerea poluării".
  Si dupa ce ne-a prezentat un primar (Bratu) cinstit, gospodar, chibzuit si devreme acasa autorul face un flicflac logic si se chinuie sa ne demonstreze ca nici incompatibil nu e (primar administrator de firma care lucreaza cu bani de la duget) si ca de fapt nu primarele este cu firma ci nevasta lui are toata autoritatea si se ocupa de business.
  Concluzionam ca de fapt primarul vorbeste din auzite, si ca tot ceea ce stie le-a aflat, intre doua numere, de la sotia antreprenoare si ca de fapt articolul este de doi bani iar autorul cel putin penibil!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.