Situaţia judeţului Galaţi la cerealele pentru panificaţie, în „anul păioaselor”

Situaţia judeţului Galaţi la cerealele pentru panificaţie, în „anul păioaselor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A rodit mult câmpul, dar cine n-a avut unde depozita a vândut ieftin - asta pare să fie concluzia acestui sezon de recoltat la păioase. Preţul derizoriu la care a vândut fermierul mic va creşte, imediat ce se va linişti piaţa, iar samsarul va putea să vândă liniştit ce a pus la păstrare. Iată care este situaţia, post-recoltă, la grâu, secară şi triticale.

Grâul, din care nu s-a îmbogăţit fermierul nici în ani cu piaţă mai bună, s-a vândut, în acest an, direct din câmp, cu preţuri cuprinse între 50 şi 65 de bani. Mai bine au ieşit, poate, fermierii care au încheiat contracte din timp, au riscat să câştige mai puţin decât ceilalţi, dar până la urmă au vândut mai bine decât ar fi făcut-o la negocierile din vară.

La nivel de judeţ, potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), la culturile de grâu (circa 56.220 de hectare), secară (62 de hectare) şi triticale (429 de hectare) producţia medie a fost de 3.022 de kilograme la hectar, iar cantitatea totală recoltată, la nivel de judeţ, a ajuns la 186.937 de tone. Comparativ, anul trecut producţia la hectar era de două ori şi jumătate mai slabă (1.160 de kilograme la hectar), iar cantitatea totală recoltată a fost de 66.502 tone, de aproape trei ori mai mică decât în acest an.

Citit 889 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2013 10:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.