Şcoala din stradă

Şcoala din stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Incendiul de luni seara din curtea Şcolii Nr. 1 „Nicolae Mantu”, stins, din fericire, la timp de către pompieri, a pus pe tapet chestiuni mult mai arzătoare pentru liniştea elevilor. După ce fumul gros de la magazia incendiată s-a împrăştiat în cele patru zări, comunitatea din zonă şi-a amintit de copiii străzii, care, de obicei, îşi făceau veacul pe lângă Mc’Donalds şi în curtea Şcolii 1.

Întrebaţi de soarta lor, locuitorii din zonă au susţinut nu i-au mai văzut de mult, dar nu au ştiut să ne spună şi dacă au ajuns într-un loc sigur.

Conducerea şcolii şi-a amintit şi ea că cele două magazii din perimetrul curţii ar fi trebuit demolate de mult timp, iar incendiul a determinat-o să grăbească formele de demolare. Singura chestiune care pare să nu-şi găsească rezolvare prea curând este aceea a supravegherii şcolii.

Copiii străzii s-au dus acasă

Eliminând rând pe rând posibilele cauze ale incendiului, pompierii au rămas cu una singură în picioare: focul ar fi pornit de la o ţigară aprinsă lăsată de copiii străzii. „Şi vecinii de lângă şcoală ne-au spus că au mai avut în trecut probleme cu aceştia. Focul sigur nu a izbucnit de la instalaţia electrică, pentru că magaziile nu au aşa ceva”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii Urgente.

Şi „Viaţa liberă” a scris în câteva rânduri despre grupul de cerşetori din zonă, care se adăposteau în curtea şcolii.

Ani la rândul, tinerii cu punga de aurolac la gură au fost văzuţi prin curtea şcolii. Conducerea instituţiei de învăţământ s-a arătat destul de tolerantă cu prezenţa lor aproape zilnică în preajma şcolii, în curte şi uneori în magaziile pe care, cum-necum, reuşeau să le deschidă. Totuşi, elevii, profesorii, dar şi vânzătoarea chioşcului din staţia de tramvai ne-au declarat că în ultimul timp nu au mai văzut picior de copil al străzii prin zonă.

Chibrit, bărbatul de vreo 35 de ani care-i însoţea pe copii, şi despre care am scris şi noi nu mai e de găsit. Fosta directoarea de la „Nicolae Mantu”, Dana Mitan, nici nu crede că focul a izbucnit din cauza acelor tineri, ci că e posibil să fi fost pus intenţionat de vecini.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului ne-au confirmat că toţi copiii minori de la intersecţia Mc’Donalds stau acum cu familiile lor. „În urmă cu două săptămâni asistenţii au trecut prin zonă şi, pe româneşte, i-au cam gonit la familiile lor. Eu spun că am reuşit să îi speriem şi pe părinţi, să aibă mai multă grijă de ei, dar, într-adevăr, nu îi putem supraveghea oră de oră”, ne-a spus directoarea Manon Cristoloveanu.

Magaziile, focar de infecţie

Cât priveşte povestea magaziilor, se pare că acestea, posibile focare de infecţie, ar fi trebuit demult puse la pământ, deoarece ele nu mai sunt funcţionale de vreo cinci ani. În primăvara lui 2009 „Viaţa liberă” a mai scris despre Şcoala Nr. 1, în curtea căreia se aciuau copiii străzii, atraşi de adăpostul celor două coşmelii. Şi atunci, fosta directoare susţinea că Primăria ar trebui să le dărâme pe amândouă. Dar nu a făcut niciun demers în acest sens, pe motiv că are de luptat cu birocraţia.

De la Primăria Galaţi am aflat că una dintre cele două construcţii are toate formele legale pentru a fi pusă la pământ. Pentru demolarea celei de-a doua însă, conducerea şcolii trebuie să întocmească documentaţia şi să aştepte avizele de la comisiile de specialitate.

Rămâne în picioare cea mai spinoasă problemă a şcolii, faptul că cei aproape 200 de elevi nu sunt supravegheaţi cu personal autorizat, lucru care poate aduce surprize, precum incendiul amintit. Până la prânz mai are grijă de şcoală fochistul, după-amiaza baza este în femeia de serviciu, iar noaptea (atunci când nu are, ca tot bugetarul, zile libere) vine un paznic. Nici părinţii nu-şi permit să plătească o pază privată.

„Nu ştim cum să rezolvăm problema, pentru că ni s-a spus că fiind şcoală la stradă nu avem nevoie de pază”, ne-a declarat conducerea Şcolii 40, instituţia coordonatoare a Şcolii „Mantu”.

Depinde din ce unghi priveşte problema. Noi considerăm că tocmai deschiderea spre stradă şi împrejmuirea cu un gard pe care-l poate sări şi un puşti ar trebui să fie un motiv în plus pentru supraveghere.

Explicaţii foto:

1 - Coşmelia, a doua zi după incendiu

2 - „Magaziile sunt şi un focar de infecţie”, spunea directoarea Dana Mitan în martie 2009, atunci când „Viaţa liberă” a vizitat şcoala. Totuşi, ele au rămas în picioare

Citit 804 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.