Gânduri negre în zăpadă

Gânduri negre în zăpadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Circa 100 de pensionari şi-au strigat, ieri, în stradă, nemulţumirile * Oamenii cer mărirea pensiilor, acordarea grupelor de muncă şi anularea criteriilor Casei Naţionale de Pensii privind atribuirea biletelor de tratament * Vârstnicii sunt decişi să protesteze în fiecare lună *

La aproape patru ani de când pensionarii gălăţeni au atras atenţia întregii ţări, prin protestul din faţa prefecturii, manifestaţie care s-a lăsat cu îmbrânceli şi huiduieli, ieri, pensionarii s-au strâns, din nou, în stradă.

Nici temperaturile scăzute şi nici ninsoarea nu i-au ţinut pe vârstnici acasă; din contră, oamenii chiar şi-au exprimat vehement nemulţumirea, constatând că locul în care urma să aibă loc protestul (monumentul Eroilor, de vizavi de Prefectură) era acoperit cu zăpadă, în timp ce scările instituţiei de stat erau proaspăt curăţate şi măturate.

„Chiar nu înţeleg de ce?, că am încercat şi nu se intră prin faţă, pe la Prefectură. De ce au curăţat zăpada atunci, nu înţeleg… nouă însă nu ne-au făcut deloc viaţa mai uşoară… păcat că nu avem o lopată, ceva, să curăţăm noi”, comenta, ieri dimineaţă, un pensionar.

Iar regretul omului nu a durat mult, căci o mână de pensionari întreprinzători a făcut rost de o lopată cu care au curăţat puţin zăpada, pentru ca protestul să se desfăşoare în condiţii bune.

Făcând haz de necaz şi ţinându-şi cu greu echilibrul pe dalele alunecoase (cine răspundea dacă se accidenta vreun om?), pensionarii au început protestul, strigând lozinci antiguvernamentale; „Demisia!”, „Jos Guvernul!”, „Nu vrem să murim!”, „Mincinoşii!”.

Deşi acţiunea a fost organizată de Alianţa Europensionarilor din Galaţi, condusă de Cristea Toader – cel care în 2006 a fost primul care a înfiinţat o asociaţia de pensionari (în afară de UJP) în Galaţi, cu care a deschis „moda” protestelor în toată ţara - , printre nemulţumiţi s-au putut vedea, ieri, şi membri ai altor asociaţii.

„Vă invit la unitate, căci numai uniţi vom avea succes!”, le-a spus de la portavoce şi Cristea Toader.

Acesta a prezentat, pe scurt, şi lista revendicărilor pensionarilor: creşterea pensiilor, mărirea punctului de pensie pentru cei care au lucrat în grupa I şi II de muncă (nu doar pentru cei pensionaţi în 2009 şi 2010), anularea criteriilor Casei Naţionale de Pensii în baza cărora în acest an se vor distribui biletele de tratament, precum şi îmbunătăţirea serviciilor medicale.

„Aşteaptă să murim şi apoi ne dă grupa”

Printre pensionarii nemulţumiţi se afla şi o femeie care nu a dorit să îşi spună numele, dar care umbla cu talonul de pensie, la vedere.

Putea fi observată cu uşurinţă după geaca obosită de atâta purtat, cizmele bărbăteşti, cu două numere mai mari decât în mod normal şi părul cărunt şi pe alocuri, vopsit, care ieşea de sub o căciulă ponosită…

„Nu pot să spun, nu vreau să se ştie cine sunt, că poate se va supăra cineva… Am lucrat în Şantierul Naval, din ’70 până în ’90 şi am cinci milioane patru sute de mii pensie. Am lucrat la tâmplărie şi apoi la vopsitorie, ne chema şi duminica la muncă…”.

„Am fost şi eu la Casa de Pensii şi gândesc că au greşit la calcularea pensiei… Am cerut recalculare, doamnă, şi dacă vă spun că am primit 20.000 de lei vechi, deci doi lei!”.

„Nici nu i-am luat de la poştăriţă! Mă descurc foarte greu, bărbatul a murit… am doi copii şi sunt şi ei necăjiţi, că au rămas fără locuri de muncă”, ne-a spus femeia.

„Ei!, eu am pensie de 480 de lei şi trebuie să trăiesc din ei şi cu băiatul, că e în construcţii, dar acum nu mai munceşte… Am lucrat în Barieră, la Filatură... Grupa a II-a nu ne-a dat-o…”.

„Cred că aşteaptă să murim şi apoi să ne dea grupa.  Eu nu înţeleg: adică noi suntem buni numai să plătim taxe şi impozite, bre? Să nu ne bage în seamă nimeni?”.

„De ce îmi pune taxă pe apa de ploaie sau pe câine? Ce, eu am câine? Apa e o bogăţie naturală, bre, se duce în Dunăre şi merg vapoarele pe ea… Dacă e să o plătesc, să-mi dea şi mie cotă parte din Dunăre…”, ne-a spus doamna Ana, de 67 de ani.

Gheorghe Aur, de 68 de ani, a avut un mesaj pentru conducătorii ţării:

„Alegeri din nou, că ăştia ne-au minţit. Domnul preşedinte ne-a promis că ne dă 45 la sută, apoi, în Spania, am copii în Spania, a spus că dacă se întorc acasă, le dă 25.000 de euro şi locuri de muncă. N-au dat nimic!”.

„Suntem bătrâni, am lucrat 46 ani în construcţii şi am pensie de 800 de lei. Asta nu e o guvernare bună! Să realegem şi să aducem copiii în ţară! Eu n-am pe nimeni, sunt singur, soţia a murit, dacă e să mor, mor ca un câine singur în casă!”.

O delegaţie a pensionarilor nemulţumiţi a depus un memoriu la Prefectură. Ulterior, pensionarii s-au urcat în autobuze (că îngheţaseră deja) şi au mers la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Acolo, bătrânii şi-au spus păsurile: că medicii nu afişează tarifele, la cabinete, că de la spital sunt trimişi… la cabinetele particulare, în farmacii nu se găsesc medicamente, stomatologii nu fac lucrări decontate de CJAS, în spital, pacienţilor li se cere să cumpere branule şi spirt…

Ca şi la întâlnirea de acum o săptămână, preşedinta CJAS, Olimpia Buzia, le-a explicat, răbdătoare, prevederile legale referitoare la toate situaţiile.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Casa Judeţeană de Pensii, unde, pensionarii au depus un memoriu, la fel ca şi la CJAS, cu revendicările lor. 

În final, pensionarii au decis să protesteze în fiecare lună, până când Guvernul va deveni sensibil la probleme lor.

În plus, pentru aprilie, vârstnicii intenţionează să  picheteze sediile Guvernului şi Ministerului Muncii.

Citit 943 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.