Tratamente oncologice tot mai greu de făcut

Tratamente oncologice tot mai greu de făcut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Există medicamente de care gălăţenii au nevoie disperată, în fiecare lună, dar pe care farmaciile din oraş şi judeţ le procură destul de greu.

Din păcate, s-au văzut şi cazuri în care reţetele au expirat, iar bolnavii au fost nevoiţi să îşi întrerupă chiar şi pentru o lună întreagă tratamentul care îi ţine în viaţă.

Printre produsele despre care vorbim se numără mai multe medicamente oncologice, cum ar fi Herceptin sau Mab Thera, de fabricaţie străină şi cu preţuri atât de mari încât prea puţini sunt gălăţenii care şi le-ar putea permite, în lipsa compensării.

Şi chiar dacă şi-ar putea permite să le plătească, s-ar putea să aibă probleme serioase atunci când vor dori să şi le procure.

Întrebarea este: de ce astfel de medicamente, al căror preţ Casa Naţională de Asigurări de Sănătate îl decontează în proporţie de sută la sută, sunt tot mai greu de procurat?

Unul dintre motive ar fi că mai mulţi distribuitori de medicamente preferă să vândă aceste produse în alte state comunitare contra unui preţ mai mare decât cel pe care l-ar putea obţine la noi.

„Este adevărat că medicamente ca Herceptin şi Maptera se găsesc destul de greu. Chiar acum un coleg de-al meu a sunat la depozite, dar nu l-a găsit nicăieri, aşa că a trebui să rugăm pacienta să revină”.

„Lipseşte şi un medicament care li se administrează, în primele 48 de ore de viaţă, nou-născuţilor ale căror mame au contractat, la un moment dat, virusul hepatitei B sau C”.

„Şi acesta este vital, pentru că în cazul în care nu creşte imunitatea, nou-născutul are şanse foarte mari să facă boala”, a precizat farmacistul-şef al farmaciei Hygea, Elena Răceanu.

„Fără să mă pot referi la cineva anume, pot spune că este adevărat că după liberalizarea pieţei medicamentelor, mulţi oameni din sistem au adoptat o gândire pur mercantilă şi au renunţat la cea deontologică. Ori noi trebuie să gândim şi aşa, pentru că viaţa şi sănătatea pacientului pot depinde de aceste medicamente”.

„Poate că Guvernul ar trebui să găsească o formă de a modera o astfel de legislaţie care nu face decât să îl defavorizeze pe pacienţi”, a mai spus farmacistul Elena Răceanu.

Nici lanţurile farmaceutice nu au întotdeauna o putere mai mare de a soluţiona probleme pacienţilor, în astfel de situaţii.

Am întrebat, ieri, la orele prânzului, într-o farmacie City Pharma dacă se pot aduce, la comandă, Herceptin şi Maptera. Răspunsul a fost: „Nu, nu se pot aduce momentan!”

În cele din urmă, farmacistul-şef al Esculap II, Ana Mocanu, ne-a spus că până în prezent a reuşit să procure Maptera, dar că pentru Herceptin nu a avut încă cerere.

Există, însă, cereri tot mai greu sau chiar imposibil de satisfăcut într-o perioadă scurtă pentru un medicament utilizat în tratarea epilepsiei, dar şi a altor maladii.

Mulţi speră acum că recenta scumpire a medicamentelor va rezolva aceste probleme, măcar pentru o vreme. Măcar aşa creşterea preţurilor ar fi de folos pentru o parte dintre asiguraţii gălăţeni.

În caz contrar, zbuciumul va continua la nesfârşit, iar întreruperea tratamentului s-ar putea dovedi tot mai greu de suportat pentru mulţi dintre bolnavi.

Citit 858 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.