Răzmeriţă cu Resmeriţă

Răzmeriţă cu Resmeriţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tensiunea a atins cote maxime, marţi, la Grupul Şcolar Metalurgic. Nici cadrele didactice şi ceilalţi angajaţi ai şcolii, pe de o parte, dar nici Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi directorul interimar numit de ISJ, de cealaltă parte, nu au cedat.

După un Consiliu de Administraţie (CA) şi unul profesoral, de la care nu au lipsit conducerea ISJ şi prof. Florin Cernat, numit director interimar, oamenii şcolii au hotărât că protestul lor nu se poate termina şi că nu vor încheia situaţia şcolară a elevilor pe primul semestru.

În plus, vor să facă o plângere forurilor superioare (Ministerul Educaţiei) pentru că nu acceptă un director din exterior, cu toate că numirea acestuia nu s-a făcut în afara legii.

O năframă-n vârf de băţ

Discuţiile de la CA, unde inspectorul general Doru Resmeriţă a prezentat motivele pentru care a hotărât să numească un director din afară au durat peste o oră.

„Îmi menţin poziţia, să vină un director din afară. S-a întâmplat să fie prof. Cernat. E vina mea şi mi-o asum că nu am venit personal luni să anunţ numirea sa. Cred că cineva a încercat să manipuleze, ca să nu vină un director din afară, iar aceştia nu sunt din zona didactică a liceului”, a spus Resmeriţă, după CA.

Prof. Florin Cernat a menţionat că a fost de acord cu opţiunea ISJ, aceea că la Metalurgic ar trebui o evaluare corectă, a cuiva fără obligaţii şi legături cu cei din colectiv.

„Accept pentru că deja am trecut prin această situaţie la Şcoala 34. Atunci veneam de la Şcoala 5. S-a dovedit benefic”, a amintit profesorul, arătând că mai sunt şcoli cu directori veniţi de la alte instituţii.

Florin Cernat a precizat că după o evaluare şi o informare din punct de vedere instructiv, educativ, contabil şi administrativ, „care va fi făcută în mod transparent faţă de CA şi profesori”, va putea prezenta concluzii şi întocmi un plan de măsuri perfectibile, dacă va fi cazul.

Pe câmpul de luptă

La Consiliul Profesoral - impropriu numit astfel, deoarece au participat aproape toţi angajaţii şcolii, dar şi presa şi oameni din afara instituţiei – s-au spus, probabil, lucruri mai „tari” decât la şedinţa de CA.

Cancelaria a fost cu adevărat un loc de bătălie. S-a ridicat glasul, s-au făcut acuzaţii, s-au amintit de plângeri penale, s-au făcut mărturisiri, s-au aplaudat discursuri, precum cel al prof. Traian Drăgănescu.  

La început, şeful Inspectoratului a amintit motivele numirii interimare: procentul scăzut de promovabilitate de la bacalaureat, unele note de inspecţie şcolară, când nu s-au găsit profesori la clasă, deşi aveau ore, rezultatele slabe, în general, ale unei instituţii al cărei număr de elevi se împuţinează.

Câţiva profesori au spus, din nou, că se simt jigniţi de numirea cuiva din afara şcolii, că „demnitatea le-a fost călcată în picioare”, iar şcoala se mândreşte şi cu lucruri bune. Alţii au afirmat, în şoaptă, că unele controale ar fi fost tendenţioase.

La final, Laurenţiu Carastoian, fostul director interimar, a declarat în faţa tuturor că o parte din vină pentru managementul defectuos o are dumnealui. „Poate am fost prea colegial”, adăugând că „nu acceptă ideea compromiterii colectivului, chiar cu riscul destituirii sau al eliminării din învăţământ”.

Căminele, arma discordiei?

Totuşi, după ce s-au pus pe tapet chestiunea culorii politice, plângerea penală pe numele directorului suspendat Ionel Hăulică, dar şi interesele unor angajaţi pentru căminele administrate de grupul şcolar, unii au întrebat răspicat: de fapt, care este motivul real al înlocuirii? Un interes financiar, unul politic?

Despre Căminul F, vizat în discuţiile despre interesele financiare, unul dintre membrii CA (dl. Toader) a spus că, la un moment dat, s-a hotărât ca localul să fie locuit chiar de personalul şcolii, pentru că, altfel, soarta lui ar fi fost să fie dărâmat. S-a negat că acolo ar locui persoane străine.

Prof. Ionel Hăulică l-a mărturisit şi celor prezenţi în cancelaria şcolii –  colegi, inspectori şcolari, dar şi lideri ai sindicatelor SIP şi „Educaţia” – că înainte de a fi suspendat (pentru că pe numele său e depusă o plângere penală) a primit telefoane cu iz politic.

La un moment-dat, liderul de la „Educaţia”, Adrian Andrăşescu, a intervenit, punctând: „Dacă vreau să schimb toţi directorii de şcoli, fac o plângere penală şi gata. Înainte de suspendare ar trebui făcute verificări pe plângere. Doar există prezumţia de nevinovăţie. Ştiu că nici acum, la trei luni de la depunerea plângerii pe numele dlui Hăulică, nu s-a făcut nimic”. 

Proaspătul „interimar” a negat că ar avea angajamente politice, deşi a precizat că „a face politică nu e o crimă, doar să nu o faci în şcoală”.

Inspectorul Resmeriţă a întrebat, la un moment-dat: „Eu sunt numit politic, da. Dar am cerut eu vreunui director să intre în partid?”

Marţi, şcoala era bulversată total, câţiva elevi de seral aşteptau pe holuri, în timp ce profesorii se războiau cu şefii ISJ.

Dincolo de toate, rămâne de văzut dacă înverşunarea din cancelarie este un protest împotriva ingerinţelor politice – ar fi o premieră, cel puţin pentru Galaţi, deşi practica e veche -, dacă unii oameni din şcoală nu vor să se amestece altcineva „în treburile lor interne” sau dacă factori exteriori au interese financiare sau politice mult mai mari.

Citit 2877 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.