* Legile actuale nu permit Casei de Pensii să îi sancţioneze pe cei care nu îi urmează recomandările în privinţa prevenirii accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale * Teoretic, angajatorilor care nu se urmează recomandările ar trebui să li se crească contribuţia la fondul specific, dar practic nici acest lucru nu se poate face, precizează directorul Neculai Zburlea (foto) * Ar trebui o lege nouă *
Doi consilieri de prevenire ai Casei Judeţene de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale Galaţi sunt însărcinaţi cu alcătuirea a ceea ce se numeşte „tablou de prevenire” – acţiune care presupune întocmirea unui plan de prevenire a accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale la locul de muncă, a precizat directorul coordonator Neculai Zburlea.
„De fapt, se studiază locul de muncă şi se stabilesc eventualele riscuri. Există societăţi private al căror obiect de activitate este exact acesta, aşa că unele firme şi-au întocmit deja planul de prevenire. Oricum au timp să o facă până în 2012, potrivit legii”.
„Noi venim după aceea, sesizăm eventualele deficienţe ale planului şi lăsăm plan de măsuri, ca angajatorul să le remedieze. Legea se opreşte însă într-un punct important: ar trebui ca, dacă în anul următor, angajatorul nu a remediat neregulile respective, să putem creşte contribuţia la fondul de accidente de muncă şi boli profesionale. Dar acum nu putem face acest lucru”, a precizat directorul Zburlea.
„Nu avem atribuţii de control. Dacă angajatorul ne solicită, venim oricând. Dacă nu, mergem noi, după un plan stabilit. Ceea ce recomandăm noi, el trebuie să ducă la îndeplinire. Dar nu avem sancţiuni pentru situaţia în care el nu face acest lucru”, a mai precizat directorul coordonator al Casei de Pensii.
Când se va modifica legea, astfel încât sancţiunile să poată fi aplicate, este o întrebare care nu şi-a găsit încă răspuns.