Cine îi ţine în braţe pe hoţii sistemului de irigaţii? Au făcut pagubă de peste un milion de lei!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Cine îi ţine în braţe pe hoţii sistemului de irigaţii? Au făcut pagubă de peste un milion de lei!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Paguba creată de hoţii ţevilor de irigaţii, la Fântânele, se ridică la peste un milion de lei * Chiar dacă poliţiştii din comună lucrează la caz, hoţii sunt tot liberi * Directorul-executiv al ANIF spune că, până în acest moment, nu s-a bucurat de sprijinul niciuneia dintre autorităţile statului în identificarea şi prinderea hoţilor în flagrant * Cineva îi ţine în braţe pe cei care au făcut avere pe spinarea statului


De la Fântânele s-au furat conducte de irigaţii în valoare de peste un milion de lei, vreme de luni de zile, iar dacă situaţia din zonă nu se va schimba radical, jaful va continuă, fără doar şi poate. Directorul-executiv al filialei gălăţene a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), ing. Petru Bărceanu, spune că oamenii cu care lucrează în zonă au fost la un pas de a-i prinde pe hoţi, dar că nici atunci şi nici acum ANIF nu s-a bucurat de sprijinul autorităţilor, fie că vorbim de Primărie, fie că vorbim despre Poliţie.

Nimeni nu vrea acum să spună deschis cine îi protejează pe hoţii de fier de la Fântânele! Din punctul nostru de vedere este inacceptabil ca nişte oameni care au prădat sistematic proprietatea statului, în văzul lumii, să nu fi fost încă identificaţi şi să rămână în liberate, la doar un pas de a-şi pierde urma şi de a se pune din nou pe jaf şi pe înavuţire ilegală! Oamenii locului le cunosc identităţile hoţilor şi "scalvilor" pe care aceştia îi pun la săpat după ţevi, dar nu vorbesc, de frică! Până când va mai domni legea tăcerii în comuna Scânteieşti e greu de spus. Cert e că, la aproape o lună de la momentul în care "Viaţa liberă" a făcut public jaful de proporţii de la Staţia de Punere sub Presiune (SPP) Nr. 9, cei care au prădat ANIF-ul sunt încă liberi şi gata oricând să mai scoată nişte conducte din pământ.

Surse ale „Vieţii libere” susţin că, duminică dimineaţă, câţiva dintre hoţii de fier vechi din zonă au căzut în plasa poliţiştilor de la Rutieră, care i-au oprit în vale, la Scânteieşti, în vreme de maşina le era doldora de ţeavă tăiată! Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, Aurelian Ropotan, a declarat că nicio astfel de acţiune nu figurează în evidenţele serviciului pe care îl reprezintă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), comisarul Cristina Tatulici, spune că dosarul furtului de conducte este încă în lucru, la Scânteieşti, că există un cerc de suspecţi, dar cercetările nu s-au finalizat încă.

„Au fost anunţaţi că venim!”

Directorul filialei gălăţene a ANIF, ing. Petru Bărceanu, a declarat pentru „Viaţa liberă” că oamenii săi au prins pe câmp 17 hoţi veniţi la săpat, dar nu i-au putut reţine de unii singuri şi că, până la sosirea oamenilor legii, jefuitorii s-au urcat în maşini şi au plecat.

„Vă daţi seama că identitatea hoţilor nu este secretă. Dacă se duc pe câmp câte 25 de oameni odată să scoată conductele, iar după ce au furat se întorc la cârciumă să bea, înseamnă că sunt măcar vreo 50 de persoane care ştiu despre asta. Dar nimeni nu face nimic în acest sens. ANIF nu s-a bucurat de sprijinul autorităţilor. Data trecută când am intervenit, erau 17 oameni pe câmp, la furat. Dar n-ai cum te aşezi în drumul lor, cu un Logan! După ce noi am sesizat acest lucru, au fost anunţaţi şi au plecat înainte ca eu şi oamenii cu care lucrăm în zonă să le putem bloca trecerea. Asta s-a întâmplat. Data viitoare vom proceda altfel şi îi vom prinde”, a declarat ing. Petru Bărceanu.

La cât au furat, hoţii ar trebui să-şi petreacă ani grei la închisoare. Asta, dacă vor fi prinşi. Dacă vor ajunge în faţa justiţiei şi dacă nu vor scăpa, prin diverse artificii. Dacă...

„Potrivit estimărilor pe care le-am făcut noi, valoarea prejudiciului se apropie de suma de 1.100.000 de lei, dacă ţinem cont de valoarea materialelor şi de costul mâinii de lucru folosită la lucrări. Şi cum autorităţile nu iau nicio măsură, cel mai probabil hoţii de vor apuca din nou de furat, în perioada următoare. Acum sunt campanii agricole şi ies mai multe utilaje pe câmp, dar după ce se vor mai linişti apele, nu cred că nu se vor întoarce la scos conducte”, este de părere Petru Bărceanu.

Citit 3043 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.