Medicamente mai scumpe, gălăţeni mai săraci

Medicamente mai scumpe, gălăţeni mai săraci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Plătim cu 6,4 la sută mai mult pentru medicamente * Există însă şi unele medicamente care s-au ieftinit, dar numărul lor este foarte mic * Produsele „over the counter” - multivitamine, articole cosmetice, etc. - nu au fost vizate de această scumpire, dar oricum pentru acestea farmaciile îşi stabileau fără restricţii adaosurile comerciale, aşa că preţurile puteau să scadă sau să crească în orice moment  * Din iulie ar putea fi chiar ceva mai rău! *

Fără prea mare zarvă, de la 1 aprilie cursul monedei europene folosit în calculul preţului medicamentelor s-a schimbat, ajungând acum la 4,3 lei pentru un euro, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, farm. Olimpia Buzia.

Cum se traduce mai exact majorarea cursului de schimb? Printr-o creştere a preţului la medicamente cu circa 6,4 la sută, ne-a spus tot preşedintele CJAS.

Dacă sunteţi clienţi fideli ai farmaciilor, aţi simţit cu siguranţă efectele acestei schimbări, încă dinainte de a vi le semnala noi.

Am încercat ieri să vedem care ar fi utilitatea imediată pe care ar putea să o aibă o astfel de scumpire a unor produse indispensabile pentru mulţi pacienţii.

Ne-am gândit imediat că, la cumpărarea medicamentelor prescrise pe o reţetă compensată în proporţie de 50 la sută, spre exemplu, pacientul va scoate din buzunar mai mulţi bani pentru a-şi achita contribuţia personală.

Dar, în acelaşi timp, şi statul va da mai mulţi bani pentru respectiva reţetă, pentru că jumătatea pe care o compensează se măreşte odată cu jumătatea pe care o suportă pacientul. Aşadar, de ce să mai scumpim?

„Este o măsură din care statul nu câştigă niciun ban. S-a recurs la această strategie tocmai pentru a regla situaţia pe piaţă la nivel de importatori şi distribuitori”, a declarat farm. Olimpia Buzia.

Vă informăm că sunt şi medicamente care s-au ieftinit, în ultima perioadă, dar numărul lor este foarte mic, iar preţul iniţial nici nu fusese chiar atât de mare.

Un exemplu este Panadolul (paracetamolul de import), al cărui preţ a scăzut, din câte am înţeles, cu aproape 50 la sută.

Se pare că va fi şi mai rău

Iar dacă acum vi se pare că plătiţi cam prea mult pentru medicamente, s-ar putea să mai aveţi o surpriză, peste doar două luni. De la 1 iulie, va intra probabil în vigoare un nou sistem prin care vi se va compensa doar medicamentul cel mai ieftin dintr-o clasă.

Mai exact, dacă medicamentul de care aveţi nevoie costă acum 100 de lei, iar cea mai ieftină variantă a sa face 10 lei, va trebui fie să optaţi pentru acesta din urmă (ca să nu plătiţi şi să vă bucuraţi de compensarea statului), fie să scoateţi din buzunar 90 de lei.

O perspectivă nu tocmai îmbucurătoare pentru un pensionar gălăţean care are pe reţetă trei-patru astfel de medicamente lunar şi a cărui pensie nu sare de 400-500 de lei.

E destul de limpede că unor astfel de asiguraţi cu greu le-ar ajunge banii chiar şi numai pentru reţetă, fără să mai pomenim de restul cheltuielilor necesare traiului zilnic.

Citit 614 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.