Bătălia cu frigul în şcoli

Bătălia cu frigul în şcoli
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2.000 de elevi de gimnaziu şi de liceu învaţă în frigidere * Instalaţia termică a Grupului Şcolar „G. Asachi” - refăcută, dar nefinalizată * Lipseşte un gigacalorimetru * Elevii vor avea program redus *

Săptămâna aceasta, elevii din două şcoli gălăţene sunt figuranţi de nevoie într-un film de acţiune de proporţii întinse.

În miez de toamnă cu miros de ger, 2.000 de elevi ai Grupului Şcolar „Gh. Asachi” şi ai Colegiului Tehnic de Alimentaţie şi Turism „D. Moţoc”, dar şi profesorii lor, înfruntă frigul în sălile de clase, pe holuri şi în cancelarii.

Cele două instituţii de învăţământ nu sunt încălzite deoarece ambele sunt racordate la un punct termic a cărui modernizare nu s-a încheiat încă.

Dimineaţă, 1-2 °C

La „Asachi”, 1.000 de elevi de gimnaziu şi de liceu se iau la trântă cu frigul. Mezinii şcolii, din cele două clase de ciclul primar, sunt scutiţi de figuraţie, pentru că sunt în vacanţă. Altfel, ar fi pierdut din start bătălia dată la primele ore ale dimineţii cu cele 1-2 °C din clase.

Ieri, colegii lor mai mari, care au avut program de dimineaţă, erau înarmaţi  până în dinţi, chiar şi la ora prânzului, cu geci, fulare şi alte accesorii bune de purtat mai degrabă la patinoar.

„La prima oră, la fizică, era ca afară, pentru că sala fusese aerisită”, explică o elevă de clasa a IX-a, încotoşmănată bine. „Nu ne-am încălzit, că nu ne-a ascultat şi nici n-am dat lucrare ca să ne ia cu călduri”, ne răspund cei care n-au avut ghinionul (sau norocul?) să răspundă în faţa clasei.

La ora 14,00, copiii rezistau stoic, după ce petrecuseră mai bine de patru ore ca în frigider.

Câte patru rânduri de haine

La o clasă de-a V-a, bătălia s-au încheiat ieri cu o remiză, sub razele unui soare cu dinţi, mai bun însă decât nimic. Părinţii, avertizaţi din timp, i-au pregătit de acasă pentru înfruntarea de la şcoală.

„Ştiam că nu avem căldură. Mama mi-a pus maiou, o bluză de corp, plus cămaşa albă şi sacoul de la uniformă”, ne-a enumerat Gabriela, uitând de hanoracul în care trebuie să încapă ca să plece acasă.

Aparatul de aer condiţionat, caloriferul şi radiatorul

În cabinetul directorului te întâmpină un aer cald, dar uscat. „Aparatul de aer condiţionat e pornit pe căldură”, explică profesorul Diacănu. „Mai avem un calorifer în laboratorul de chimie, încă unul în cabinetul pentru activităţi didactice şi două – trei calorifere. Dar la ce bun, că în clase e la fel?”

„Amintiri din comunism”, episod live

La „Moţoc”, altă şcoală, alţi 1.000 de elevi, dintr-un foc. Plus o cancelarie rece, la propriu, plină de cadre didactice furioase. De înţeles, ţinând cont că frigul la discreţie şi căldura cu picătura sunt, pentru ei, de tristă amintire.

Aici se joacă, probabil, un alt episod al „Amintirilor din comunism”. „La 20 de ani de la Revoluţie stăm exact ca înainte de Revoluţie”, ne-a replicat o profesoară, vădit enervată de postura jignitoare în care e pusă într-o instituţie dintr-o ţară europeană.

Ieri, elevii de clasa a XII-a au discutat pe marginea modelelor de subiect pentru Bacalaureat, publicate de minister zilele trecute. La „Moţoc”, dar şi la „Asachi”, s-a testat „gândirea la rece”, a făcut haz de necaz un cadru didactic.

Program redus

De mâine, elevii de la „Asachi” vor avea program condensat. Ora va dura 45 de minute (în loc de 50), iar pauza se va reduce la cinci minute, astfel încât primii elevi să vină la şcoală de la ora 9,00, iar ultimii să plece acasă, unde e cald şi bine, cel mai târziu la ora 16,00.

Conducerea Colegiului „Moţoc” va solicita abia azi Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi condensarea orarului. Prin urmare, astăzi, elevii de la această şcoală vor învăţa după programul normal. Dacă vor rezista…

Elevii sunt nevoiţi să înveţe în frig din cauză că nu s-au terminat încă lucrările la punctul termic. Primăria Galaţi a alocat bani pentru modernizarea punctului termic de la Grupul Şcolar „Asachi” (la care sunt racordate Colegiul „Moţoc” şi încă o grădiniţă), dar în acest moment firma aşteaptă contorul comandat tocmai în Danemarca. Cu alte cuvinte, i-a prins iarna din urmă cu lucrările neterminate. „Reprezentanţii firmei spun că vineri ajunge gigacalorimetrul, îl şi montează, iar de luni sigur avem căldură”, declară directorul Adrian Diacănu.

Explicaţie foto: Efectul puţinelor grade Celsius - de azi la „Asachi” se condensează orele

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.