Ploaia pune în PERICOL recolta de cereale!
Foto: Foto: Vasile Caburgan (arhiva Viaţa liberă)

Ploaia pune în PERICOL recolta de cereale!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producţia de plante tehnice s-ar putea vinde la preţuri chiar mai mici decât în 2013, când fermierii au susţinut că marile corporaţii internaţionale şi-au dat mâna şi au prăbuşit piaţa agricolă din ţara noastră Din cale afară de mulţumiţi ar trebui să fie fermierii din zonele în care nu plouă în aceste zile şi care mai pot spera că recolta din acest an va atinge măcar nivelul ridicat al celei de anul trecut sau l-ar putea chiar depăşi. Până nu demult, cam aşa se prefigurau lucrurile şi în judeţul nostru. Acum, însă, situaţia fermierului gălăţean este una delicată, ne-a informat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice (APCPT) Galaţi, ing. Petre Grigore.

Cât producem? Greu de spus

„Totul depinde, în acest moment, de vreme. Din punctul meu de vedere, acum este prematur să facem estimări cu privire la producţie. Nu va fi la nivelul aşteptărilor, de asta vă pot asigura. Ploile din această perioadă sunt slab însemnate cantitativ, dar cad aproape zilnic, pentru perioade lungi de timp. Precipitaţiile corelate cu temperatura scăzută de săptămâna trecută, care coboară şi până la 20 de grade, au favorizat apariţia bolilor la tot ce înseamnă cultură, de la cereale, până la legume, vie şi pomi fructiferi. În plus, cel puţin la cultura mare, afectează calitatea recoltei. Am intrat în lan puţin, dar n-am recoltat cine ştie ce, momentan. Trebuie să prindem soare, mai mult de o zi sau două”, ne-a declarat Petre Grigore.

 

Petre Grigore

Fondatorul fermei Simongrig din Bădălan susţine că, pe lângă îngrijorările legate de cantitate şi calitatea recoltelor de păioase, preţul unora dintre cereale şi plante tehnice se anunţă a fi chiar mai scăzut decât în anii trecuţi.

„La rapiţă am putea avea, spre exemplu, un preţ mai mic decât anul trecut, din discuţiile pe care le-am avut cu potenţialii cumpărători din piaţă”, ne-a declarat ing. Petre Grigore. În toamnă, fermierii gălăţeni au înfiinţat culturi de orz pe o suprafaţă de 6.790 de hectare şi peste 50.000 de hectare cu grâu.

„Anul păioaselor” pare să nu se repete

În vara anului trecut, fermierii gălăţeni au ajuns la recoltat cu 56.220 de hectare de grâu, 62 de hectare de secară şi cu 429 de hectare de triticale. Producţia medie la hectar, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi prezentate la acea vreme, a fost de 3.022 de kilograme, iar cantitatea totală recoltată, la nivel de judeţ, a ajuns la 186.937 de tone. Producţiile medii din ultimii şase ani la grâu, în ţară, au fost: 1.541 kg/ha (2007), 3.403 kg/ha (2008), 2.421 kg/ha (2009), 2.688 kg/ha (2010), 3.663 kg/ha (2011) şi 2.695 kg/ha (2012).

Citit 2077 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 21:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.