Toamna protestelor în Sănătate

Toamna protestelor în Sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sindicaliştii de la Sanitas au făcut, pe 5 octombrie, o grevă de 8 ore * Angajaţii Centrului Regional de Transfuzii şi-au apărat sporurile printr-un protest spontan * Şi farmaciştii au luat parte la o grevă japoneză, luna trecută *

Odată cu modificarea repetată a grilei unice de salarizare în defavoarea personalului sanitar, membrii sindicatului Sanitas au participat, mai întâi, la un pichet comun al Alianţei Bugetarilor, desfăşurat la Palatul Parlamentului.

Pe 5 octombrie, au urmat 8 ore de grevă în sănătatea gălăţeană - perioadă în care au fost asigurate doar urgenţele şi, pe alocuri, serviciile medicale pentru care se încheiaseră deja contracte de furnizare.

Un protest de amploare avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi (FOTO), unde încă de la primele ore ale dimineţii se adunaseră peste 100 de angajaţi, care au rămas în grevă, în picioare, pe toată perioada anunţată.

Colegiul Medicilor a organizat, la data respectivă, un punct de criză la sediul său, unde pacienţii nemulţumiţi ar fi urmat să ceară ajutorul medicilor.

Totuşi, potrivit preşedintelui Colegiului, prof. dr. Dumitru Cristea, măsura s-a dovedit doar o precauţie necesară, dat fiind că pacienţii care au venit la spital în ziua grevei au fost totuşi preluaţi de medici.

Activitatea departamentelor UPU-SMURD şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă nu au fost perturbate de eveniment.  Evident, şi  personalul medical de la celelalte spitale a participat la grevă.

Sporuri apărate cu grevă spontană

Un protest spontan, dar de amploare, a avut loc, la începutul toamnei şi la Centrul Regional de Transfuzii. Motivul: în acea perioadă, se preconiza desfiinţarea mai multor sporuri pe care le primesc angajaţii instituţiei.

Personalul reclama astfel riscul sporit la care se expun asistenţii atunci când recoltează sângele pentru teste, dar şi dificultatea operaţiunilor medicale pe care le duc zilnic la bun sfârşit. Ulterior, se pare că s-a ţinut cont de nemulţumirea protestatarilor, iar sporurile nu au avut de suferit.

Greva japoneză a farmaciştilor

La finele lunii noiembrie, Colegiul Farmaciştilor din Galaţi a decis să participe la o grevă japoneză de două zile - o formă de a atrage atenţia asupra faptului că intervalul în care Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel naţional plătesc deconturile pentru medicamentele eliberate în farmacii este unul împovărător de mare.

La grevă urmau să ia parte circa 120 de farmacii, deşi au fost şi unele (nu foarte multe, ce-i drept) care nu s-au raliat protestului.

Oricum, greva consta în postarea unor afişe în farmacii şi a unor banderole verzi de braţ, nicidecum în suspendarea activităţii sau în refuzul de a elibera reţete compensate şi gratuite.

Citit 536 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.