Muncă benevolă la bacalaureat

Muncă benevolă la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, cadrele didactice implicate în organizarea examenelor naţionale nu vor mai fi plătite pentru prestaţia lor *

Cadrele didactice şi didactice auxiliare participante la organizarea bacalaureatului, dar şi a celorlalte examene naţionale, vor face, în acest an, muncă voluntară, de dragul Ministerului Educaţiei.

Reprezentanţii ministerului au „clarificat” acest aspect la întâlnirea cu sindicaliştii din această săptămână.

„Prin Legea Salarizării Unice s-au abrogat articolele din Legea Învăţământului şi din Statutul Personalului Didactic privind salarizarea, implicit cele despre plata cadrelor didactice participante la examenele naţionale”.

„Reprezentanţii federaţiei „Spiru Haret” au întrebat ce se va întâmpla şi ni s-a transmis că niciun cadru didactic participant la examenul de Bacalaureat 2010 nu va fi remunerat, cu excepţia profesorilor universitari”.

„De asemenea, nici participarea la alte examene nu va fi remunerată”, ne-a spus preşedinta Sindicatului „Spiru Haret” Galaţi, Alexandrina Diaconescu

Ea a menţionat că totuşi nu a apărut un alt act care să reglementeze separat plata celor implicaţi în examene.

S-a restrâns bugetul încă din 2009

Dacă, anul trecut, profesorii supraveghetori, evaluatorii şi ceilalţi membri ai comisiilor din şcoli au primit mai puţini bani decât pentru aceeaşi muncă realizată în 2008, cei implicaţi în desfăşurarea examenului din 2010 nu vor mai fi remuneraţi nici măcar cu un leu.

Tot de anul trecut, comisiile judeţene de organizare a bacalaureatului, de la nivelul inspectoratelor şcolare, nu au mai fost plătite deloc.

„Săptămâna trecută, când am avut întâlnirea cu reprezentanţii ministerului, nu am primit niciun răspuns. Urmau să discute cu cei de la Finanţe”, ne-a declarat inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin. Se pare că răspunsul l-au primit sindicaliştii.

Din respect pentru elevi

Oliver Drăgan, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” ne-a spus că, dacă nu va fi plătit, va fi pus într-o situaţie dificilă, mai ales că în acest an este diriginte pentru elevii din anul terminal.

„Ei pică undeva la mijloc, cred că trebuie să se găsească o soluţie. Voi participa la bacalaureat, dar dacă nu aş fi avut elevi de clasa a XII-a, mi-aş fi reconsiderat poziţia”, ne-a replicat profesorul.

Mai vehement, chiar dacă ne-a spus că nu renunţă nici dumnealui la implicarea în examene, a fost profesorul de limba şi literatură română Corneliu Goldu, de la Colegiul „V. Alecsandri”:

„Nu sunt afiliat niciunui sindicat, nu fac parte din niciun partid politic. Ca urmare, încerc să mă raportez obiectiv la situaţie. Cred că măsura aceasta va generaliza superficialitatea”.

„Personal, din respect faţă de elevi şi faţă de părinţi, nu voi putea să nu mă implic în examen, plus că asta fac de peste 30 de ani. Cel mai rău vor fi loviţi profesorii tineri, care vor şi performanţă, dar şi recompensă”.

„Ni se cere, dar fără a ni se oferi ceva în schimb. Probabil că participarea la examene va deveni o obligaţie în fişa postului, iar dacă nu o îndeplineşti eşti trecut în rândurile celor 15.000”.

„Într-adevăr, se pune întrebarea, din ce fonduri să fim plătiţi. Mă aştept şi la alte măsuri, degeaba avem patru federaţii în Educaţiei”.

Sute de profesori implicaţi în examene

Deocamdată, cadrele didactice nu ştiu dacă vor trebui să muncească mai mult, dar pe aceeaşi bani doar pentru probele din timpul anului şcolar ale examenelor naţionale sau şi pentru probele programate în vacanţa de vară.

De anul acesta, elevii de clasa a XII-a susţin la bacalaureat şi trei probe de competenţe, toate programate în timpul anului şcolar.

De asemenea, elevii de clasa a VIII-a susţin, în semestrul al doilea, două testări naţionale, una la matematică şi alta la limba şi literatura română.

La examenul de titularizare din vară participă tot cadre didactice din preuniversitar.

E totuşi destul de greu de crezut că sute de cadre didactice îşi vor călca pe inimă şi, de dragul elevului şi pentru şcoală în general, vor face muncă voluntară, de calitate şi, pe deasupra vor mai declara că sunt şi mulţumiţi.

Anul trecut, pentru fiecare lucrare corectată la bacalaureat, un profesor a primit 4 lei.

Profesorii din comisiile pentru examinarea orală au luat câte 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere a fost plătită cu 25 de lei.

Cel mai mult au luat universitarii preşedinţi ai centrelor de examen şi ai centrelor de evaluare, ale căror indemnizaţii pentru bacalaureat au pornit de la 800 de lei, în funcţie de numărul elevilor din centrele pe care le-au condus.

Citit 1794 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.