Minunile comunale gălăţene/ Un mini parc Viva se construieşte la Şendreni
Foto: Foto: arhivă Vasile Caburgan

Minunile comunale gălăţene/ Un mini parc Viva se construieşte la Şendreni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria ar putea plăti în jur de 80.000 de euro pentru locul de joacă, pe lângă cei 100.000 de euro nerambursabili care vor fi investiţi în acelaşi obiectiv * De ce au ales autorităţile comunale să cheltuiască banii în acest fel? 


Comuna Şendreni nu-şi face momentan nici sistem de canalizare, nici nu asfaltează şi nici nu îşi întăreşte digurile de apărare împotriva inundaţiilor pe care le-ar putea provoca Siretul. Investeşte, în schimb, într-un loc de joacă pentru copii, care va semăna întrucâtva cu cel amenajat de municipalitatea gălăţeană în zona Viva.

Aveau sau nu nevoie oamenii din comună de un astfel loc de joacă? Primarul spune că într-adevăr aveau nevoie de aşa ceva şi că toate celelalte lucrări încă neexecutate, dar care le-ar face viaţa mai uşoară locuitorilor comunei, sunt extrem de scumpe. Spre exemplu, banii daţi pe acest loc de joacă n-ar reprezenta nici măcar o picătură într-un ocean, dacă vorbim de finanţarea unei reţele de canalizare, apreciază edilul de la Şendreni, Paul Cristea.

De unde vin banii

Finanţarea construcţiei locului de joacă s-a făcut printr-o măsură a Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013. Primăria Şendreni obţinut finanţare de 100.000 de euro, bani nerambursabili, ca membră a Grupului de Acţiune Locală (GAL) Lunca Joasă a Siretului. Valoarea totală estimată a construirii locului de joacă este de circa 183.771 euro (sau aproximativ 836.214 lei). Dar cum criteriul principal în alegerea constructorului pentru mini parcul Viva va fi preţul cel mai scăzut, primăria Şendreni poate spera că va scăpa cu o co-finanţare mai mică de 83.000 de euro de la bugetul local pentru construcţia locului de joacă.

Cum va arăta noua minune comunală

Locul de joacă cu o lungime de peste 300 de metri va avea două secţiuni. Prima va fi dedicată copiilor mici şi va conţine, printre altele, groapă cu nisip, căţei pe arcuri, socotitoare, balansoare şi căţărătoare sferică, dar şi bănci pentru adulţii care îi însoţesc pe cei mici la locul de joacă. A doua secţiune le va fi dedicată copiilor cu vârste ceva mai mari şi va cuprinde şi teren de fotbal/volei, dar şi pistă de role şi skateboard. La fel ca şi fratele său mai mare, parcul Viva din Galaţi, cel de la Şendreni va avea un podeţ care va separa zonele de joacă şi de agrement. Evident, locul de joacă va avea şi verdeaţă din belşug.

„Cu banii ăştia, altceva nu aveam ce să fac!”

În urma lucrărilor executate în anii din urmă, localnicii din comuna Şendreni se bucură de avantaje pe care alţi gălăţeni de la ţară nu le au. Vorbim despre reţea de apă curentă, despre şcoli, grădiniţe şi dispensare reabilitate, dar şi despre un cămin cultural cu aspect modern. Totuşi, ar mai fi nevoie de lucrări al căror cost este foarte mare: instalarea unui sistem de canalizare şi asfaltarea drumurilor.

„De ce n-am făcut canalizare cu 100.000 de euro? Din cauză că nu cred că sapi mai mult de 100 de metri cu banii ăştia, într-un asemenea scop. Noi avem deja în comună dispensare, cămin cultural şi cam tot ce se putea face cu aceste sume. Atâţi bani avem, atâţia investim la acest moment, iar în alt fel nu îi puteam folosi”, ne-a declarat primarul comunei Şendreni, Paul Cristea.

Legi, bani şi alte parcuri comunale

În anii trecuţi, mai multe comune gălăţene şi-au amenajat parcuri cu milioane de lei pe care Guvernul îi alocase, în teorie, pentru reducerea poluării. Printre ele se numără Barcea cu parcul de lângă sediul Primăriei şi Movileniul de Tecuci, cu un parc amenajat tot la mică distanţă de Primărie.

Tuluceştiul a amenajat parcul din curtea bisericii din comună cu bani atraşi pe acelaşi proiect de îmbunătăţire a calităţii aerului.

Citit 4443 ori Ultima modificare Joi, 20 Februarie 2014 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.