De ce aveţi gura uscată

De ce aveţi gura uscată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cunoscută în termeni medicali sub numele de xerostomie, absenţa salivei vă poate cauza, în primul rând, un disconfort accentuat. În plus, dacă nu trataţi afecţiunea la timp, există şi posbililitatea să vă alegeţi cu probleme ale danturii, saliva având, printre altele, rolul de a preveni depunerea tartrului şi de a împiedica apariţia cariilor dentare.

Nu în ultimul rând, ea favorizează atât digestia, cât şi capacitatea de a simţi gustul, aşa că xerostomia v-ar putea cauza răpi din plăcerea meselor zilnice şi ar putea duce la îngreunarea digestiei.

Alte neajunsuri sunt: buzele uscate, care se vor crăpa mai uşor, respiraţia urât mirositoare, dureri de gât şi dificultăţi la înghiţire şi uneori, chiar la vorbire.

Cauzele apariţiei xerostomiei

Îmbătrânirea este un proces care favorizează apariţia xerostomiei. Acelaşi efect îl au, însă, şi anumite medicamente - în special unele antidepresive, antihipertensive sau antihistaminice. Şi unii dintre pacienţii cărora li se administrează medicamente oncologice au raportat că au gura uscată.

De asemenea, condiţia poate apărea în cazul bolnavilor de HIV/SIDA, Parkinson, Alzheimer, diabet sau în cazul celor care au suferit un accident vascular cerebral.

Apariţia simptomelor asociate cu xerostomie trebuie să îl îndemne pe pacient să meargă la un consult medical. Până ajunge la medic, însă, există o sumă de acţiuni care l-ar putea ajuta să îşi uşureze disconfortul şi să limiteze eventualele efecte nocive pe care afecţiunea le-ar putea avea asupra organismului său.

Mai întâi, este bine să beţi multe lichide şi să mestecaţi gumă fără zahăr pentru a stimula producerea salivei. Este bine să renunţaţi la fumat sau la mestecatul de tutun şi să vă spălaţi des pe dinţi pentru a împiedica depunerea tartrului şi apariţia cariilor. Indicat ar fi să folosiţi o pastă de dinţi care să conţină fluor. Dacă folosiţi apă de gură, optaţi pentru una care să nu conţină alcool.

Evitaţi, de asemenea, consumul băuturilor alcoolice, al dulciurilor şi alimentelor acide şi nu vă administraţi picături pentru decongestionarea căilor nazale, pentru că acestea ar putea să vă accentueze simptomele asociate cu gura uscată.

Chiar dacă la început pare dificil, mai ales în lipsa picăturilor nazale, încercaţi să inspiraţi pe nări, nu pe gură. Dacă simpotmele nu dispar, mergeţi din nou la medic.

Citit 883 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.