Jumătate dintre profesori au câştigat salarii mărite

Jumătate dintre profesori au câştigat salarii mărite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Suma pe care Guvernul o datorează profesorilor gălăţeni este de aproape 5 milioane de lei * În afară de sentinţele definitive, mai sunt şi alte procese pe rol * Deocamdată, doar patru şcoli au pierdut la recurs * Juristul ISJ va cere revizuirea tuturor sentinţelor, în baza celor patru procese pierdute *

Din datele pe care le deţine în prezent Inspectoratul Şcolar Judeţean, 3.870 de salariaţi din învăţământul judeţului Galaţi au câştigat în instanţă dreptul de a primi salarii cu 33 la sută mai mari, conform Legii 221. 

Având în vedere că, în total, pe judeţ sunt 8.337 de norme, înseamnă că aproape jumătate au obţinut aceste drepturi la judecată. Suma pe care o datorează statul profesorilor care au până în prezent hotărâri favorabile se ridică la aproximativ 5 milioane de lei.

La aceşti bani se adaugă şi alţi 500.000 de lei,  câştigaţi din alte procese pentru primele de vacanţă.  Datele oferite sunt estimative, deoarece în curs se mai află şi alte procese, în diferite stadii.

Se vor lua banii înapoi?

Unele cadre didactice au primit în decembrie şi ianuarie salariile majorate, iar pentru altele directorii au liberat chiar şi decizii de încadrare.

Însă foarte puţine şcoli au mai păstrat majorările şi pentru luna februarie. Pe fondul crizei, ISJ a primit de la Ministerul Educaţiei indicaţii ferme să nu mai acorde salariile conform hotărârilor judecătoreşti, mai ales că a apărut şi OUG 18/2010, care amână acordarea acestor drepturi în trei tranşe în următorii trei ani. 

Mai mult decât atât, reprezentanţii ministerului se gândesc să le ceară banii înapoi profesorilor care au primit deja lefuri cu 33 la sută mai mari. În câteva instituţii (Şcolile 17, 16, Liceul cu Program Sportiv), directorii şi contabilii nu numai că le-au dat salarii  fără măririle conforme cu sentinţele judecătoreşti, dar le-au oprit şi ceea ce au primit în plus în lunile anterioare.

Ca urmare, unele cadre didactice s-au dus acasă cu buzunarele goale. Acolo unde directorii au apucat deja să semneze deciziile de încadrare cu salariile majorate, angajaţii au decis să conteste în instanţă popririle operate.

Însă sunt foarte multe cazuri în care oamenii şcolilor au primit aceste majorări fără ca ele să se regăsească şi în decizia de încadrare.  Aceştia nu prea au şanse să conteste în instanţă opririle din salariu.

Se va cere revizuirea hotărârilor judecătoreşti

Hotărârea cu care s-au luptat dascălii  cu autorităţile pentru a-şi câştiga drepturile băneşti i-a luat prin surprindere pe guvernanţi.

Deşi aceştia au dat o serie de ordonanţe declarate unele neconstituţionale, altele nule, nu au reuşit să stopeze efectele Legii 221, adoptată în octombrie 2008 de Parlament şi promulgată de preşedintele ţării. 

Cert este că guvernanţii nu se aşteptau ca instanţele să le dea câştig de cauză cadrelor didactice. În prezent, presiunea Guvernului a început să-şi facă simţită prezenţa.

Recent, patru unităţi de învăţământ au primit decizie nefavorabilă la recurs. Ministerul Educaţiei atât a aşteptat.

A trimis juriştilor de la inspectoratele şcolare o adresă prin care le cere ca, imediat ce vor obţine motivarea sentinţelor nefavorabile, să solicite pe baza acestora revizuirea celorlalte hotărâri judecătoreşti.

Aşa cum au intuit şi cadrele didactice, atât OUG 71/2009 cât şi OUG 18/2010, care amână achitarea drepturilor băneşti, au fost doar nişte tertipuri care să ajute Guvernul să îşi pună în mişcare pârghiile pentru a anihila lupta profesorilor.

Drepturile obţinute de aceştia în instanţă, în ciuda kilogramelor de acte normative care să le anuleze, au devenit un precedent periculos pentru orice guvern din România, politicienii fiind obişnuiţi de ani de zile să nu respecte legile pe care le dau.

Citit 1316 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.