Se caută un gunoier! Slobozia-Conachi şi-a scos gunoiul la licitaţie

Se caută un gunoier! Slobozia-Conachi şi-a scos gunoiul la licitaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gunoiul din comune trebuie colectat selectiv şi transportat până la gropile de lângă Tecuci sau Galaţi * Fiecare primărie se descurcă aşa cum poate, cel puţin până la implementarea sistemului integrat de colectare a deşeurilor la nivel judeţean * Mai ales dacă e vorba nu doar despre salubrizare, ci şi despre colectarea taxelor aferente colectării gunoiului de la localnici din poartă în poartă, firmele mari nu se prea îngrămădesc la licitaţii


Potrivit unor estimări recente, locuitorii comunei Slobozia-Conachi produc, în medie, 52.132 de litri de deşeuri menajere, în fiecare zi. Primăria susţine că întreţinerea salubrizării pentru cele 4.634 de persoane este prea scumpă pentru bugetul local, mai ales că numărul celor care nu vor să plătească la timp este, se pare, consistent. În aceste condiţii, primăria vrea să concesioneze acest serviciu unei firme care să aibă certificare ISO pe mediu şi pe calitate, care să deţină minim două autogunoiere şi o maşină de spălat pubele. Nu una sau două, ci 1.911 pubele, care ar trebui montate la porţile celor 1.811 gospodării şi 27 de agenţi economici din Slobozia-Conachi.

Primăria va mai da nişte bani, ca scutiri pentru cetăţenii care nu îşi vor permite să plătească salubrizarea. În caietul de sarcini întocmit pentru firmele care vor vrea să ia în concesiune salubrizarea, scrie că suma pe care o plăteşte Primăria se ridică la 550.080 lei. Dar potrivit primarului Ion Neculau, concesionarea de face pe durata a 49 de ani, iar acesta este bugetul prevăzut pentru întreaga perioadă.

„Nu suntem la prima încercare de a concesiona acest serviciu. Până acum nu am reuşit pentru că, tocmai din cauză că trebuie să se ocupe şi de colectarea banilor, cele mai multe firme mari nu prea se bagă la astfel de contracte. În plus, peste un an sau doi se va implementa cel mai probabil sistemul integrat la nivel de judeţ pentru reciclarea deşeurilor, aşa că acest contract se încheie acum, dar cel mai probabil nu se va derula pe toată durata perioadei pe care se concesionează iniţial. Acest lucru este prevăzut şi în caietul de sarcini. Dar între timp, până la implementarea respectivului sistem, încercăm să apelăm la această soluţie, dat fiind faptul că este mai rentabilă pentru comună. Dacă vom continua să ne ocupăm noi de salubrizare, va trebui să acoperim şi serviciile pe care unii dintre localnici nu vor să le plătească, iar acest lucru este dezavantajos”, a declarat primarul din Slobozia-Conachi, Ion Neculau.

Termenul-limită până la care se pot depune ofertele este 29 aprilie.

Citit 1450 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.