Vandalii - teroarea cartierului Ţiglina III

Vandalii  - teroarea cartierului  Ţiglina III
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit la redacţie o sesizare din partea unui cititor al ziarului, domnul Neagu, din Ţiglina III, care ne semnala următoarele: „În luna noiembrie 2010, între blocurile B7 şi F2, în apropierea fostului complex Continental (aproape de noul Billa) a fost amenajat un spaţiu de joacă pentru copii, din iniţiativa Asociaţiei Mai Mult Verde, cu sprijinul Raiffeisen Bank. Primăria municipiului a pus la dispoziţie terenul de 500 de metri pătraţi. Încă nu s-a împlinit un an, însă spaţiul de joacă arată jalnic acum, vă invităm să-l vedeţi şi să consemnaţi”. 

La faţa  locului - distrugeri evidente

Ne-am deplasat în Ţiglina III şi, într-adevăr, imaginea ce ni se înfăţişează nu este în niciun caz aceea a unui părculeţ care nu a împlinit un an, ci mai degrabă a unui loc prin care au trecut vandalii.

Băncile sunt cojite de vopsea, iar una dintre ele este spartă, gardul metalic este rupt, catargul pe care, la inaugurare, fusese înălţat un drapel a fost şi el rupt, copacii plantaţi anul trecut sunt  unii rupţi, alţii uscaţi, din 4 coşuri de gunoi a mai rămas doar 1, iar pe porţiunea de spaţiu verde, cu iarbă chinuită, gunoaiele şi hârtiile alcătuiesc un adevărat (şi nedorit) covor.

Copiii se joacă – n-o să vă vină să credeţi! – umplând cu nisip pet-urile şi cutiile goale de bere sau de suc care există din belşug în părculeţ.

Peturi de bere pe post de jucării

Am stat de vorbă cu câţiva cetăţeni care locuiesc în zonă şi care vin cu nepoţii sau copiii în acel spaţiu de joacă. Ne-au spus care este coşmarul lor:

„Eu vin zi de zi aici cu nepoţica de patru ani şi două luni. Anul trecut, când a fost amenajat parcul, condiţiile erau acceptabile, treptat, însă, au început să se distrugă băncile, coşurile de gunoi – aşa este în România, ce pot să spun, aşa suntem noi, românii”, spune cu amărăciune domnul Costache, adăugând: „Primăria a amenajat mai multe parcuri, unele cu pază, altele fără. Dacă lumea ar fi civilizată, cred că nici nu ar fi necesară paza, teoretic. Dar la noi astea sunt condiţiile, acesta e bugetul şi… aceştia sunt oamenii”.

Am privit cu strângere de inimă la nepoţica domnului Costache, care se juca desculţă printre gunoaiele şi resturile din parc: slavă Domnului că peturile şi cutiile de bere goale măcar nu lasă cioburi!

Când am ajuns noi, domnul Neagu dialoga aprins cu o lucrătoare de la o firmă de salubritate care susţinea că ajunge în parc, zi de zi, să ridice gunoiul. „Zilnic sunt şi eu aici, şi nu v-am văzut”, era replica domnului Neagu, cel care ne semnalase situaţia jalnică a părculeţului:

„Dacă veneaţi zi de zi, nu erau atâtea gunoaie, câte se văd. Pomii care au fost plantaţi se usucă pentru că nu-i udă nimeni. În mijlocul parcului au făcut un foc, dacă vă puteţi imagina! Seara se strâng derbedei de 18-20 de ani şi se chinuie să spargă băncile, să rupă caruselul copiilor, beau şi vorbesc urât, nu se poate apropia nimeni de ei”, spune cititorul nostru.

„Un cetăţean a fost bătut”

Domnul Coman, locatar al blocului B7, completează: „Seara, noi, bunicii, cu nepoţii, nu mai avem loc în parc de aceşti derbedei. Un cetăţean a fost bătut pentru că l-a rugat pe unul dintre ei să vorbească civilizat. Vreo şapte au sărit şi l-au bătut, până a venit poliţia, ei s-au dus. Să treacă, din când în când, patrula de poliţie pe aici, seara şi noaptea, până la miezul nopţii, să-i amendeze”, este soluţia pe care o propune cetăţeanul.

Doamna Coman intervine în discuţie: „Într-o noapte, pe la ora 1, se chinuiau să demonteze  o bancă. Şi pentru că nu au putut să o demonteze, au jupuit-o de vopsea şi au aruncat-o. E un grup de  vreo 10-15 aurolaci vagabonzi”.

"Într-o noapte l-au băgat pe un băiat cu capul în jos, în coşul de gunoi şi l-au lăsat acolo, aşa de răi sunt. Au rupt o salcie, gardul l-au găurit, caruselul vor să-l smulgă, dar nu reuşesc, că e fixat bine. Când încep ei să se adune, noi, cu copiii, nu mai avem nici o şansă să ne apropiem”.

„Bădărănie curată!”, conchide domnul Neagu. „Lipsă de educaţie, lipsă de civilizaţie, adevărată bătaie de joc”.

Şi uite aşa se alege praful de orice iniţiativă bună. Cu cât entuziasm au primit locuitorii din zonă, anul trecut, ideea amenajării acelui spaţiu de joacă: nu aveau de unde să ştie, pe atunci, că va fi locul de întâlnire al derbedeilor şi că exact micuţii cărora, teoretic, le era adresat, nu vor avea acces acolo decât până la ora 19,00, când se strâng rândurile „celor mari”.

CITEŞTE ŞI   Câte locuri de joacă avem?

Citit 2089 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.