Ştiţi de unde provine carnea pe care o mâncaţi?
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Ştiţi de unde provine carnea pe care o mâncaţi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Singurul abator din judeţ autorizat să taie miei pentru vânzare a sacrificat, până miercuri, doar 180 de capete * Presupunând că jumătate din piaţa gălăţeană a cărnii de miel este ocupată de importuri, de unde provin şi cum au fost tăiate celelalte mii de animale a căror carne o cumpărăm?


Necesarul de consum al gălăţenilor, în perioada Paştilor, este de peste 11.000 de miei (socotind un miel la circa 20 de persoane), dar ciobanii au vândut prea puţin, iar singurul abator autorizat să taie pentru vânzare în această perioadă - SC Livada Şerbăneşti SRL - sacrificase până ieri doar 180 de miei. Animale avem în judeţ din belşug, circa 160.000 de capete. Sunt, deci, suficienţi miei şi ca să mâncăm noi pe săturate, şi pentru a umple tirurile care merg la export. Totuşi, dacă ceea ce mâncăm noi n-a trecut prin abatorul de la Lieşti, de unde provine carnea? Să presupunem că niciun mare magazin nu cumpără de pe piaţa gălăţeană. Să zicem, prin urmare că jumătate sau chiar trei sferturi din nevoia de consum este asigurată de importuri sau de miei tăiaţi prin alte judeţe. Dar chiar şi aşa, nici măcar 2.000 sau 3.000 dintre mieii pe care îi cumpărăm nu provin de prin stânele gălăţene? Cu siguranţă că se vor mai sacrifica animale şi mâine, dar e de necrezut că vor fi câteva mii.

Cum se taie pentru consum propriu

"Până la acest moment, în judeţ nu s-a autorizat niciun punct de tăiere. Singura unitate care poate tăia miel pentru vânzare este SC Livada Şerbăneşti. La cererea primăriilor, se putea deschide - în condiţii sanitare adecvate - puncte de sacrificare prin comune, astfel încât clientul să îşi poată alege din ţarc un miel viu, care să îi fie sacrificat la cerere. A existat o solicitare, dar cum nu erau condiţii de igienă, nu s-a aprobat. În rest, orice sacrificare la stână sau în alt centru este ilegală. Mai avem trei abatoare în judeţ, în afara celui de la Lieşti, dar niciunul nu este autorizat pentru tăiere de ovine, ci doar pentru sacrificare de bovine, porcine sau păsări", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Ştefan Vasile.
După cum am văzut prin judeţ, la Piscu spre exemplu, mielul se mai taie şi la şanţ.


Citit 1512 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2013 17:22

3 comentarii

 • postat de un Galati aiurea
  Vineri, 03 Mai 2013 00:54
  De ce trebuie sa taie ?? cine mananca? PUI DE OAIE?
  0
  0
  Raportează
 • postat de O întrebare filozofică, răspunsul nu se află la consumator.
  Joi, 02 Mai 2013 09:10
  Păi la Romanica riști să mănânci cai, măgari, câini și chiar pisici, scheletele le poți găsi în cantități industriale aruncate pe malul Prutului, Brateșului, azI curățate, dispărute în urma scandalului din UE. Măcar Occidentul a confirmat că proveniența cărni de cal provine din România, suntem în top ca număr de cai în UE,doar avem 600 000 de cai înregistrați, bașca cei neînregistrați în gospodăriile sătești, doar caii mor în picioare, nu de bătrânețe, iar în Dobrogea nu mai există nici-un măgar azi, cu toate că fiecare gospodărie sătească avea un măgar pentru cărăușie pe timpul lui Ceaușescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de caddy
  Joi, 02 Mai 2013 07:39
  cuc si caine :))
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.