* Struguri de 6 lei, dar şi de 12 lei kilogramul * Căpşuni la 16 lei * Asta, dacă începem cu desertul * Legume la preţuri identice sau comparabile cu cele de până acum *
Dacă aruncăm o privire pe tarabele din Piaţa Centrală, ne putem da seama fără prea mare greutate că o masă de post nu trebuie neapărat să fie formată din feluri anoste, care să ne înăbuşe de tot orice bucurie culinară, de acum şi până la Paşti.
Aşa cum bine ştiţi, savoarea mâncării este dată atât de gustul ingredientelor (pentru care nu băgăm mâna în foc, în general, că doar nu era să gustăm din ciupercile crude sau din cartofii expuşi la vânzare), dar şi de culorile legumelor care alcătuiesc fie garnitura, fie felul principal. Iar despre culori vă putem spune, fără urmă de îndoială, că erau dintre cele mai vii şi mai îmbietoare.
La capitolul preţuri, prea mari schimbări nu s-au produs, pe durata săptămânii care s-a scurs. Dar gălăţenii care fac piaţa ştiu mai bine: câteva zeci de bani de ici, câteva zeci de dincolo, se adună…
Spre exemplu, cartofii – legumă de bază în post – costă tot 1 leu sau 1,2 lei kilogramul. Fasolea, albă sau colorată, se dădea, la cele mai multe tarabe, cu 5 sau 6 lei kilogramul, deşi s-ar putea să găsiţi şi cu 5,5 sau cu 7 lei. Morcovul face 2 sau 2, 5 lei kilogramul, dar are o culoare sănătoasă.
În plus, unii ar putea să mai aibă şi alte calităţi: „morcovi dulci şi suculenţi” ne anunţă cartonul aşezat în faţa unei piramide de legume. Preţul unui kilogramul de usturoi se învârte tot în jurul sumei de 12 lei, dar au apărut, mai nou, ciuperci măricele, albe şi curate, la 11 lei kilogramul. Vă amintiţi de gustările lejere de astă vară?
În cazul în care vă e poftă de ceva similar, aflaţi că pentru o căpăţână de salată verde veţi fi nevoiţi să scoateţi din buzunar între 1,5 şi 3,5 lei. O legătură de ridichi face 1,5 lei. Dar au apărut, din nou, ridichi albe la 6 lei.
Roşiile costă 6 sau 6,5 lei kilogramul, dar din cele ceva mai lovite, care ar putea fi folosite la gătit, puteţi cumpăra chiar şi cu 1,5 lei kilogramul. Castraveţii mari costă 8,5 lei, dar preţul scade odată cu dimensiunile legumelor până la 5,5 lei. La final, ceapa de Bădălan, o altă legumă de nădejde pe durata postului, se dă cu 2,5 lei kilogramul.
Probabil cea mai mare diferenţă de preţ pe care am sesizat-o în cazul aceluiaşi produs a fost de şase lei, la struguri. Cei negri se dau cu 6 lei, iar cei albi, cu 12. Ce-i drept, ciorchinii albi au fost crescuţi, cel mai probabil, la mii de kilometri distanţă de cei negri.
Căpşunile aduse tot de prin ţări prietene costă 16 lei kilogramul. Merele româneşti au preţuri cuprinse între 1,2 şi 2 lei, dar n-ar fi exclus, la urma urmei, ca în anumite zile să mai sară preţul cu vreo câteva zeci de bani.
Noi am mai păţit-o cu diferenţele de preţ, la distanţă de doar câteva minute. Portocale puteţi cumpăra şi cu 3 lei, clementine cu 4,8 lei, iar banane cu 4,5 lei.
Şi dacă tot v-aţi propus o masă bogată în vegetale, aţi puteţi alege, pentru desert, un pepene galben la 7 lei kilogramul. Asta, dacă vă dă mâna să vă faceţi, în februarie, meniu de vară.