INCREDIBIL, dar adevărat! Drumul Naţional 24 D, DISTRUS pe zi ce trece de un torent (FOTO)
Foto: Foto: Gabriel Kolbay

INCREDIBIL, dar adevărat! Drumul Naţional 24 D, DISTRUS pe zi ce trece de un torent (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nimeni nu se grăbeşte să ia măsuri, deşi situaţia este critică, iar o ploaie ar putea-o agrava şi mai mult


Nimic nu s-a mai făcut, de ani buni, pentru combaterea eroziunii solului, în judeţul nostru, iar situaţia a devenit, deja, dramatică. Între Vărlezi şi Crăieşti, pe Drumul Naţional 24 D, care vine de la Bârlad, o parte a carosabilului se scufundă pe zi ce trece mai mult, într-o albie de torent săpată de apele dezlănţuite. Este unul dintre cele mai grave cazuri de acest gen, pentru că viaţa celor care călătoresc prin zonă este pusă în pericol chiar şi atunci când nu plouă cu găleata, iar albia de torent nu este plină cu apă! Ce s-ar putea face aici? Autorităţile au închis sensul de mers care se duce în prăpastie. Orice soluţie s-ar alege, însă, ar fi nevoie de cheltuielile consistente, de la proiectare până la realizare efectivă a lucrărilor. Chiar dacă acum e târziu, nu putem să nu ne întrebăm: de ce am permis să ajungem în asemenea hal?

Prăpastia muşcă din drum

Cum vii dinspre Crăieşti, pe la jumătatea şoselei naţionale care duce în localitatea Vârlezi, drumul urcă. Spre culmea pantei, la zeci de metri de terenul arat de jos, încep semnele rutiere care indică faptul că circulaţia devine periculoasă, un sens de mers este închis, iar viteza trebuie redusă, din cauză că există risc de derapaj. Cine n-a văzut locul, după ploile din toamna trecută, nu ştie ce-l aşteaptă, până când nu ajunge în curbă! "Acolo are plantaţie Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), iar drumul îi aparţine CNADR-ului. Am luat legătura cu filiala locală a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADR) şi le-am adus acest lucru la cunoştinţă. Din păcate, noi nu avem nici banii să intervenim şi nici cadrul legal să o facem, chiar dacă finanţarea ar exista. Noi ne-am făcut treaba şi am anunţat autorităţile care se ocupă de aşa ceva. Mai mult, din păcate, nu prea mai putem face. Primarul este preşedintele comitetului de urgenţă, în caz de criză. Eu spun că situaţie de urgenţă este chiar acum, nu când va veni apa", a apreciat primarul Ştefan Patriche.

Din păcate, eforturile autorităţii locale n-au prea dat roade până acum. Am consultat, ieri dimineaţa, evidenţa on-line a CNADR cu privire la drumurile pe care circulaţia este îngreunată. Nici urmă de DN24 D, între Crăieşti şi Vârlezi, semn că problema nici măcar nu se cunoaşte sau nu e luată în seamă la nivel naţional!

Cum de a cedat terenul, deşi ANIF avea plantaţie în zonă? Arbori plantaţi sunt foarte rari şi plantaţi de puţin timp, judecând după dimensiuni. Totuşi, ceva studii pentru combaterea eroziunii solului trebuie să se fi făcut…

Citeşte şi:

Interviu cu ing. Liviu Baltagă, expert în îmbunătăţiri funciare: "Inundaţiile ni le facem şi cu mâna noastră!"

INTERVIU / Inginerul Mihai Stroilă: "Îmbunătăţirile funciare au fost politizate în ultimul hal!”

Citit 4862 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Mai 2014 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.