Administrarea comunităţilor izolate e dificilă

Administrarea comunităţilor izolate e dificilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soluţia de dezvoltare a satului românesc şi stoparea depopulării nu stă, în mod evident, numai şi numai în mâna primarilor. Totuşi, ei sunt cei din prima linie a administraţiei locale, cei responsabili cu bunăstarea oamenilor care i-au ales în funcţii şi, nu în ultimul rând, cei cărora oamenii le cer socoteală pentru problemele administrative. N-avem drum, apă sau orice altceva, primarul este cel care trebuie să răspundă. Am vorbit, ieri, cu edili care au în grijă comunităţi mici, cu risc de izolare.

"Eu am multe sate mici în administrare, cum sunt Slivna, Onciu, Prodaneşti, Puricani, Săseni, Aldeşti, Şipote sau Pleşa. În fiecare an turnăm zgură pe drum. În acest an, tocmai am pus 1.000 de tone, primite ca sponsorizare de la Combinat. Încercăm, cu fonduri de la guvern, să refacem cât mai repede infrastructura. Avem un sector de drum spre Aldeşti, care sperăm să fie gata în curând, astfel încât noi să ajungem mai uşor la oameni şi ei să circule mai uşor", ne-a declarat primarul comunei Bereşti-Meria, Victor Dorobăţ.

"Există ceva ce putem face noi ca depopularea să nu se mai producă în acest ritm. Oamenii din cătunele şi satele mici au nevoie, în primul rând, de infrastructură. Apoi, e nevoie de utilaje pentru ca iarna să nu rămână izolaţi. Din bugetul local, nu poţi decât să cârpeşti drumurile, pe ici, pe colo. În ceea ce priveşte utilajele, avem probleme. CJ se angajase să ne dea cofinanţare pentru cumpărarea unui buldoexcavator cu multiple funcţii. Acum, dumnealor spun că nu mai sunt bani. O să fac o adresă la Prefectură, să solicit sprijin guvernamental. Fără cofinanţare, pierd banii europeni şi nu ne mai luăm utilaj de deszăpezire”, a precizat primarul comunei Nicoreşti, Ionel Boghiu.

„Până la toamnă, locuitorii din cătun vor avea apă curentă. Deja am pietruit drumul, până la ultima casă, a unei bătrâne de 96 de ani. Chiar dacă e acolo singură, pentru noi contează şi ajutăm aşa cum putem” a precizat primarul comunei Rădeşti, Ioan Porumb.

Citit 1783 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.