În acest an, culesul viei începe târziu

În acest an, culesul viei începe târziu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul trecut, pe vremea asta, mulţi dintre viticultorii gălăţeni aveau deja o săptămână de cules. Ce-i drept, 2013 fusese mult mai secetos, aşa că strugurii se pârguiseră mai repede. În acest an, la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie (SCDVV) Bujoru nici nu se pune problema culesului cel mai probabil pentru încă o săptămână de aici încolo. De vină a fost, în principal, vremea, dar detalii precise cu privire la starea viei şi amânarea începutului de cules ne-a oferit directorul SCDVV Bujoru, ing. Cristina Simion.

„Faţă de anul trecut, întârzierea este de circa trei săptămâni. A plouat mult, uneori zilnic şi sunt chiar sole care s-au stricat. Au fost probleme cu combaterea manei. Per total, aş zice că vom obţine o producţie cu circa 25 la sută mai mică faţă de anul trecut. Sub cinci tone la hectar”, a declarat ing. Cristina Simion. Specialistul apreciază că mai devreme de 9 ale acestei luni nu se va putea intra la cules.

„Chiar luni (1 septembrie 2014) s-au luat probe, pe soiuri, ca să putem verifica concentraţia de zahăr. La momentul de faţă este destul de scăzută. Dacă ar fi să recoltăm acum, vinurile pe care le-am obţine ar avea o tărie de cel mult zece grade şi ar fi inferioare celor de anul trecut. Evident, nu asta ne dorim, aşa că amânăm începutul culesului. S-ar putea culege, la acest moment, soiul Oporto, dar nu vorbim aici despre un soi din care iese vreun vin de o calitate deosebită. Şi Ceasla se poate culege, teoretic, dar noi preferăm să mai aşteptăm”, ne-a declarat directorul SCDVV.

În judeţ, avem o suprafaţă cultivată cu vie de 14.986 ha, dintre care 8.209 ha cu vie nobilă, de vin, iar 6.777 ha cu vie care rodeşte struguri de masă.

CITEŞTE ŞI: A început culesul: Via de Galaţi are rod bogat, iar vinul va fi de excepţie

Citit 2786 ori Ultima modificare Marți, 02 Septembrie 2014 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.