Un medic dentist la peste 9.000 de oameni

Un medic dentist la peste 9.000 de oameni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru tinerii absolvenţi de Medicină Dentară, activitatea într-un cabinet stomatologic din mediul rural ar putea constitui o bază solidă a viitoarei cariere, într-un cabinet înfloritor din oraş * Nu trebuie să renunţi la meseria ta doar din motive materiale”, spune preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi, dr. Doina Ciocănaru (FOTO) *

În oraş, avem un medic dentist la 1.299 de locuitori, potrivit datelor oferite de preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Galaţi, dr. Doina Ciocănaru. În mediul rural, lucrurile nu stau deloc la fel de bine. În medie, 9.235 de gălăţeni trebuie să apeleze la serviciile unui singur medic stomatolog.

Cu alte cuvinte, oraşul are în prezent 298.000 de locuitori care depind de serviciile a 300 de medici dentişti. În acelaşi timp, în mediul rural trăiesc 267.812 gălăţeni care au acces la serviciile a 34 de medici dentişti.

În întreg judeţul Galaţi există, în prezent, 301 medici dentişti, unii lucrând şi în oraş, dar şi în cabinetele deschise în mediul rural.

„Faptul că în oraş avem o acoperire bună este un avantaj pentru pacient. Acesta poate să îşi aleagă medicul atunci când începe un tratament şi îşi poate schimba medicul, dacă nu este mulţumit de serviciile acestuia”.

„Din punctul nostru de vedere al nostru, ca practicieni, numărul mare e dezavantajos ca număr de pacienţi care ajung la cabinet, dar şi din punct de vedere al ˝fugii pacientului˝”.

„Nu vorbim aici, neapărat, despre concurenţă şi pierderea pacienţilor în favoarea altor colegi, ci despre faptul că un dentist care continuă munca începută de un alt medic nu are evidenţa exactă a lucrărilor efectuate deja. În plus, pacientul s-a obişnuit deja cu planul de tratament şi cu mână unui medic”, ne spune dr. Ciocănaru.

Evident, dorinţa celor mai mulţi tineri absolvenţi de Medicină dentară este să lucreze într-un cabinet înfloritor, până la momentul în care vor deveni ei înşişi independenţi.

În aceste condiţii, pacienţii din rural vor avea în continuare acces limitat la serviciile unui stomatolog tânăr şi dornic de muncă? Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi ne spune că susţine medicina dentară din mediul rural şi că fiecare lucru îşi are locul şi timpul lui în viaţă.

„Sigur că tinerii, trăind într-o lume în care progresul în stomatologie este notabil, văd cabinete înfloritoare, îşi doresc acelaşi lucru şi vor să încerce tot ceea ce este nou. Tuturor le doresc să ajungă la acest nivel de realizare profesională. Dar în spatele acestor lucruri se ascunde o muncă de o viaţă”.

„Nu trebuie să fii atât de restrâns în priviri încât să nu doreşti să-ţi practici meseria decât în anumite condiţii. De vreme ce ai făcut facultatea din pasiune, nu poţi renunţa la meseria ta doar din motive materiale, importante de altfel. Medicul este un artist în ceea ce face”.

„În plus, şi noi am lucrat în mediul rural. Făceam naveta, chiar şi atunci când aveam acasă familii şi copii. Este însă normal ca medicul să îşi dorească o casă, o maşină mai bună şi bani pe care să îi investească în propria pregătire”, ne spune preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi, dr. Doina Ciocănaru.

Citit 5373 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.