Cum ne ferim de gripă?

Cum ne ferim de gripă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu ignoraţi avertismentele autorităţilor din Sănătate, chiar dacă vi se par deja clişee * În cazul apariţiei rinoreei, febrei de peste 37 de grade şi a durerilor de cap, prezentaţi-vă la Urgenţe *

Cel mai bine ar fi ca, în perioada imediat următoare, să respectăm cu stricteţe recomandările Ministerului Sănătăţii cu privire la măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu viruşi gripali. Dacă nu o facem din spirit civic, măcar să ne conformăm de teama zilelor lungi şi chinuitoare pe care un bolnav de gripă le petrece în pat. 

Fără batiste nu există profilaxie

Astfel, indicat ar fi ca, de fiecare dată când strănutăm sau tuşim, să avem la îndemână o batistă de unică folosinţă, cu care să ne acoperim nasul şi gura şi pe care ulterior să o aruncăm la coşul de gunoi.

Chiar dacă vi se pare deja un clişeu, această măsură i-ar putea scuti pe cei din jurul dumneavoastră de multe neplăceri.

Merită menţionat că simpla protejare a nasului şi gurii cu mâinile nu este cea mai indicată, dat fiind că, de pe pielea mâinii, agenţii patogeni ar putea ajunge pe diverse suprafeţe sau obiecte cu care intră în contact şi alte, multe persoane care riscă, din această cauză, să se îmbolnăvească.

Fiţi atenţi la concetăţeni!

Ideal ar fi ca toţi bolnavii să îşi conştientizeze starea şi să nu îi expună şi pe cei din jur la pericolul contractării virusului. Din nefericire, nu toţi gândesc aşa.

În consecinţă, aveţi dumneavoastră grijă să nu petreceţi prea mult timp în preajma unei persoane care strănută sau tuşeşte într-una. Dacă aţi luat loc lângă o astfel de persoană într-un mijloc de transport în comun, schimbaţi-vă locul sau coborâţi.

Până la urmă, e preferabil să mergeţi pe jos câteva staţii, fie şi prin frig, şi chiar să întârziaţi, decât să vă fie rău o săptămână! Dacă vă schimbaţi locul în mijlocul de transport, nu daţi dovadă de proastă creştere faţă de persoana bolnavă.

Din contră, respectiva persoană îşi demonstrează  lipsă de responsabilitate, urcându-se în mijlocul de transport într-o asemenea stare.

Dacă puteţi să evitaţi aglomeraţiile, faceţi-o! Nu degeaba s-a luat în calcul, la nivel central, interzicerea reuniunilor publice în perioada următoare. Dacă nu intraţi în contact cu bolnavi, şansele de a contracta virusurile sunt mult mai mici.

Vaccinaţi-vă!

Faptul că la Galaţi nu au ajuns doze de vaccin împotriva gripei noi nu înseamnă cu nici un chip că trebuie să amânaţi vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

Înainte de a cere administrarea vaccinului, chiar dacă vi l-aţi cumpărat cu banii jos, din farmacie, cereţi sfatul medicului de familie. Motivul – el se administrează doar atunci când starea de sănătate vă permite. Este contraindicat în cazul mai multor afecţiuni cronice şi în cazul în care v-a „ciocnit” deja boala.

Dacă apar simptome de gripă – febră, rinoree şi dureri de cap şi musculare, prezentaţi-vă de urgenţă la medic. Automedicaţia nu este o soluţie în cazul gripei, mai ales acum, când nu vă puteţi găsi cele necesare în farmacii.

Citit 765 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.