Care sunt problemele primarilor din județul Galați cu infrastructura, la inundaţii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Care sunt problemele primarilor din județul Galați cu infrastructura, la inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Piscu nu este, în mod evident, singura comună gălăţeană care are probleme cu infrastructura, atunci când vine vorba despre protecţia împotriva inundaţiilor. Cei mai mulţi primari spun, însă, că nu digurile şubrede, ci colmatarea cursurilor de râu le creează probleme, la inundaţii. Iar localităţi care nu au dificultăţi în acest sens există, dar sunt rare:

„Principala problemă, la noi, este faptul că Suhurluiul nu este pe deplin decolmatat. Am reuşit să facem jumătate din lucrare în cursul anului trecut, cu un excavator de la Apele Române şi sperăm că, în cursul acestui an, vom reuşi să finalizăm decolmatarea. Ar trebui, însă, să se procedeze la fel şi la Slobozia şi la Cuza Vodă, altfel eforturile noastre vor rămâne fără rost. Apoi, sunt două poduri care şi aşa erau prea joase. Acum au mai fost afectate şi de irigaţii, aşa că trebuiesc în mod clar refăcute”, ne-a declarat primarul din Pechea, Mihăiţă Măncilă.

„Avem două cursuri de apă – Chineja şi Bujorelul – care sunt colmatate. Colaborăm cu Apele Române. Până să vină statul să ne ajute, trebuie să ne descurcăm noi. Experimental, am amenajat deja o porţiune din Chineja şi urmează să vedem dacă am făcut bine. Sunt porţiuni, în sat Târgu Bujor, unde casele oamenilor sunt mai jos decât cursul de apă, iar curtea şi chiar casa băltesc. Adâncim cursul şi stabilizăm malurile cu salcie plantată de beneficiarii de venit minim garantat. Ne luăm măsuri de siguranţă, dat fiind faptul că am mai avut probleme cu apa şi, din câte văd, în ţară sunt din nou situaţii destul de grave”, ne-a declarat primarul oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu Gîdei.

„Nu sunt probleme, în comuna noastră, din câte ştiu. Avem şi o poziţie privilegiată aş zice, cu Siretul la câţiva kilometri de localitate. Digul de acolo este în stare bună. Ultimul pericol real de inundaţie, în comuna noastră, a fost în 2005, după ce apa a intrat prin digul dintre Independenţa şi Piscu. Dar şi atunci am avut noroc, doar câteva gospodării mărginaşe fiind afectate”, ne-a declarat primarul din comuna Independenţa, Viorel Tărbuc.

 

Citit 1365 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.