Dau un regat pentru… şase cai frumoşi

Dau un regat  pentru… şase cai frumoşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pe 17 aprilie, trăsura cea mică a Centrului Cultural Dunărea de Jos (FOTO 1) va duce la altar doi miri romantici * Trăsura „gigant” (FOTO 2) aşteaptă (degeaba) caii putere… *

Închise în garajul Consiliului Judeţului, acesta a fost, în mare parte, destinul crud al celor două trăsuri care au intrat, acum 7 ani,  în zestrea Centrului Cultural „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Trăsura „mamut”, de 20 de locuri, n-a mai văzut lumina zilei de când a ajuns pe meleagurile noastre. Doar când se mai deschide uşa garajului, în care stă sub cheie, respiră şi ea aer curat.

Trăsura cea mică, de 6 locuri, a fost mai norocoasă şi a ieşit la plimbare chiar anul acesta. Se poate mândri că a făcut figuraţie într-o scenă de epocă.

La manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie, pe un ger crâncen, trasă de doi cai albi, i-a adus pe Alexandru Ioan Cuza şi pe doamna Elena într-un scurt voiaj în jurul statuii domnitorului.

Şi dacă tot a început anul bine, îl continuă la fel. La sfârşitul acestei săptămâni, e invitată la o nuntă. Despre soarta trăsurilor Centrului Cultural şi despre cum ar putea fi ele valorificate am discutat cu directorul instituţiei, Răzvan Avram (FOTO 3).

Cai surzi

„Trăsurile au fost cumpărate de prin 2003 dinainte de «descălecatul» meu aici. Am avut o preocupare constantă pentru valorificarea lor”, ne-a declarat Răzvan Avram, care însă, nu s-a prea văzut…

Potrivit directorului, trăsura cea mare a fost gândită pentru fanfară, dar n-a circulat niciodată pentru că trebuiau găsiţi cai surzi.

„E făcută din lemn şi metal, are nevoie de cai trăpaşi, cai de la munte, puternici. În zonă la noi, nu prea poate s-o mişte nimeni cu caii. Avem hamuri de 4 cai, dar ar trebui 8 - 6 semisolizi şi 2 puternici”, spune Răzvan Avram.

Deşi nu ar da prea bine ca la trăsură să fie „înhămaţi” nişte cai putere, adică un vehicul cu motor, s-a luat în calcul şi această soluţie.

„Am luat în calcul să fie transformată într-un fel de minicar, cum e la mare, şi să fie trasă de un tractoraş. Dar asta însemna să cumpăr unul, să angajez tractorist. Am mai fost în discuţii cu Protecţia Plantelor sau cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii să le dau caleaşca pentru nişte plimbări în Gârboavele”.

„Toată lumea fuge de ea, că e greu de exploatat. Dacă nu, măcar să încercăm să o transportăm goală pe la evenimente şi să cânte fanfara în ea aşa, să fie un fel de butaforie”, ne-a explicat directorul.

În loc de limuzină

Trăsura cea mică, de 6 locuri, a fost din start gândită pentru nunţi, dar şi pentru mici plimbări: „Ne-am fi dorit să facă trasee pe Faleza Inferioară cu un bilet modic, un leu de persoană. Nu doream neapărat un profit cât un act de divertisment cultural. Puneam nişte boxe pe ea, se plimba lumea. Nu am găsit cai pentru asta”.

„Am zis să închiriem trăsura fără cai, numai să fie folosită. Avem tarife mai mult decât accesibile. Ar fi cam 50 de lei pe oră. Ca să ia mireasa şi naşii să-i ducă la starea civilă ar însemna maxim 200 – 300 de lei, ceea ce la bugetul unei nunţi nu e descurajant. A mai fost o singură solicitare la o nuntă, dar s-a împotmolit la povestea cu caii”.

„Aş face şi discount numai să fie văzută şi oamenii să ştie că o putem închiria. Are un parfum aparte să te plimbi cu caleaşca”, spune directorul Răzvan Avram.

Pe 17 aprilie, trăsura este închiriată pentru o nuntă. Din fericire, unul din socri a putut să facă rost de cai şi iată că mirii vor merge la altar ca pe vremuri, cu trăsura.

Cine şi-ar dori o nuntă ca în „Aniela”,  să facă o cerere la Centrul Cultural şi să caute cai şi vizitiu. La bulivar, birjar, la bulivar!

Citit 1319 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.