Lecţii de voluntariat cu IMPACT

Lecţii de voluntariat cu IMPACT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu odată ne trezim plângându-ne de atitudinea dezinteresată a tinerilor şi adolescenţilor de azi, de lipsa valorilor morale ori de teribilismul lor.

N-ar strica să ne gândim, însă, că ei sunt liderii de mâine ai societăţii în care trăim şi că de noi depinde cât de responsabili vor fi.

Tinerii şi adolescenţii din Galaţi au ocazia să afle care sunt nevoile oraşului şi cum se pot implica în rezolvarea problemelor comunităţii, şi asta graţie colaborării dintre Fundaţiile „Inimă de Copil” şi „Noi Orizonturi” pentru implementarea proiectului „Conectează-te la comunitate”.

Prin acest proiect, coordonat la nivelul judeţului Galaţi de Nicoleta Datcu şi Diana Leliţu, s-au înfiinţat zece Cluburi de Voluntariat IMPACT.

Unul dintre aceste cluburi reuneşte voluntarii Fundaţiei „Inimă de Copil”, iar celelalte nouă au debutat la grupurile şcolare de Marină, „Anghel Saligny”, „Sfânta Maria”, „Radu Negru”, Colegiul Economic, Colegiul „Cuza”, Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, şi Şcolile Generale nr. 22 şi 29.

Joc, poveste şi implicare

Cluburile şi-au început activitatea, atât cadrele didactice implicate cât şi tinerii cu vârste cuprinse între 12-15 ani şi 15-18 ani fiind dornici să se implice în acţiuni de voluntariat.

Membrii cluburilor – câte 25-30 de elevi şi profesorii coordonatori  - se întâlnesc o dată pe săptămână şi desfăşoară o activitate distractivă de echipă – un joc, o poveste cu morală care să îi ajute la dezvoltarea caracterului.

O dată la trei luni, fiecare club identifică o nevoie a comunităţii şi apoi încearcă să o rezolve prin scrierea şi implementarea unui proiect.

Tinerii se distrează şi învaţă într-un mod sănătos, îşi dezvoltă abilităţi de viaţă şi vocaţionale, îşi însuşesc valorile morale, descoperă beneficiile muncii de echipă.

Ei astfel înţeleg cât de importantă este stima de sine, încrederea în forţele proprii şi îşi formează scopuri importante pentru viitor. În acelaşi timp îşi cunosc mai bine comunitatea.

Interes mare

După cum am aflat de la Nicoleta Datcu, tinerii s-au arătat foarte încântaţi că îşi pot aduce contribuţia în comunitatea lor:

„Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât s-a pătruns în şcoli care nu aveau tradiţie în voluntariat şi nu erau foarte implicate în activităţi de acest gen. Proiectul este finanţat pentru un an”.

„Sperăm ca după acest an, mai ales că vor învăţa şi despre anteprenoriat, să găsească şi variante de cofinanţare şi să-şi poată desfăşura activitatea în şcoală chiar dacă nu vor mai fi susţinuţi financiar”, spun cele două coordonatoare.

Diana Leliţu a subliniat că, pe lângă educaţia formală, Cluburile IMPACT aduc în şcoli educaţia non-formală. Prin aceste cluburi, copiii învaţă prin experienţă.

Cele două coordonatoare au fost plăcut surprinse de interesul profesorilor de a se implica.

Într-o perioadă marcată de greve, de nemulţumiri legate de salarii, profesorii au depăşit partea materială şi s-au implicat voluntar în aceste cluburi, Încântaţi de metodele de lucru, de jocuri şi poveşti, au promis că le vor aplica şi în cadrul şcolii, pe viitor.

La finele acestui an de voluntariat cu IMPACT, tinerii vor şti că nu trebuie doar să aştepte de la alţii, să fie nemulţumiţi şi revoltaţi, ci să-şi aranjeze lumea aşa cum le place să trăiască în ea.

Citit 887 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.