Retrospectiva agricolă a anului 2013: Ţăranii gălăţeni au trecut de la secetă la inundaţii

Retrospectiva agricolă a anului 2013: Ţăranii gălăţeni au trecut de la secetă la inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Chiar dacă au scăpat de secetă, în 2013 fermierii gălăţeni s-au confruntat cu inundaţii şi ruperi de nori care le-au adus pagube de peste 50 de milioane de euro


Anul agricol 2013 a fost unul plin. Niciun fermier gălăţean, oricât de priceput, n-a reuşit să facă producţii record, dar per total recoltele au fost  bune, mai ales în comparaţie cu secetosul an precedent. Marea problemă, în 2013, a fost potopul care a lovit judeţul şi care le-a creat fermierilor din Lunca Brateşului de Nord pagube de vreo 50 de milioane de euro. În plus, preţurile mărfurilor agricole au fost mult mai scăzute decât ar fi fost normal aşa că, şi după un an cu recolte bogate, bună parte dintre ţărani au intrat în campania agricolă de toamnă tot fără bani de lucrări.

Anul păioaselor

Fermierii gălăţeni au intrat în vară cu 56.220 de hectare de grâu, cu 62 de hectare de secară şi cu 429 de hectare de triticale.  Producţia medie la hectar, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, a fost de 3.022 de kilograme, iar cantitatea totală recoltată, la nivel de judeţ, a ajuns la 186.937 de tone.

Preţul kilogramului de grâu a fost de circa 60 de bani kilogramul.

Porumbul: nu-i prea mult, dar e prea ieftin

Suprafaţa pe care se semănase porumb, în toamnă şi primăvară, era de 115.040 de hectare, dar câteva mii de hectare n-au dat rod, fie din pricina lipsei de apă din vară, fie din cauza excesului acesteia, de la inundaţiile din septembrie.

Fermierii care n-au încheiat contracte de livrare din primăvară, au vândut şi la 50 de bani sau chiar mai puţin.

Rapiţă s-a făcut, în acest an

Au avut curaj cultivatorii gălăţeni de plante tehnice care au semănat rapiţă pe o suprafaţă 7.657 de hectare pentru 2013, după ce anul trecut au ajuns la recoltat cu doar 561 de hectare la nivel de judeţ. Preţul kilogramului a trecut cu puţin de 1 leu. 

Vie cu rod mai bogat

Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Târgu-Bujor (SCDVV) culegea în toamna trecută 3,8 tone sau 4 tone la hectar. În acest an, s-au cules şi 5 tone. În privat, la SC Vitimax SA, se mergea în 2012 pe producţii de şapte şi opt tone de struguri la hectar. În acest an, la strugurii de vin s-a ajuns, în viile private, la recolte de 11 tone la hectar în cazul strugurilor de vin şi la aproape 20 de tone, în cazul strugurilor de masă. Preţul strugurilor de masă s-a situat în jurul valorii de 1,2 lei kilogramul. În judeţ, avem o suprafaţă cultivată cu vie de 14.986 de hectare, dintre care 8.209 hectare cu vie nobilă, de vin, iar 6.777 de hectare cu vie care rodeşte struguri de masă.

Şi floarea s-a dat la preţ prea mic

Fermierii gălăţeni au semănat floare pe o suprafaţă de 52.900 de hectare, cu 7.350 mai multe decât în anul precedent. Preţului kilogramului, în acest an, s-a situat la circa 1,1 lei, deşi intermediarii au cumpărat floare de pe piaţă şi cu 90 de bani.

Inundaţiile şi efectele lor 

Aproape 2.000 de hectare de culturi au fost distruse de apele Chinejei, în Lunca Brateşului de Sus. La Frumuşiţa, dintre cele peste 800 de hectare de culturi calamitate de ape, aproape 550 erau lucrate de societatea SC Brates Prut Frumuşita SA. Unele dintre suprafeţele inundate, în extravilanul comunei, arată de parcă ar fi exploataţii piscicole, nu terenuri arabile. La Folteşti, alte o mie de hectare zac sub apă şi mâl.

Pe culturi, din evidenţele  (DADR), au fost calamitate: 255 de hectare cu floarea soarelui, 359 de hectare cu porumb, 269 de hectare cu rapiţă, 107 hectare cu lucernă şi patru hectare cu legume. Acestor pagube înregistrate la culturile nerecoltate li se adaugă şi cele 105 hectare de ogoare erodate de ape.

Statul nu le-a dat niciun ban fermierilor care au pierdut milioane de euro din cauza inudaţiilor şi din cauză că Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare nu şi-a făcut treaba la vreme, decolmatând canalele de irigaţii.

 

Citit 959 ori Ultima modificare Vineri, 27 Decembrie 2013 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.