Anchetă VL/ Gălăţeni rămaşi FĂRĂ APĂ din cauza AFACERILOR NECURATE

Anchetă VL/ Gălăţeni rămaşi FĂRĂ APĂ din cauza AFACERILOR NECURATE
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Conform expertizelor tehnice, de pe şantierul reţelei de apă ar lipsi bunuri de 200.000 lei * Începute în 2007, lucrările nu au fost terminate nici până astăzi


Cei peste 3.000 de locuitori din comuna Negrileşti ar fi trebuit să aibă apă curentă de ani buni. Dar n-au nici până astăzi, chiar dacă lucrările la reţea au început încă din 2007. A cui e vina? Timp a fost, bani de la stat au fost. Şi totuşi…

Ceva necurat s-a întâmplat la Negrileşti. Atât de necurat încât, potrivit surselor noastre, în cauză s-a deschis un dosar penal, aflat încă în fază de cercetare, şi s-a întocmit o expertiză tehnică potrivit căreia ar lipsi de pe şantier bunuri de vreo 200.000 de lei.

Fostul primar, Viorel Răcăşanu, spune că răul ar avea doar un substrat politic. Că vina îi aparţine, în parte, actualului edil, Alexandru Fuică Haisler, care pe atunci era consilier local şi care a blocat lucrările pentru a-l umili şi a-l scoate din cursa pentru primărie în 2012.

Primarul în funcţie are însă propriile argumente. Fuică Haisler spune că, pe vremea mandatului lui Răcăşanu, când el era într-adevăr consilier, s-au decontat lucrări neexecutate, dar şi că firmele care au lucrat la şantierul din comună nu aveau niciun interes să-şi ducă serios treaba până la capăt. De aceea, susţine Fuică Haisler, de când a ajuns edil, munceşte din răsputeri ca să dea drumul reţelei de apă. Şi nu se bucură de sprijin de la stat.

Printre firmele cărora li se concesionase lucrarea la reţeua de apă de la Negrileşti se numără SC Unicom SA, dar şi GPP Construct SRL, în care la un moment dat fusese acţionar şi Petrişor Potec, actualmente consilier judeţean. Contactat de "Viaţa liberă", Potec a spus că în 2010 şi-a cesionat partea de acţiuni din GPP Construct SRL şi că, anterior, pe vremea în care încă mai era acţionar, societatea nu executa nicio lucrare în Negrileşti. Actualul administrator şi acţionar al firmei nu a putut fi contactat telefonic.

De asemenea, Potec neagă că ar fi ajutat firma, după ce a renunţat la acţiuni. Numele său mai apare totuşi alături de societate, într-un dosar de la Judecătoria Tecuci, în care avalizase un bilet la ordin emis de GPP Construct, în 2012. Potrivit surselor noastre, dosarul de cercetare penală în cazul lucrărilor la reţeaua de apă de la Negrileşti a fost deschis în 2013.

Când, cât şi cum s-a lucrat

Primăria Negrileşti informează că proiectul construirii unei reţele de apă în comună a început în 2007, pe vremea când primar era Viorel Răcăşanu. Banii de la stat s-au obţinut în baza prevederilor Ordonanţei de Guvern 7/2006 şi, evident, n-au venit toţi odată. Valoarea lucrării, spune Cristi Jincă, angajat al Primăriei Negrileşti, s-ar fi ridicat la circa 2.000.000 lei, iar din aceşti bani i-ar fi rămas de executat lucrări de 170.000 lei. Pe hârtie, potrivit Primăriei, lucrarea era gata în proporţie de 98 la sută încă din momentul în care Alexandru Fuică Haisler şi-ar fi preluat mandatul. Doar pe hârtie însă…

Prima firmă care a lucrat la construcţia reţelei de apă de la Negrileşti a fost SC Unicom SA din Galaţi. Firma, oricum încărcată de dosare şi cercetări de-a lungul anilor, a intrat în insolvenţă în 2012, deci la cinci ani de la începutul lucrării din Negrileşti, strivită fiind de o datorie de 26 de milioane de euro. Oricum, SC Unicom SA nu dusese lucrarea de la Negrileşti până la capăt. Potrivit primăriei din comună, în 2010, când primar era Viorel Răcăşanu, lucrările au fost cesionate firmei SC GPP Construct SRL, o societate gălăţeană, cu sediul pe strada Coşbuc. Actualmente, de lucrare se ocupă societatea tecuceană SC Consinstall FXF SRL, ai cărei acţionari şi administratori sunt Dan Istrate şi Costel Ionică. Nu vorbim despre o societate mare. Firma raporta, anul trecut, un număr mediu de 13 angajaţi şi o cifră de afaceri de 868.986 de lei, cu un profit de 17.634 de lei.

