Şcoala ca un câmp de luptă

Şcoala ca un câmp de luptă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesorii de la Grupul Şcolar „Metalurgic” nu au intrat luni la clase, începând cu ora 10 * Toţi angajaţii şcolii protestează faţă de numirea unui director de la altă şcoală *

Un protest spontan al profesorilor şi al tuturor celorlalţi angajaţi ai Grupului Şcolar Industrial Metalurgic a bulversat, ieri, întreaga activitate din şcoală şi orele celor 1500 de elevi.

Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic nu au mai părăsit cancelaria, nemulţumiţi că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi a numit prin decizie un alt director interimar, din afara instituţiei de învăţământ, în locul celui existent.

La ora prânzului, la grupul şcolar a sosit un reprezentant al conducerii ISJ Galaţi, ca să medieze situaţia. Profesorii au spus că vor continua protestul până când ISJ va numi un director interimar dintre cadrele didactice ale şcolii. 

Pe o perioadă nedeterminată

Consiliul profesoral al instituţiei, convocat în cursul după-amiezii de vineri, s-a întrunit ieri dimineaţă, de la ora 8,00.

Un inspector şcolar a comunicat decizia de revocare a directorului interimar Laurenţiu Carastoian, profesor de educaţie fizică, şi numirea în această funcţie, tot ca interimar, a prof. Florin Cernat, actual director al Şcolii 34.

Laurenţiu Carastoian, care deţine funcţia de director adjunct, a preluat, în octombrie 2009, şi atribuţiile directorului plin, Ionel Hăulică.

Acesta din urmă a fost suspendat deoarece pe numele său exista o plângere penală.

Practic, ISJ a numit un director interimar în locul altui director interimar, pe o perioadă nedeterminată (până când se va soluţiona plângerea penală).

„Jignire”, consideră profesorii

Pe de o parte, cadrele didactice se consideră „jignite” că vor fi conduse de o persoană venită din afara unităţii.

„Şi noi avem profesori cu masterate în domeniul managerial, şi noi avem doctoranzi în şcoală. Mă simt jignită la cei peste 50 de ani ai mei”, a spus - în cancelarie - profesoara Adina Albotă.

Tot aici erau prezenţi colegii săi, inspectorul şcolar general-adjunct Onuţ Atanasiu şi directorul proaspăt numit, Florin Cernat.

„Până intră dl. Cernat în toate problemele şcolii, se termină anul şcolar”, a spus o altă profesoară, doamna Sava.

De altfel, numit interimar la „Metalurgic” pe o perioadă neterminată, Florin Cernat îşi va păstra şi funcţia de director la Şcoala 34 „Mihai Viteazul”, funcţie pe care o deţine din anul 2000.

Profesorii au mai adus în atenţie şi faptul că numirea s-a făcut pripit, Consiliul Profesoral fiind convocat în grabă.

„O mână de fier”

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general-adjunct Onuţ Atanasiu a încercat să liniştească spiritele.

„E normal să fie tensiune maximă, dar aici trebuie să fie o mână de fier, iar dl. Cernat este potrivit. Directorului interimar i s-au retras atribuţiile deoarece au fost semnale că lucrurile în această şcoală nu au mers spre bine”, a spus, presei, reprezentantul ISJ.

Contactat telefonic, şeful ISJ, Doru Resmeriţă, a spus că la această instituţie de învăţământ există mai multe probleme, legate de organizarea procesului educativ, negând că ar fi vorba de o numire politică.

De altfel, nimeni, nici protestatarii, nici reprezentantul ISJ, nici cel al sindicaliştilor, nu i-a contestat noului director, cunoscut profesor de istorie, calităţile profesionale.

Profesorul Cernat a menţionat presei că şi-a depus adeziunea la PD-L, fără a fi membru cotizant. Acesta crede că singura problemă este faptul că Inspectoratul Şcolar nu a gestionat bine situaţia numirii sale.

„Numirea e în limitele legii”

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu, chemat de profesori la protest, a spus că susţine demersul colegilor săi.

„Juridic vorbind, numirea este în limitele legii, în sensul că nu se limitează numirea la o unitate de învăţământ a unui director de la altă şcoală. S-a încălcat legislaţia în acest punct: trebuia avizul consultativ al Consiliului de Administraţie (CA), consiliu care nu s-a întrunit încă”, a mai spus sindicalistul.

Responsabilul cu imaginea şcolii ne-a spus că CA se va întruni abia astăzi şi va fi urmat de o nouă întrunire a Consiliului Profesoral.

Şeful ISJ, Doru Resmeriţă, a anunţat că va discuta, tot în această dimineaţă, cu profesorii şcolii. Reprezentanţii ISJ au menţionat însă că, la numirile cu detaşare, aşa cum e cazul prof. Florin Cernat, nu trebuie niciun aviz consultativ al Consiliului de Administraţie.

Între timp, majoritatea elevilor au scăpat, ieri, de câteva ore de curs, iar tensiunea din cancelarie nu dădea deloc semne că ar urma să se stingă prea uşor.

Bârfe, zvonuri

Cu toate că problema nu a fost tranşată direct, apariţia unui director de gimnaziu, şi simpatizant PD-L, ca interimar la direcţia unui Grup Şcolar, a generat întrebări diverse:

De ce a fost schimbat tot în grabă Hăulică,  pe nepusă masă? Ce hârtii n-a acceptat acesta să semneze? De ce liceul n-a primit clase de gimnaziu deşi a solicitat, în schimb primeşte „interimatul” un director de la un gimnaziu cu număr mic de elevi, cu viitor incert în condiţiile aplicării legii finanţării  „per capita” pentru profesori…?

Şi totuşi politica

Profesorul Florin Cernat şi-a exprimat speranţa că numirea sa a fost făcută ca urmare a calităţilor de manager, nu a simpatiilor politice.

În februarie 2009, Cernat declara pentru ziarul nostru: „Actuala conducere a PER nu mă mai reprezintă. După 17 ani nu vreau să port eticheta unui partid manevrat, nu vreau să devin o marionetă”.

Profesorul a precizat tot atunci că nu părăseşte PER pentru a se înregimenta în alt partid.

Explicaţii foto:

1 - Florin Cernat, directorul interimar numit prin detaşare la „Metalurgic”

2 - Cele 76 de cadre didactice, dar şi personalul nedidactic şi didactic auxiliar de la Grupul Şcolar „Metalurgic” protestează faţă de numirea un nou director interimar

Citit 3244 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.