De Crăciun, moderația în bucate, mai sănătoasă decât toate

De Crăciun, moderația în bucate, mai sănătoasă decât toate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sărbătorile de iarnă ne pot aduce multe bucurii și amintiri frumoase, dar și o sumedenie de neplăceri digestive și kilograme în plus. De aceea este bine să avem în vedere anumite combinații de alimente care ne pot ajuta pentru o digestie ușoară și un aport caloric mai scăzut, potrivit doc.ro.

Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura de preparate tradiționale, pe care ni le dorim la masa de Crăciun, dar să păstrăm în minte faptul că moderația și alegerea cu grijă a ceea ce punem în farfurie ne aduc beneficii pe termen lung.

Sinergia alimentară este o teorie elaborată de specialistul în nutriție David Jacobs, care promovează asocierea anumitor alimente în funcție de nutrienții lor și de felul în care aceștia fuzionează. Astfel, alimentele care se echilibrează biochimic împreună ne pot aduce un aport nutrițional mult mai mare decât consumate separat sau în alte combinații, precizează doc.ro.

Un exemplu constă în asocierea legumelor colorate, bogate în nutrienți carotenoizi, precum roșiile, ardeii grași şi spanacul, cu surse de grăsime de bună calitate, precum uleiul de măsline, nucile și avocado. Roșiile fac, de asemenea, un parteneriat bun cu broccoli, astfel încât proprietățile antioxidante ale buchețelelor de broccoli se combină foarte bine cu cele anticancerigene ale licopenului din roșii. Pentru micul dejun, o combinație care respectă sinergia alimentară constă în cereale integrale și suc proaspăt de portocale. Fibrele din cereale, combinate cu vitamina C din sucul de citrice, pot stabiliza nivelul colesterolului din corp și preveni, în acest fel, riscul afecțiunilor arteriale.

Poate cea mai ușoară modalitate de a evita depunerea kilogramelor în plus și de a preveni o indigestie alimentară este alegerea cu grijă a combinațiilor de grupe alimentare. Astfel, putem alege să mâncăm sărmăluțele fără garnitură, friptură de porc cu salată, în loc de cartofi, în așa fel încât să evităm combinația proteine-carbohidrați, care ne poate influența numărul de kilograme afișat de cântar.

De asemenea, consumul de dulciuri, care, de Crăciun, înseamnă carbohidrați dulci - cozonac, plăcinte și fursecuri, trebuie moderat și de ținut cont că un surplus de carbohidrați ne va afecta, cu siguranță, greutatea.

Un truc ușor și util este combinarea condimentelor cu proteine. Respectând unul din principiile sinergiei alimentare, rozmarinul merge de minune cu friptura sau carnea la grătar, deoarece acesta accelerează procesul de ardere a grăsimilor, scade indexul glicemic si are efect antibacterian. Un alt condiment foarte bun pentru carne este ardeiul iute sau fulgii de chili, care accelerează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor, ne sfătuiește doc.ro.

Dacă rămânem în pană de idei, cel mai simplu este să asezonăm platoul cu legume (mai puțin cartofi), care servesc drept o garnitură sănătoasă și ușoară. O salată cu roșii, ardei și castraveți, stropită cu puțin ulei de măsline și condimente la alegere ne poate scoate din impas la orice masă. Nu în ultimul rând, hidratarea este foarte importantă, atât pentru sănătate, cât și pentru menținerea siluetei, mai ales de sărbători, când tindem să consumăm alcool mai frecvent ca de obicei.

Cheia oricărui regim echilibrat este moderația. Acest lucru poate fi mai greu de obținut în preajma Sărbătorilor, când tindem să facem excepție de la regulă, dar cel mai important lucru de reținut este că, dacă am făcut exces cu o seară înainte, a doua zi nu trebuie să ne pedepsim corpul prin pauză alimentară. Exagerările de tip exces/ abținere fac mai mult rău organismului, prin urmare cel mai bine este să ne bucurăm de Sărbători în tihnă și să încercăm să ne respectăm corpul, oferindu-i nutrienții și vitaminele de care are nevoie.

Citit 1495 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Decembrie 2023 15:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.