Comuna gălăţeană în care numai cine NU VREA NU LUCREAZĂ
Foto: Foto "Viaţa liberă"

Comuna gălăţeană în care numai cine NU VREA NU LUCREAZĂ
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

* În localitate sunt pe puţin şase angajatori mai importanţi, precum o fabrică de mobilă sau o fabrică de asamblare a echipamentelor electrice auto * O variantă de luat în seamă este şi naveta la firmele din Galaţi


De cum intri în Pechea, ai impresia că dai într-un orăşel mai mic sau în zona mărginaşă a unui cartier în plină dezvoltare. Vezi panouri publicitare care indică o fabrică de termopane, o fabrică de mobilă, brutărie cu moară - deţinută de SC Agromysmoni, alimentară Carrefour, depozit de materiale de construcţii, autogară. Iar odată ce te adânceşti în comună, afli că există o fermă de porci, Happy Pig, cu aproape 2.000 de animale şi, nu în ultimul rând, vârful angajatorilor din Pechea, fabrica de asamblare a componentelor de subansamble electrice pentru industria auto, Company Med. Chiar lângă Primărie este una dintre şcolile din comună, care nu e mai prejos ca dotări decât una de la oraş, având până şi teren de fotbal sintetic.

În Pechea, cifrele arată că există aproximativ 11.500 de locuitori, dar potrivit primarului, propriu-zis sunt mai puţini cei care trăiesc zi de zi în comuna gălăţeană, pentru că foarte mulţi sunt plecaţi în străinătate cu slujba.

Primarul Mihai Măncilă spune că oamenii din Pechea, dacă vor să muncească, găsesc unde, variantele fiind destul de bune şi de multe, având în vedere că municipiul Galaţi este aproape, iar în comună sunt destui angajatori.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi angajaţi îi are Company Med, 200, fabrica de mobilă, care numără aproape 80 de angajaţi, dar şi angajatorii mai mici, precum brutăria societăţii Agromysmoni, care are 20, depozitul de materiale, care are în jur de 15 anaajaţi, dar şi firmele de construcţii care derulează lucrări în comună şi care au sediul la Galaţi.

„Numai dacă nu vrei, nu munceşti. Cred că, din numărul total al cetăţenilor, 30 sau 40 la sută au vârstă de lucru. Mulţi dintre ei fac naveta la Galaţi. Avem o fabrică de mobilă, o brutărie nouă cu moară, există Company Med. Mulţi au lucrat fie la Vega, fie la Citadina, la proiectul de canalizare şi apă. Cei mai buni au rămas în continuare angajaţi ai companiilor de construcţii”, ne-a declarat primarul comunei, Mihai Măncilă.

Perfomanţa vine cu respectarea angajatului

SC Company Med a pornit greu, cu doar patru angajaţi, în 2007, dar într-o perioadă relativ scurtă, respectiv în trei ani, a ajuns la 140 de angajaţi. De atunci a crescut continuu, la ora actuală societatea numărând 200 de salariaţi. Activitatea de bază a Company Med SRL ţine de asamblarea componentelor motoraşelor electrice folosite în industria auto - pentru deplasarea scaunelor, a oglinzilor etc. În hala de lucru de la Pechea, aceste componente sunt asamblate în motoare de mici dimensiuni, fără rotor. Apoi, micile subansamble de motoare sunt ambalate în cutii şi trimise, cu tirul, la clientul italian, singurul până în acest moment. De acolo, după ce li se montează şi rotorul, motoarele ajung la clienţii finali: producătorii germani de autoturisme, care fac, pe lângă mărcile nemţeşti consacrate, şi maşini Land Rover şi Jaguar.

„Motivul creşterii comenzilor o punem pe baza seriozităţii şi a punctualităţii vizavi de clientul nostru din Italia. Am pus accent pe calitatea produsului şi pe punctualitate. Avem un singur client, dar vom avea în viitorul apropiat şi un alt client, din Germania”, ne-a spus Daniela Măncilă, managerul Company Med.

Salariul mediu net în Company Med este de 1.200 lei, plus tichete de masă, în plus, potrivit managerului, sunt recunoscute toate drepturile salariatului, concedii şi zile libere plătite, prime de Crăciun, Paşti, 8 Martie, având în vedere că majoritatea persoanelor angajate sunt femei (90 la sută). Cele mai multe femei sunt din Pechea, dar sunt şi din Cuza Vodă, Costache Negri şi Slobozia Conachi. Cât priveşte criteriile de angajare, cel mai important este seriozitatea.

„Nu pretindem să aibă experienţă, pentru că niciuna dintre angajate nu are experienţă, ele sunt instruite la locul de muncă. După o lună de zile, ele ar trebui să înveţe în principiu munca aceasta, de asamblare a componentelor electrice”, a mai spus managerul.

Rezultatul activităţii societăţii Company Med nu este doar mulţumirea clientului, ci şi satisfacţia angajatului. „E bine aici, patronii sunt în regulă. Cred că mai bine nu se poate”, a afirmat una dintre angajate.

Afacere de 20 de ani, prin ordine

Chiar dacă nu este unul dintre cei mai mari angajatori, Bicomi Impex a rezistat pe piaţa comerţului cu materiale de construcţii şi finisaje, scule, feronerie, lacuri, dar şi electrice şi electrocasnice vreme de 20 de ani. Potrivit managerului, Manolache Bejan, secretele sunt ordinea şi paşii mici, dar siguri. În medie, Bicomi Impex are 15 angajaţi, cu toate că pe timpul verii e posibil să mai crească, iar toţi sunt pecheni. „Firma s-a creat în 1995. Am făcut paşi mici, dar numai în sus. Sediul firmei, cu depozitul şi magazinul de marfă măruntă, de electrice, electrocasnice se află în Pechea. La mine, ordinea este pe primul plan, păstrarea mărfurilor în condiţii cât se poate de bune, nu există mizerie. Am văzut puţine depozite în care să fie ordine. Angajaţii sunt cu studii medii, iar salariul este minim pe economie, plus bonuri valorice. Este greu să găsim oameni buni, cinstiţi, cu plăcere pentru ceea ce fac”, ne-a spus Manolache Bejan.

Citit 18895 ori Ultima modificare Joi, 04 Februarie 2016 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.