Galaţiul celor 27.136 de şomeri

Galaţiul celor 27.136 de şomeri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doar statul mai concediază? *

Pe durata săptămânii trecute, niciun agent economic gălăţean sau cu punct de lucru în Galaţi nu şi-a exprimat intenţia de a recurge la noi disponibilizări colective, potrivit datelor care ne-au fost oferite de purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Nicoleta Harţegan.

De fapt, numărul informărilor de acest fel primite de agenţie din mediul economic privat a scăzut simţitor începând cu sfârşitul lunii ianuarie.

La începutul lui februarie se părea că traversăm o scurtă perioadă de revenire – nu mai mult de o săptămână sau două -  după cele 1.993 de disponibilizări efectuate în ianuarie.

Acum, însă, cei din mediul privat care auziseră din diverse surse că ar putea ajunge şi ei în şomaj cât de curând, au ajuns cu siguranţă să tragă speranţă că tot conceptul de concediere pe bandă rulantă se va risipi ca un vis urât. Sperăm şi noi, deşi nu prea credem!

Nu ne numărăm printre optimiştii care susţin că angajatorii gălăţeni nu mai au pe cine da afară. Vom vedea, în lunile următoare, dacă piaţa s-a redresat într-atât încât să le permită celor mai mulţi dintre patroni să nu mai recurgă la concedieri, fie ele individuale sau colective.

Între timp, rămâne pe tapet problema disponibilizărilor anunţate de către stat (417 la număr) ce au fost sau urmează să fie realizate de la începutul lui martie şi până la finele lunii aprilie.

Din nefericire, chiar şi dacă acestea ar fi ultimele disponibilizări realizate, problema şomajului din judeţ rămâne una foarte spinoasă.

La finele lui februarie, în Galaţi erau înregistraţi nu mai puţin de  27.136 de şomeri, dintre care 13.894 de indemnizaţi, deci concediaţi în ultimele 12-15 luni.  

Intfor şi Profiland, singurele care nu s-au temut de opinia publică

La începutul anului, mai mulţi agenţi economici din Galaţi au solicitat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă să nu li se mai facă publice numele atunci când anunţă disponibilizări colective. Aşa cum vă spuneam şi atunci, atitudinea respectivilor ni se pare una cât se poate de nedreaptă şi de lipsită de respect faţă de gălăţeni.

Singurele firme care şi-au dat acordul de a li se face publice numele şi atunci când concediază au fost Intfor şi Profiland, potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM, Nicoleta Harţegan.

„Profiland a anunţat că va concedia 77 de angajaţi, dar a trimis în şomaj, până la urmă, 81. Intfor a anunţat că va disponibiliza 135 de angajaţi şi a concediat doar 94”, a precizat Nicoleta Harţegan.

Doar aceste două firme au acceptat să îşi facă public numele şi atunci când sunt nevoite să recurgă la disponibilizări. Se vede treaba că restul mai au de învăţat că e ruşinos să te dai pe după vişin.

Iar despre  stat, care dă afară 417 gălăţeni, dar interzice AJOFM să facă publice numele instituţiilor care vor fi „uşurate” de personal, ce să mai vorbim… Un joc de-a baba-oarba, pe banii noştri, ai tuturor.

Citit 783 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.