Deja cinci focare de rabie în judeţul Galaţi, de la începutul anului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Deja cinci focare de rabie în judeţul Galaţi, de la începutul anului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi a înregistrat deja cinci focare de rabie, de la începutul acestui an. Detalii ne-a oferit purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Ştefan Vasile.

„Unul dintre cazuri a apărut în extravilanul Galaţiului, într-o gospodărie situată aproape de lacul Brateş. A fost vorba de un câine infectat cu virusul. În satul Fântânele din comuna Scânteieşti a fost diagnosticat cu rabie tot un câine, iar la Fileşti virusul a fost depistată la o bovină. Am mai avut încă două cazuri confirmate, în prelabil”, ne-a declarat dr. Ştefan.

Purtătoarele virusului în natură sunt, de fapt, vulpile, care fac aşa numita formă „melancolică” a rabiei. În loc să turbeze, devenind extrem de violente, se îmblânzesc temporar, ajung în preajma oamenilor sau altor animale şi, pătrunse în gospodării, transmit rabia, prin muşcătură.

Procedura, în acest caz: proprietarul animalului care se comportă nefiresc de agresiv anunţă veterinarul. Dacă sesizează semne de rabie, medicul veterinar din circumscripţie anunţă DSVSA, care trimite în gospodărie sau fermă medicul veterinar oficial, însărcinat cu desfăşurarea anchetei epidemiologice în focar. În cazul prezenţei semnelor de rabie, animalul suspect este eutanasiat, iar probele recoltate ulterior sunt trimise la laboratorul gălăţean, pentru confirmarea diagnosticului. Dacă testele de laborator confirmă prezenţa rabiei, celelalte animalele din focar sunt monitorizate vreme de 14 zile, perioada de incubaţie a virusului turbării. Oamenii din gospodărie sau fermă care au intrat în contact cu animalele bolnave sunt vaccinaţi antirabic, iar starea loc de sănătate rămâne în atenţia medicului de familie, ne-a mai spus dr. Ştefan Vasile.

În cazul ultimelor trei confirmări de infectare cu rabie, în judeţ, au fost muşcate de animale două persoane, care au fost examinate medical şi vaccinate antirabic. Alte cinci persoane care intraseră în contact cu animale bolnave au fost, de asemenea, vaccinate.

 

Citit 2498 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 17:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.