„Vrem cât mai multe adopţii”

„Vrem cât mai multe adopţii”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu Bogdan Adrian Panait (FOTO), secretar de stat în cadrul Oficiului Român pentru Adopţie *

Reporter: Care este situaţia adopţiilor în Galaţi comparativ cu celelalte judeţe şi cu media pe ţară?

Bogdan Adrian Panait: Galaţiul nu face excepţie nici pozitivă, nici negativă faţă de media din România.

De altfel, de asta ne şi aflăm aici, am început o acţiune prin care dorim să ne consultăm cu specialiştii din ţară, pentru a vedea care sunt problemele lor şi pentru a le spune cum vedem noi reglementarea sistemului, în aşa fel încât să găsim nişte soluţii.

Pe de o parte pentru a mări numărul de adopţii, pe de altă parte să vedem ce putem face pentru a veni în sprijinul familiilor care doresc să adopte şi a celor care lucrează în sistem.

Reporter: Cum încurajaţi familiile să adopte copii?

Bogdan Adrian Panait: În primul rând printr-o legislaţie mult mai clară, prin reglementări care să nu permită nicio abatere la limita legii.

Chiar astăzi (miercuri, n.r.) se adoptă în Guvern o hotărâre pe care am înaintat-o privind înfiinţarea la nivelul fiecărei Direcţii Generale pentru Asistenţă Socială de structuri specializate în adopţii, care vor avea în componenţă doi asistenţi sociali, doi psihologi şi un jurist.

Lucrul acesta este esenţial în procesul de adopţie pentru că personalizează acest proces, oferă mai multe şanse copilului, dar şi mai multe şanse familiilor.

Reporter: Cele mai multe familii adoptatoare doresc să primească un copil cu o vârstă cât mai mică, dacă s-ar putea să îl ia direct din maternitate. Pe de altă parte, sunt mulţi copii adoptabili cu vârste mai mari, peste 5 ani. Există vreo strategie la nivel naţional pentru a convinge familiile adoptatoare să aleagă copii trecuţi de o anumită vârstă?

Bogdan Adrian Panait: Vom iniţia o dezbatere privind un program naţional de recrutare a familiilor adoptatoare, pentru că aşa ceva nu există în acest moment nici la nivel local.

În cadrul unui astfel de program vom explica familiilor şi beneficiul pe care îl au adoptând copii mai mari decât grupa de vârstă 1-3 ani, unde există în acest moment cererea cea mai mare.

Sperăm ca românii să îşi schimbe puţin opţiunea şi să îşi dorească să adopte şi copii mai mari de 5 ani.

Reporter: Numărul copiilor adoptabili este în continuare mai mic decât numărul familiilor care doresc să adopte. Aveţi în vedere un dialog cu instituţiile Justiţiei, singurele în măsură să grăbească şi să sporească numărul copiilor adoptabili?

Bogdan Adrian Panait: Am avut discuţii cu magistraţii şi vom avea o discuţie şi cu Consiliul Superior al Magistraturii. În plus, am lucrat la modificarea legii pentru a o face mai permisivă, mai clară.

Mă refer la articolul care spune că numai în cazuri excepţionale copiii care au părinţi pot să fie declaraţi adoptabili.

Noi am pornit de la premisa că sunt foarte multe cazuri în care părinţii nu se interesează de copiii lor pentru o perioadă foarte mare de timp şi nici nu le oferă vreo perspectivă.

Considerăm că pentru aceşti copii ar fi mai nimerită găsirea unei familii adoptive.

În noua variantă a legii am introdus un articol foarte curajos: să declarăm adoptabil orice copil care a stat minim doi ani în sistem.

Forţăm în acest fel sistemul să găsească o soluţie pentru copil.

Citit 2038 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.