Amfiteatrul de la Cuclin, în pericol să se dărâme sau să fie dărâmat

Amfiteatrul de la Cuclin, în pericol să se dărâme sau să fie dărâmat
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Sunt mai bine de zece ani de când problema terenului de sub clădirea sălii de spectacole ce aparţine Liceului de Artă "Dimitrie Cuclin" rămâne nerezolvată şi cu mai multe necunoscute. Ea a fost adusă în discuţie la ultima şedinţă a Consiliului Local de către consilierul Onuţ Atanasiu. Primarul Pucheanu a promis că se va ocupa caz.

Încă din 2007, de când clădirea de lângă Liceul de Artă "D. Cuclin" şi terenul aferent în suprafaţă de 1.681 mp, pe care se află construit Amfiteatrul, au fost retrocedate, autorităţile refuză să rezolve în vreun fel problema. Între timp, profesorii şi elevii instituţiei de învăţământ stau cu teama că, oricând, proprietarul ar putea veni să pună lacăt la Sala de festivităţi, unde îşi desfăşoară repetiţiile şi spectacolele. Sau să-l dărâme ca să-şi ia terenul. Totodată, pentru că nu se poate investi niciun leu pentru repararea şi întreţinerea obiectivului, clădirea începe să se degradeze, întrucât plouă în pod şi apa se infiltrează în fundaţie.

La ultima şedinţă a Consiliului Local, când s-a supus la vot aprobarea indicatorilor economici pentru construirea unei piaţete lângă Policlinica cu plată, pe terenul fostei săli de box, consilierul local Onuţ Atanasiu, familiarizat cu problemele din învăţământul gălăţean, a ţinut să precizeze: "E nevoie de această piaţetă, voi vota pentru ea, dar spaţiul era propus să fie dat la schimb proprietarului terenului de sub Amfiteatru. Chiar dacă avem nevoie în zonă de piaţetă şi de locurile de parcare aferente, trebuie rezolvată şi problema terenului de la Arte. O discuţie cu proprietarul n-ar strica să aveţi, pentru că oricând acesta ar putea închide accesul spre clădire, mai ales că sunt foarte mulţi ani de când nu se ia nicio decizie", a spus Onuţ Atanasiu.

Primarul Ionuţ Pucheanu a spus că un schimb de terenuri este exclus, având în vedere suspiciunile care planează în astfel de cazuri. "Nu ştiam că sunt astfel de probleme, nu mi-a semnalat nimeni. Acum, că am aflat, voi încerca să găsim soluţii".

Problema nu este totuşi nouă pentru autorităţile locale. În 2014, în mandatul  lui Marius Stan fusese pregătită o hotărâre de consiliu local prin care se stabilea cumpărarea terenului de către Primărie, care a fost scoasă fără nicio explicaţie în ultimul moment de pe ordinea de  zi. A fost momentul când la redacţia "Vieţii libere" s-a prezentat ca să-şi spună păsul Iosif Mîrţ, procuristul proprietarului terenului, Ştefan Cătălin Alexandru, care locuieşte în Bucureşti. Acesta se plângea că negociase cu autorităţile fie un schimb de teren (cel  de sub fosta sală de box, care nu va mai fi acum disponibil), fie achiziţionarea la un preţ de 160 de euro pe mp,  preţ care nu s-ar fi "pupat" cu cel din documentele întocmite de Primărie, unde era de 140 de euro pe mp.

De atunci au mai trecut patru ani, şi nu s-a luat nicio decizie. "Ar trebui cumpărat terenul, ca să nu mai întindem la nesfârşit situaţia. Şi preţul de 140 de euro şi cel de 160 este unul destul de bun. Primăria concesionează în zonă cu 180 de euro pe mp. Vorbim de o instituţie etalon a Galaţiului, de o clădire ridicată prin fonduri de la Banca Mondială, care acum e lăsată de izbelişte, pentru că nu se poate investi în repararea ei", ne-a mai declarat Onuţ Atanasiu.

Citit 5248 ori Ultima modificare Joi, 01 Februarie 2018 15:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.