VENITUL MINIM garantat nu aduce şi cheful de muncă

VENITUL MINIM garantat nu aduce şi cheful de muncă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Deja o problema a întregii ţări, sistemul de asistenţă socială loveşte şi în bugetul comunei gălăţene Buciumeni. Dintr-o populaţie totală de aproximativ 2.400 de persoane, la Legea 416 sunt încadrate aproape 300 de persoane, motiv de îngrijorare pentru primarul comunei. „Din nefericire, aceşti oameni nu aduc nimic bun comunităţii. Primesc ajutorul ăsta şi ar trebui să muncească, pentru că aşa e legea. Dar ei nu se pricep la nimic, nu au nicio calificare, iar cei care se pricep nu vor să muncească. Dacă le zici că mâine trebuie să vină cu lopata, ei vin cu sapa, dacă le zici că trebuie să aducă grebla, ei vin cu furca şi tot aşa”, se plânge Năstasă Petrache. 

Controalele nu îi sperie 

Chiar dacă în teritoriu se fac periodic controale, cei care beneficiază de acest venit minim garantat nu sunt deloc speriaţi. „Şi dacă îi controlăm, ei tot nepăsători sunt. Ştiu că nu are nimeni ce să le facă. Nici măcar pentru plata impozitelor nu pot fi executaţi, pentru că ei nu au nimic în proprietate”, ne-a mai spus edilul. 

De altfel, mulţi dintre cei încadraţi la Legea 416 sunt oameni în putere, care ar putea munci, dar care preferă să stea acasă sau să se mai ducă cu ziua, pe ici, pe colo. „De ce să se angajeze şi să muncească 8 ore pentru 800 de lei, când ei pot lua câteva sute de lei de la stat pe degeaba, plus alte câteva sute de lei pe lună muncind ca zilier unde primesc şi mâncare, şi ţigări şi transport. Păi, nu e mai bine să stea ei aşa, pe spinarea statului?”, ne-a mai spus Petrache Năstasă. 

Guvernul vrea să le creeze noi avantaje 

Conform unui proiect de lege al Ministerului Muncii, de la 1 ianuarie 2017 ar urma să intre în vigoare „venitul minim de inserţie”, o comasare a trei venituri: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Venitul minim de inserţie va reprezenta, astfel, un beneficiu de asistenţă socială ce va putea fi acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate, pentru a preveni şi a combate sărăcia şi riscul de excluziune socială.

"Situaţia de dificultate este situaţia în care se află persoanele care, la un moment dat, pe parcursul ciclului de viaţă, din cauze socio-economice, de sănătate şi/sau care rezultă din mediul social de viaţă dezavantajat, şi-au pierdut sau limitat propriile capacităţi de integrare socială", se arată în propunerea înaintată de minister pentru dezbatere publică. 

Astfel, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat, în cuantum de cel mult 260 de lei pentru o persoană singură, vor putea primi, dacă legea va fi abrogată, până la 700 de lei pe lună, un venit mai mult decât mulţumitor pentru cineva care nu munceşte. În aceste condiţii, temerea este că numărul asistaţilor social va creşte, mai ales în mediul rural, unde oricum locurile de muncă sunt puţine şi prost plătite. 

Statul recompensează lenea?

De altfel, singurii care par să mai muncească în sate sunt bătrânii. În Hânţeşti, am găsit o femeie care aduna ştiuleţii de porumb de pe câmp, singură, ziua în amiaza mare. "Păi, la iarnă îi bag pe foc, mă încălzesc. Ce să fac, dacă pensia e mică? Mă descurc cum pot. Bărbatul a murit, copiii sunt la oraş, eu mi-s singură aici şi doar nu oi muri de frig? Aşa e mereu. Tineretul de acum nu mai vrea la muncă, vrea doar să stea şi să aibă bani de ţigări şi de băutură. Pe vremea mea, dacă nu aveai de muncă, îţi găsea statul. Acum, statul îţi dă bani să stai acasă. Nu mai avem speranţe de revenire", ne-a explicat tanti Ionica, care la cele 76 de primăveri ale sale încă e agilă şi poate munci cât are nevoie. 

Citit 3262 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 19:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.