Dispută pe cabinetele medicale

Dispută pe cabinetele medicale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din cele 168 de cabinete medicale, până acum s-au vândut 22, pentru care se vor încasa 1,693 milioane lei * Doctorul Paul Ichim (senator PNL) reclamă preţurile exagerate de vânzare * Să explice măcar stomatologul Ciumacenco (viceprimar al Galaţiului) *

Din cele 168 de cabinete medicale scoase la vânzare, de la începutul anului şi până acum s-au vândut deja 22, a declarat primarul Dumitru Nicolae (FOTO).

Primarul a precizat că cele 168 de cabinete medicale sunt amplasate în 22 de clădiri şi că, în total, la Primărie s-au primit cereri pentru cumpărarea cabinetelor din partea a 241 de medici…

„Sunt mai mulţi medici decât cabinete, pentru că sunt şi câte doi pentru acelaşi cabinet, în special este vorba despre stomatologi. Din suma negociată pentru cele 22 de cabinete medicale, sumă totală în valoare de 1.693.000 de lei, s-au încasat, până acum, 775.000 de lei, şi au mai rămas să se încaseze, în rate, 917.000 de lei”.

„Sunt hotărât să vindem toate cabinetele medicale pe care le putem vinde, deoarece suntem conştienţi că altfel medicii nu au cum să-şi desfăşoare activitatea…”, a declarat primarul.

Dumitru Nicolae a adăugat că preţul fiecărui cabinet se negociază şi că „e greu de negociat cu medicii”. 

Pe de altă parte, edilul a precizat că nu toate administraţiile locale au ales să vândă cabinetele medicale: „uitaţi-vă la Consiliul Judeţean, care are cabinete în judeţ, dar nu le vinde, pentru că, poate au şi ei dreptate: vând acum unui medic şi dacă vine alt doctor în sat, ce fac cu el?”.

Un cabinet - 20.000 de euro?

Senatorul PNL Paul Ichim, medic de profesie,  a solicitat primăriei Galaţi lămuriri în privinţa modului de negociere a cabinetelor medicale.

„Zilele trecute am primit o sesizare a unui medic stomatolog care îmi preciza că un spaţiu medical cu destinaţia de cabinet stomatologic, cu o suprafaţă de 14 metri pătraţi, este vândut cu 20.000 de euro. Suma mi se pare exagerată”, precizează senatorul într-un comunicat de presă, exprimându-şi speranţa că va primi explicaţii, dacă nu din partea primarului, măcar din partea viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, de profesie stomatolog!

În comunicat se prezintă şi o parte din sesizarea medicului nemulţumit (dar anonim!): ”Primăria le vinde la preţul pieţei, ca şi cum ar vinde consignaţii sau covrigării!”.

Alt doctor, aceeaşi problemă

„Desigur că pot ridica o astfel de problemă în cadrul Consiliului Local în momentul în care am dosarul în faţă”, ne-a răspuns doctorul Mihail Bucatanschi, consilier local PNL.

Dr. Bucatanschi a făcut un scurt istoric al vânzării spaţiilor medicale, spunând că, într-adevăr, acţiunea a fost stopată ceva timp, pe motiv de neconstituţionalitate, dar că acum ea a fost reluată la nivel naţional, însă fără obligativitatea primăriilor de a vinde.

„Ştiu că preţurile se negociază, dar să ştiţi că în fiecare caz sunt probleme deosebite. De pildă, în unele spaţii funcţionează farmacii, dar acestea nu sunt considerate unităţi medicale, ci comerciale… În alte situaţii, în spaţiul unui cabinet medical a funcţionat un punct al PTTR”.

„Fiecare spaţiu, pentru a fi cumpărat, trebuie intabulat, încadastrat şi apar ˝n˝ probleme. În fiecare caz trebuie stabilit cum se procedează”.

„De pildă, se poate cumpăra cabinetul fără ca acesta să aibă spaţii speciale de sterilizare, sală de aşteptare, de consultaţie. Când noul proprietar, adică medicul, vrea să reautorizeze spaţiul, Direcţia de Sănătate nu îi dă avizul fără aceste dotări…. În alte cazuri, medicii au investit în cabinete, fără să le fi cumpărat şi au ocupat spaţiul comun de folosinţă”.

„Sunt foarte multe probleme pe acest subiect. Eu nu fac parte din comisia de vânzare a spaţiilor medicale, pentru că aş fi şi în conflict de interese, pentru că de doi ani aştept să mă cheme şi pe mine cineva la negociere”, a declarat doctorul Bucatanschi.

Citit 1044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.