Casă ecologică, în campusul universitar

Casă ecologică, în campusul universitar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O casă experimentală independentă energetic de orice altă sursă urmează să fie construită în campusul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi (UDJG).

Construcţia va fi ridicată cu ajutorul tehnic al SINTEF Norvegia, fiind produsul unui proiect de cercetare câştigat de Facultatea de Mecanică. Este vorba despre o premieră la nivel naţional, aşa cum a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Ceremonia de semnare a Acordului de Parteneriat româno-norvegian pentru implementarea Proiectului RO-0054, a avut loc la începutul săptămânii, la Universitatea „Dunărea de Jos”, coordonatorul programului de cercetare.

Proiectul constă în integrarea unui sistem de trigenerare cu motor Stirling în campusul „Alexandru Ioan Cuza”. Acest sistem va asigura furnizarea energiei electrice şi termice unei case (subsol, parter, etaj) cu suprafaţa totală de cca 250 mp, independent de orice altă reţea.

Gradul de poluare pentru funcţionarea casei experimentale va fi zero, utilizându-se doar combustibil pe bază de biomasă şi energia solară.

Programul de cercetare, al cărui director este prof.dr.ing. Nicolae Badea, se derulează din septembrie 2009, dar construcţia efectivă va începe în perioada mai 2010 - aprilie 2011.

Odată finalizată, construcţia, realizată cu materiale norvegiene de ultimă generaţie, va experimenta varianta ecologistă de funcţionare.

Partenerii UDJG în realizarea acestui proiect sunt SINTEF Norvegia, IPA SA Bucureşti şi ICPE SA Bucureşti.

Valoarea totală a proiectului de cercetare este de 2,96 de milioane de euro, din care 60 la sută este asigurată de Uniunea Europeană, iar restul de partea română.

Citit 729 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.