Ce poţi face cu bradul natural după Sărbători

Ce poţi face cu bradul natural după Sărbători
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aproape că nu există punct gospodăresc în oraş, unde să nu găsim unul sau doi brazi aruncaţi direct în tomberon de către cetăţenii care consideră această practică ca fiind cea mai la îndemână metodă de a scăpa de ei.

De asemenea, unii preferă să îi abandoneze  pe domeniul public, o privelişte cât se poate de tristă, care ar putea fi, totuşi, evitată. Aşadar, dacă aţi avut anul acesta un brad natural, tăiat, trebuie să ştiţi că sunt şi modalităţi simple de a-l refolosi, la care puteţi apela dacă vreţi să faceţi un bine mediului înconjurător.

Folosiţi-l în grădina

În cazul în care locuiţi la curte, puteţi folosi bradul uscat în grădină. Acele de brad scuturate în grădină se descompun treptat şi cresc aciditatea solului, oferind în acelaşi timp nutrienţi pentru plantele pe care le veţi sădi apoi. Iar tulpina, curăţată de crengi, poate fi folosită pe post de arac, pentru a susţine plantele căţărătoare. De asemenea, bradul poate fi tocat integral, iar resturile împrăştiate în grădină, pe post de îngrăşământ natural.

Protecţie pentru plantele perene

Tăiaţi câteva crenguţe şi aşezaţi-le peste locul unde sunt plantele perene, cum ar fi zambilele, narcisele, bujorii sau lalelele. Crenguţele de brad vor proteja plantele de îngheţ.

Proiecte creative

Puteţi să tăiaţi trunchiul bradului în felii, să le lăsaţi să se usuce, să le daţi cu lac şi să le folosiţi ca suporturi pentru căni şi pahare. De asemenea, puteţi să faceţi şi alte obiecte decorative, precum inele pentru şerveţele sau tăvi pentru servit.

Păstraţi miros de brad în casă

Acele de brad sunt grozave pentru crearea unor săculeţi ornamentali. Nu trebuie decât să umpleţi cu ele o bucată de material textil, pe care să o legaţi cu o panglică delicată. Le puteţi pune oriunde în locuinţă, inclusiv în bucătărie sau în baie, şi astfel va mirosi o vreme a brad.

Reciclaţi-l

Dacă vreţi să reciclaţi bradul de Crăciun, îl puteţi duce direct la Staţia de sortare şi compostare Barboşi, de luni până vineri, în intervalul orar 7,30 şi 15,30, în cadrul căreia deşeurile vegetale sunt prelucrate şi transformate în compost.

Cu toate acestea, dacă nu doriţi să vă complicaţi şi rămâneţi la soluţia de bază, aceea de a arunca bradul, vă sfătuim să nu îl aruncaţi în orice spaţiu public, ci doar la ghena de gunoi.

Reprezentanţii Ecosal au început deja operaţiunea de colectare separată a brazilor de Crăciun de la punctele de gunoi din oraş, cetăţenii fiind îndemnaţi să lase brazii lângă container. Astfel, aceştia vor fi mult mai uşor de reciclat, dacă nu sunt acoperiţi de deşeuri.

Citit 2144 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2020 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.