Iată de ce a fost aleasă firma din Tecuci, în detrimentul celei din Galaţi, potrivit primarului din comună: "Când am ajuns primar, în 2012 (alegerile au avut loc pe 10 iunie - n.r.), i-am chemat pe cei care lucrat atunci să vină să lucreze. Mai erau nişte bani. Trebuiau să vină, să facă lucrări şi să le decontez. Şi am constatat că n-or să mai vină, după ce gogomănii au făcut pe aici. Şi am zis că n-o să mai terminăm apa asta (…) Şi am luat hotărârea şi i-am chemat să-i întreb: domnule, mai vrei să continui lucrarea? Nu! Atunci, te rog să o cesionezi", a precizat primarul Alexandru Fuică Haisler. Aşa că SC Coninstall FXF a preluat lucrarea de la GPP Construct SRL.

GPP Construct şi apa de la Negrileşti

Potrivit Registrului Comerţului, unic acţionar al GPP Construct SRL este Cătălin Costea, un gălăţean în vârstă de 31 de ani. Mandatul său de administrator a început, potrivit Registrului Comerţului, pe data de 24.03.2010. Am încercat să îl contactăm telefonic pe Cătălin Costea, la numărul de telefon pe care societatea l-a dat Registrului Comerţului, la datele de contact. Fără succes, însă. Registrul Comerţului mai menţionează şi un administrator judiciar temporar, un IPURL, care, deasemenea, nu a putut fi contactat telefonic în cursul după-amiezii de ieri.

Ce legătură are, deci, consilierul Petrişor Potec, cu SC GPP Construct SRL? A fost acţionar în firmă. Contactat telefonic, Potec a precizat: "Am fost. Am fost mai demult acţionar în societatea aia. Dar din 2010 am renunţat la ea". Actualul consilier Petrişor Potec a precizat, de asemenea, că pe vremea când era acţionar, societatea nu presta lucrări la Negrileşti şi că nu ştie nimic despre eventuale furturi care s-ar fi petrecut pe respectivele şantiere. Totuşi, întrebat dacă a lucrat la instalaţia de apă cu Potec de la GPP Construct, Viorel Răcăşanu, fostul primar al comunei Negrileşti, a spus - cităm din conversaţia telefonică - "Da, da, da".

"Pot să demonstrez cu documente că, undeva prin martie 2010, am renunţat, am cesionat. Deveneam incompatibil şi am renunţat (…)", a precizat Petrişor Potec.

De asemenea, întrebat fiind dacă a mai ajutat firma, după renunţarea la partea sa din acţiuni, el a spus că nu s-a mai implicat în niciun fel. "Viaţa liberă" l-a întrebat pe consilier dacă şi-a ajutat fosta firmă, în condiţiile în care, la Tecuci, se emisese o decizie în care se spunea că era debitor avalist pentru SC GPP Construct SRL.

Iată soluţia pe scurt, în dosarul nr. 452/324/2014, aşa cum este ea publicată pe site-ul Judecătoriei Tecuci: "Admite cererea. Conform art. 665 NCPC încuviinţează executarea silită a titlului executoriu constând din bilet la ordin RZBR3AB 0201113 emis la data de 05.12.2012 de GPP Construct SRL şi avalizat de Potec Nicolae Petrişor, cu scadenţă la data de 18.12.2012, la cererea creditoarei SC La Melu SRL, pentru suma de 58.034,19 lei datorată de debitoarea GPP Construct SRL şi avalistul Potec Nicolae Petrişor. Încuviinţează cererea creditoarei ca executarea silită să se facă în oricare dintre formele prevăzute de lege. Autorizarea creditoarea să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 20.02.2014".

