Comuna gălăţeană unde proiectele se fac încet, dar sigur (FOTO)

Comuna gălăţeană unde proiectele se fac încet, dar sigur (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Situată la 45 de km de oraşul Galaţi, pe drumul ce leagă municipiul nostru de Bârlad (DJ242), comuna Fârţăneşti nu este formată decât din două sate, dar arată mai bine decât multe alte comune din judeţ. Chiar dacă drumul judeţean care traversează comuna este măcinat de vreme, de gropi şi de petice de asfalt aruncat alandala, odată ce intri pe străzile comunei lucrurile se schimbă. Asfaltul devine lin, iar gropile sunt atât de rare încât pot fi numărate pe degetele de la o mână. Cel puţin, pe arterele principale.

Primarul comunei, Adrian Filote, ne-a spus că încă nu şi-a terminat treaba, urmând să încerce accesarea unor fonduri europene pentru continuarea asfaltării. "Am două mari obiective, asfaltare şi canalizare. De altfel, chiar voi încerca să accesez fonduri europene în valoare de patru milioane de lei pentru a turna cinci kilometri de asfalt pe arterele principale din comună. Eu cred că dacă nu faci nimic într-o funcţie, oamenii te dau jos. De altfel, asta mi-a şi spus un cetăţean, după ce-am fost ales. Dacă nu faci, te dăm noi jos. Oricum, ce rost are să vii în funcţie dacă nu faci nimic?", explică primarul Adrian Filote.

Canalizare de 1,5 milioane de euro

Al doilea mare obiectiv al actualului primar al comunei, Adrian Filote, este finalizarea reţelei de canalizare din Fârţăneşti şi Viile. "Când am finalizat reţeaua de apă curentă, erau oameni care ziceau că lor nu le trebuie, că au fântână. Dar a fost suficient să se racordeze câţiva şi, gata, a venit toată lumea. La fel e şi cu canalizarea."

"Chiar dacă cei mai bătrâni se mulţumesc şi cu o groapă în fundul curţii, cei tineri vor băi în cameră, vor duş, vor condiţii ca la oraş. Aşa că trebuie să le creăm. Per total, investiţia în sistemul de canalizare şi în cele două staţii de epurare pe care le-am construit până acum se ridică la un milion şi jumătate de euro", ne-a mai spus primarul din Fârţăneşti. Reţeaua de canalizare din comună este, conform spuselor edilului, aproape gata, mai fiind nevoie de lucrări pe câteva străzi.

Se fac investiţii şi de la bugetul local

Deşi nu îi dau banii afară din comună, cei din primărie au reuşit să finalizeze, cu bani de la bugetul local, un parc pentru copiii din Fârţăneşti. "Am luat două miliarde de lei vechi din buget şi am investit în acest parc, de lângă primărie. Am ales locaţia şi pentru că este foarte aproape de şcoala din sat, dar şi pentru că terenul este drept. Locul de joacă e dotat cu leagăne, balansoare, tobogan şi bănci, pe care pot sta atât copiii, cât şi bătrânii. Mai urmează o investiţie, tot de două miliarde de lei vechi şi tot din bugetul local, pentru construirea unui teren de fotbal, cu gazon sintetic, lângă parc. Momentan, ne gândim să nu percepem taxă pentru accesul pe el, însă vom vedea. Mai întâi să îl facem, apoi ne hotărâm ce şi cum", ne-a explicat Adrian Filote.

În comuna Fârţăneşti locuiesc 5.200 de oameni, tineri şi bătrâni deopotrivă, dintre care zece procente sunt elevi care merg la una dintre cele şase unităţi de învăţământ din comună.

Primarul se plânge de lipsa investitorilor

În urma discuţiilor pe care le-am avut cu primarul din Fârţăneşti, Adrian Filote, am aflat că una dintre principalele sale nemulţumiri se îndreaptă către stat. "Din păcate, legile sunt făcute extrem de aiurea în România. Micii întreprinzători nu sunt deloc ajutaţi, iar dacă privaţii nu aduc bani la bugetul local, cine să aducă? Oamenii de la "416", de la venitul minim garantat? Spre exemplu, un magazin alimentar din sat a fost amendat de ITM cu 300 de milioane de lei vechi, pentru că nu aveau angajaţii actele în regulă. Bine, nu zic că nu meritau amendaţi, că legea e lege şi trebuie respectată, dar nici dacă aduni toată marfa de pe raft, cu tot cu coşmelie şi cu teren, nu ajungi la 300 de milioane. E o sumă mult prea mare. Ori, omul ăla va fi nevoit acum să îşi închidă afacerea, care oricum nu produce prea mult, în afară de ocazionalele beri consumate de unul şi de altul", ne-a explicat primarul.

Un alt caz în care investitorii au făcut cale întoarsă din Fârţăneşti a avut loc la începutul mandatului actualului primar. "Au venit cei de la Rompetrol, că vor să facă benzinărie la noi în comună. Ne plăteau în jur de 100 de milioane de lei vechi chirie pe an, plus că mai angajau şi şase oameni din comună. Eu am zis da, dar consilierii de atunci au zis nu. Şi uite-aşa, s-a pierdut o sumă importantă de bani la bugetul comunal, plus oportunitatea angajării unor consăteni. Dar, dacă nu aveam majoritate, nu am putut să mă impun", ne-a mai explicat edilul.

Astfel, în condiţiile în care investitorii fug spre vest, iar deciziile sunt luate exclusiv pe considerente politice, primarul Adrian Filote prevede un viitor sumbru vieţii la sat. "În 50 de ani, nu ştiu dacă vor mai fi sate cu mai mult de 2.000 de locuitori. Iar din ăia 2.000, nu ştiu dacă vor munci un sfert. Spre asta ne îndreptăm, cu lenea care ne înconjoară, dar şi cu impasibilitatea statului!", ne-a mai spus primarul din Fârţăneşti.

O altă comună gălăţeană este în căutare de INVESTITORI. CLICK PENTRU DETALII

Citit 6450 ori Ultima modificare Marți, 03 Noiembrie 2015 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.