Întrebat fiind, deci, dacă a ajutat GPP Construct SRL, Potec a răspuns că nu. "Nu, nu e vorba de ajutat. Ştiţi, asta sunt întrebări care chiar nu-şi au rostul. Cum s-o ajut?", a precizat Potec. Ca garant? "Nu, nu, nu. Nu! Cum pot să fiu garant? În care sens al legii există garant?", a declarat Potec. Ca debitor avalist care avalizase un bilet la ordin emis de GPP Construct? "Nu. Ei, cine ştie? Poate îmi rămăsese ceva mai demult, dinainte, de când eram… Dar nu, după ce am renunţat la acţionariat, n-am mai avut nicio treabă. A, că m-au mai sunat aşa şi m-au întrebat una, alta, le-am stat la dispoziţie, dar n-am nici un fel de implicare, de niciun fel, în istorii de genul acesta", a precizat Potec.

Banii au venit, banii s-au dus, dar apă tot nu e!

Primarul Viorel Răcăşanu, în mandatul căruia au început lucrările, spune, însă, că ar fi terminat lucrările la reţeaua de apă, dacă nu i s-ar fi pus beţe în roate. "Ştiţi cum e treaba cu opoziţia? Am avut... Actualul primar era în opoziţie şi, ca să vadă oamenii că nu s-a făcut nimic…ceva de genul campanie electorală. O duşmănie, asta-i! O răutate… Dacă ei o aprobau… era terminată apa din 2010 (…). Îi mai trebuia vreo 2 miliarde lei (vechi - n.r.). Banii i-am primit, dar dacă nu mi-au aprobat, i-am returnat la sfârşitul anului. N-am avut cum…", a precizat Răcăşanu.

Primarul Alexandru Fuică Haisler spune că, într-adevăr, a refuzat banii, consilier fiind, dar nu ca să facă rău, ci ca să evite o fraudă. Surse din primărie vorbesc şi despre hidranţi lipsă, dar şi despre vane care au fost montate, recepţionate ca lucrare efectuată, apoi scoase din nou din pământ şi trimise prin alte părţi. "Păi, în condiţiile în care decontezi că ai 80 de hidranţi pe comună şi tu n-ai niciunul, eu eram tâmpit să mai votez altele, că au venit bani pe OG 7? Niciodată! În condiţiile în care ai un frate în bătătură şi vezi că numai îşi bate joc, nu aduce nici un ban şi numai îţi cere, ce faci, îl laşi în pace sau iei măsuri? Am zis că asta este (soluţia - n.r.) votul în consiliul local! (…) Da, într-adevăr au mai fost nişte rectificări bugetare prin care s-au alocat bani. Atunci era OG 7 pe instalaţia de apă. Dar banii veneau în noiembrie. Cum era să votăm noi lucrări? Lucrări cu tencuială de beton nu puteai să faci, gropi de apă nu puteai să faci, că era îngheţ! Banii erau valabil până în decembrie. Da’ ne-am tâmpit, să asistăm la o ciordeală de bani publici?", spune primarul din Negrileşti.

Edilul Alexandru Fuică Haisler susţine că interesul său este să termine cât mai repede posibil reţeaua de apă. Spune, însă, că a fost până la Ministerul Dezvoltării după ajutor şi n-a reuşit să-l obţină. Şi ar mai fi nevoie de bani pentru ca lucrările să se termine. Or, statul înclină să nu-i dea, de vreme ce nu s-a stabilit cu precizie nici măcar cine şi cât a furat, darămite să se mai recupereze pagubele.

Apa, ia-o de unde nu-i!

Cu sau fără cercetare, cu sau fără afaceri neclarificate, cu sau fără politică, negrileştenii tot n-au apă… "Beau oamenii apă din pânza freatică, de la o adâncime de şase-şapte metri. Apa aia nu e bună de băut. De-aia avem pe aici şi aşa de mulţi oameni bolnavi. Dar n-au încotro, că nu-şi permit, la ţară, să cumpere apă îmbuteliată. Oamenii n-au nicio vină. Ce vreau eu nu este să mă dau mare, vreau să termin apa asta, odată!", conchide actualul primar, Alexandru Fuică Haisler.

Citit 5337 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2015 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.